Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutoplossing maken heeft een heleboel voordelen ten opzichte van reguliere neusspray van de apotheek of drogist.

Een verstopte neus kan natuurlijk erg vervelend en vermoeiend zijn. Voorals als het je nachtrust verstoort.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

zelf neusdruppels maken

Bij een verstopte neus zwelt je neusweefsel op en geeft het slijmvlies vocht af (snot). Je holten (sinus) vullen zich dan met vloeistof.

In dit artikel lees je hoe je van die verstopte neus afkomt door heel eenvoudig zelf neusdruppels te maken en hoe je de druppels kunt gebruiken.

Daarnaast geven we je tips wat je het beste kunt doen als je verkoudheid maar aan blijft houden. Daar trek jij je neus toch niet voor op?!

Waarom een neusspray gebruiken?

Door neusspray te gebruiken kun je droge neusgaten, gangen en holtes hydrateren. Zo kalmeer je geïrriteerd of ontstoken weefsel. In antwoord op het verstoorde weefsel gaat het lichaam namelijk extra vocht produceren, wat een loopneus tot gevolg heeft. De hydratatie zal deze actie voorkomen.

Hiernaast kan de spray schadelijke bacteriën of irriterende stoffen wegspoelen. Denk hierbij aan pollen en parfum.

De zoutoplossing kan je ook verlossen van opgehoopt slijm en snot. Het zout maakt het ingedikte slijm namelijk dunner, waardoor het gemakkelijk losgeweekt wordt.

Waarom zelf neusdruppels maken?

Het zelf maken van neusdruppels biedt een aantal voordelen, zoals: 

  • Het is goedkoper.
  • Een zoutoplossing is niet verslavend, terwijl veel neussprays van de apotheek of drogist dat wél kunnen zijn.
  • Je weet precies wat er in de spray zit.
  • Het is 100% natuurlijk. 
  • Je kunt zelf steeds de hoeveelheid bepalen, waardoor je minder weggooit. Ook bespaar je daarmee afval.

Daarnaast is het net zo effectief als kant-en-klare neusspray en is zelfgemaakte spray veilig om te gebruiken bij kinderen en zelfs baby's. 

Je kunt de zelfgemaakte spray in gesloten verpakking maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.

Wist je dat...

...zelfgemaakte neusdruppels worden zelfs aangeraden door KNO-artsen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Zelf neusdruppels maken doe je zo

Met dit eenvoudige stappenplan maak je eenvoudig zelf je druppels:

  1. Kook ongeveer 200 milliliter water.
  2. Zorg dat het water voldoende is afgekoeld zodat het niet te heet is om op te snuiven, maar nog wel warm genoeg is om het zout goed in te kunnen laten oplossen.
  3. Schenk het water in een beker en voeg hieraan 1 afgestreken theelepel zout toe. Gebruik fijne korrels zout (bij voorkeur Middellandse Zee zout of Himalaya zout; deze zijn gezonder dan tafelzout) en let erop dat je jodium-vrij zout gebruikt bij een allergie of jodium-vrij dieet.
  4. Roer het geheel goed door totdat het zout vollldig is opgelost. Er ontstaat zo een isotone oplossing, met een water-zout verhouding die goed past bij het zoutgehalte in je lichaam. Gebruik bij kinderen onder de 5 jaar nooit teveel zout.
  5. Voeg eventueel een half theelepeltje baking soda toe en roer nogmaals goed door. Baking soda neutraliseert de pH-waarde van de zoutoplossing en vermindert het prikkende gevoel in je neus wanneer je de vloeistof opsnuift. 

Je zoutoplossing is nu klaar! Dat was niet ingewikkeld en tijdrovend, toch?

Tip

Je kunt eventueel nog een druppeltje (écht niet meer!) essentiële olie toevoegen, zoals eucalyptus, pepermunt of rozemarijn. 

zoutoplossing als neusspray gebruiken

Handige hulpmiddelen om de zoutoplossing toe te dienen

Het handigste is om bij de apotheek of online even een flesje met een sprayer te kopen. Dan kun je de zoutoplossing gemakkelijk opsnuiven. Zo kun je de neusdruppels ook gemakkelijk meenemen in je tas.

Zelf neusdruppels maken voor kinderen en baby's werkt precies hetzelfde, maar het toedienen lukt beter met een rubberen bolle spuit.

Tip

Heb je geen sprayer bij de hand? Je kunt de zelfgemaakte spray ook opsnuiven van een (schone!) eetlepel.

Zo dien je de zelfgemaakte spray toe

Leg alvast wat tissues of een handdoek klaar. Ga boven de wasbak staan. Houd met je vinger je ene neusgat dicht en spuit de zoutoplossing in je andere neusgat terwijl je je hoofd iets naar achter houdt en de vloeistof opsnuift. 

Vervolgens doe je hetzelfde met je andere neusgat. Je kunt je neus even dichtknijpen en de zoutoplossing z'n werk laten doen.

Tip

Je kunt de zelfgemaakte neusspray ook gebruiken om je oren mee te druppelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Het resultaat

Je zult merken dat het slijm direct loskomt; de zoutoplossing activeert je slijmvliezen. Je kunt nu je neus snuiten. Let er wel op dat je dit beheerst doet. Je slijmvliezen zijn gevoelig en de bloedvaatjes kunnen gemakkelijk beschadigd raken, zeker bij herhaaldelijk snuiven en snuiten.

Je zult merken dat wanneer het slijm is losgekomen je makkelijker kunt ademhalen. Wel kun je even last houden van een loopneus, dus houd je zakdoekjes bij de hand.

Was je handen regelmatig en reinig ook het sprayflesje geregeld. 

Wist je dat...

...er bij het snuiten altijd een klein beetje bloed kan meekomen? Maar het is niet de bedoeling dat dit constant gebeurt.

zoutoplossing bij kinderen

Hoe gebruik je de zoutoplossing bij kinderen?

Kinderen hebben begeleiding nodig bij het gebruik van neusdruppels. Jonge kinderen kunnen zelf nog niet goed met hun neus snuiven en snuiten.

Ondersteun het hoofdje en probeer ervoor te zorgen dat je kind zo weinig mogelijk beweegt (dit kan een hele opgave zijn!).

Maak bij jonge kinderen de neusgaten voorzichtig schoon met het speciale rubberen bolle spuitje en een tissue.

Hoe vaak kun je de zelfgemaakte neusdruppels dagelijks gebruiken?

Volwassenen kunnen de neusdruppels zo'n vier keer per dag toedienen voor een snel en goed resultaat. Bij (jonge) kinderen kun je de spray beter maar twee tot drie keer per dag gebruiken. 

Tip

Het is handig om de neusspray vlak voor het slapengaan en net voor etenstijd toe de dienen, dan kan je kindje rustig slapen en eten. 

Zijn neusdruppels verslavend?

Zijn neusdruppels verslavend?

Er is de laatste jaren bezorgdheid ontstaan over neusdruppels. Bij langdurig gebruik zouden je slijmvliezen gewend raken en zou je lichaam er als het ware verslaafd aan kunnen raken.

Met zelfgemaakte neusdruppels hoef je je hier geen zorgen om te maken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je de zoutoplossing constant gebruikt, maar het heeft geen fysiek verslavende werking.

Bij reguliere neusdruppels van de drogist of apotheek staat op het flesje vaak vermeld hoe lang je de druppels veilig kunt gebruiken.

Gebruik je dit soort druppels langer dan geadviseerd wordt, dan kan het zijn dat de slijmvliezen en bloedvaten in je neus telkens weer gaan opzetten wanneer de neusspray is uitgewerkt.

Het lijkt dan alsof je neus weer verstopt zit en zo krijg je steeds de behoefte om de neusspray opnieuw te gebruiken. Ook kunnen je trilhaartjes beschadigd raken waardoor je vatbaarder bent voor (neus)infecties.

Het is beter om je lijf gewoon z'n werk te laten doen. Je herstelt vanzelf van een verkoudheid en de bijgehorende snotneus.

Een natuurlijke neusspray is bedoeld als ondersteuning om vrij te ademen, om lekker te slapen en om je verkoudheidsklachten tijdelijk te verminderen.

Tip

Bouw bij een verslaving het gebruik van de neusdruppels rustig af.

Oorzaken van tijdelijke en chronische verkoudheid

Er zijn talloze oorzaken van tijdelijke en chronische verkoudheid (sommigen daarvan zou je zelfs makkelijk over het hoofd kunnen zien).

Je kunt hierbij denken aan oorzaken als:

  • De griep
  • Een ontsteking aan je bij- of voorhoofdsholten
  • Een verkeerde stand van het tussenschot in je neus of je kaak
  • Poliepen in je neus 
  • Opgezwollen neusamandelen
  • Problemen met je luchtwegen
  • Allergieën voor bijvoorbeeld stof, huismijt, voeding, (huis)dieren, pollen (hooikoorts), latex en bepaalde schimmels
  • Veelvuldig in contact zijn met kleine kinderen
  • Leven in een omgeving waar veel smog/vervuiling is of in aanraking komen met giftige stoffen
  • Overmatig gebruik van parfums
  • Het regelmatig inademen van rook
  • Temperatuurswisselingen
  • Medicijngebruik
  • Hormonale veranderingen

Tips bij een verkoudheid

Een verstopte neus kan erg vervelend en vermoeiend zijn. Maar gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om de verkoudheid en bijbehorende klachten te verlichten. Hieronder volgen vijf tips die je er snel bovenop helpen:

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Tip 1: Drink voldoende

Drink voldoende, het liefst water. Thee en soep werken ook weldadig voor je luchtwegen.

Vooral kippensoep zou goed werken tegen een verkoudheid. Deze soep bevat namelijk een stofje dat je immuunsysteem helpt. Daarnaast zouden warme dranken je luchtwegen openzetten.

Tip 2: Neem voldoende rust

Laat je lichaam z'n werk doen. Door voldoende rust te nemen kan je lijf zichzelf herstellen en zal de verkoudheid afnemen.

Tip 3: Leg een ui op je nachtkastje

Volgens grootmoeder kan het helpen om bij verkoudheid een doormidden gesneden ui op een schoteltje naast je bed te leggen.

Er is helaas geen wetenschappelijk bewijs dat dit advies ondersteunt, maar baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Wist je dat...

...stomen met heet water (en eucalyptus) kan verlichting bieden. 

Tip 4: Pak je verkoudheid grondig aan

Wanneer je chronisch verkouden bent is het wellicht beter om naar een (blijvende) gepaste oplossing te zoeken dan om constant neusspray te gebruiken.

De oplossing kan simpel zijn; je kunt bijvoorbeeld jaarlijks een griepprik halen of een luchtbevochtiger voor in je huis aanschaffen.

In sommige gevallen is een operatie of ingreep noodzakelijk of moet je je leefomgeving aanpassen.

Tip 5: Neem (indien nodig) contact op met je huisarts

Als een jong kind langer dan 24 uur last blijft houden van verkoudheid is het raadzaam om de huisarts te bellen. Heeft je kind koorts, een zware hoest en/of moeite met ademen? Waarschuw dan onmiddellijk een arts.

Tip

Blijft je verkoudheid langer dan 14 dagen aanhouden? Bezoek dan je huisarts.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verstopte oren verhelpen

Verstopte oren verhelpen

Wanneer één of beide oren verstopt zitten kan dit erg vervelend zijn. Het kan een zeurderig en soms zelfs erg pijnlijk g...

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Spontane bloedneus? Bekijk de mogelijke oorzaken

Spontane bloedneus? Bekijk de oorzaken en help deze te voorkomen

Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op een ongelegen moment, waardoor je je er ongema...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en oplossingen

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

verkouden

Verkouden? Dit wil je (w)eten!

Heb je een verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. Wanneer je verkouden ben...

Lees wat je gemist hebt

13445 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'