Aandoeningen A-Z

Witte aanslag op de tong verwijderen

witte aanslag op de tong

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slechte adem. Maar het kan ook een symptoom zijn van een ernstig onderliggend probleem.

Hoe weet je wat de witte aanslag in je mond betekent?

Wanneer moet je naar de huisarts?

En hoe voorkom je het eigenlijk?

Lees hier alles over een wit laagje op de tong.

Wat veroorzaakt een witte tong?

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het geeft een irritant gevoel, een droge mond en vaak gaat dit gepaard met een slechte adem. Soms kan het zelfs je gezondheid in gevaar brengen.

Wat is deze witte laag eigenlijk?

Een gezonde tong is roze van kleur en heeft ronde, ietwat opstaande smaakpapillen. Deze papillen hebben een enigszins ruwe structuur.

Bij een witte laag op je tong zijn dode cellen, bacteriën en voedselresten achtergebleven tussen de papillen. Soms zijn deze ook ontstoken geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door:

  • Alcohol gebruik
  • Ademhalen via de mond (meer dan gebruikelijk)
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • Infectie
  • Roken
  • Schimmelinfectie (spruw)
  • Slechte mondhygiëne
  • Uitdroging
  • Wondjes of irritatie in de mond
  • Zeer gekruid eten

Vaak wordt de witheid veroorzaakt door disbalans in het lichaam. Dit kan aangewakkerd worden door stress of gewoon een droge, slecht verzorgde mond. Hierdoor gaan de schimmels die van nature aanwezig zijn zich vermeerderen.

Dit tast doorgaans niet alleen de tong aan. Ook de amandelen, keel, slijmvliezen en het verhemelte kunnen hierdoor ontstoken raken. Hiernaast kan de schimmel ook de huid en nagels aantasten.

Aandoeningen gelinkt aan een witte tong

Soms echter liggen er grotere problemen ten grondslag aan een witte tong.

Aangeboren hartafwijking

Bij een aangeboren hartafwijking bereikt soms onvoldoende bloedtoevoer de tong. Hierdoor wordt de punt van de tong rood en krijgt de rest een bleke, witachtige kleur.

HIV of AIDS

Deze aandoeningen hebben hun weerslag op ons immuunsysteem. Hierdoor worden de witte bloedlichaampjes die ons lichaam verdedigen tegen virussen en bacteriën aangevallen en vernietigd.

Zo krijgen de schadelijke stoffen, maar ook reeds aanwezige organismen zoals schimmels vrij spel. Hierdoor kan een schimmelinfectie in de mond optreden, met een witte laag als gevolg.

Landkaarttong/ geografische tong

Bij een landkaarttong, ook wel geographica lingua genoemd, bestaat de tong uit ruwe, soms verdikte, witte delen en gladde, platte, rode delen. Dit is een goedaardige aandoening, de oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Soms zijn patiënten volledig zonder klachten. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij de tong gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelde.

Leukoplakie

Leukoplakie is een afwijking aan de slijmvliezen, wat voor verdikking en verharding zorgt. Dit kan niet alleen binnen de mondomgeving, maar ook bij de geslachtsorganen en urinewegen voorkomen.

In sommige gevallen kan zo’n plekje kwaadaardig zijn en mondkanker ontwikkelen. Daarom dient dit regelmatig gecontroleerd te worden door een professional, zoals een tandarts of kaakchirurg.

Lichen planus

Dit is een niet-besmettelijke auto-immuunziekte die grijswitte laesies op de tong veroorzaakt. De oorzaak hiervan is niet duidelijk, het kan echter ook op de andere slijmvliezen van het lichaam voorkomen.

Paradontitis

Paradontitis is met een duur woord ‘ontsteking van het tandvlees’. Door deze ontsteking groeit de bacteriepopulatie op de tong, met een witte laag als gevolg.

Streptokokkenfaryngitis

Dit is een besmettelijke ontsteking van de amandelen, keel en eventueel stembanden. Door de ontstekingsmaterie kan zich een witte laag vormen op de tong.

Syfilis

Vaak gaat de seksueel overdraagbare aandoening Syfilis gepaard met zweren in de mond. Worden deze niet tijdig behandeld, dan kan dit overgaan in syfilitische leukoplakie. Dit zijn harde, dikke plekken op het mondslijmvlies.
Getverderrie! Dat klinkt niet goed…

Wanneer weet je of je bij een arts aan de bel moet trekken?

Wanneer naar een huisarts?

Als de gezondheid van je mond plotseling verandert is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Gaan de klachten na één of twee weken weer over, dan is er geen reden voor paniek.

Maar wanneer de klachten zich geleidelijk ontwikkelen, is het zaak om hier niet aan te wennen. Houd je mond goed in de gaten en wees scherp bij het observeren van veranderingen.

Heb je erg veel pijn of koorts?

Open wonden, zweren of huiduitslag?

Zijn de klachten na langer dan twee weken nog steeds aanwezig?

Of vertrouw je het gewoonweg niet?

Neem dan contact op met je huisarts.

Witte aanslag op de tong verwijderen

Doorgaans echter gaat de witte aanslag op je tong na een aantal weken weer weg. In de tussentijd kun je ervoor zorgen dat de hygiëne van je mond optimaal is, om het herstel te bespoedingen.

Hoe kun je de aanslag zelf van je tong verwijderen?

Uiteraard kun je zacht je tong poetsen met een tandenborstel. Ook heb je speciale tongschrapers, verkrijgbaar bij de drogist. Hiermee kun je over je tong strijken zodat de witte aanslag verdwijnt.

Belangrijk is, dat je dit schoonmaken voorzichtig doet. Hard poetsen of schrapen kan de irritatie verergeren, met nog meer witte aanslag als gevolg.

Ook kan het drinken van veel water drinken helpen. Dit spoelt de laag weg en houdt je tong schoon van ophopend vuil.

Stoppen met roken en het drinken van alcohol kan ook aanzienlijk helpen bij het verminderen van de klachten. Dit blijkt het weefsel flink te irriteren en laat veel viezigheid achter.

Tip: Heb je naast een witte aanslag op je tong ook last van amandelstenen? Met de TonsilFresh Cupping Glass kun je deze stinkende brokjes veilig en snel verwijderen. Het unieke aan dit product is dat je er niet mee in je amandelen hoeft te prikken, en dus de weefsels niet belast.

Witte aanslag op de tong voorkomen

Om witte aanslag op de tong te voorkomen zijn vier punten van belang: een goede mondhygiëne, lichaamsbalans, spoelen en eventueel alternatieve middelen.

Goede mondhygiëne

Een witte laag voorkomen begint met een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag je tanden en flos regelmatig.

Doe dit altijd zacht, maar grondig. Zo reinig je goed maar voorkom je irritatie. Gebruik hiervoor altijd tandpasta met fluoride.

Laat je elke zes maanden controleren bij een tandarts. Zo kunnen problemen in een vroeg stadium herkend en behandeld worden.

Lichaamsbalans

Hiernaast is het voorkomen van een disbalans in je lichaam net zo belangrijk. Wanneer je dit zo veel mogelijk probeert te garanderen, is de kans op het ontstaan van gerelateerde problematiek verkleind.

Wat bedoelen we hiermee?

Denk bijvoorbeeld eens aan je dieet. Krijg je wel voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen? Eet je gevarieerd?

Hiernaast kan het gebruik van bepaalde supplementen je lichaamsbalans helpen. Denk bijvoorbeeld aan probiotica voor je darmflora.

Spoelen

Geregeld je mond spoelen kan de ophoping van vuil voorkomen. Hiervoor kun je mondwater van de drogist gebruiken, al zijn de meningen van tandartsen hierover verdeeld.

Spoelen met een mengsel van water en zout kan je mond op een mildere manier reinigen. Denk hierbij aan zuiveringszout of zeezout.

Je gebruikt deze oplossing niet voor niets om wondjes mee schoon te houden! In je mond neutraliseert het zuur en neemt het vieze laagje op.

Alternatieve middelen

Hiernaast kun je ook je mond spoelen met olie, zoals kokosnoot, olijf, sesamzaad of oregano olie. Hierbij dien je één theelepel olie gedurende 10 tot 15 minuten in je mond rond te spoelen. Dit zou een schimmelwerende, antibacteriële en antioxidante functie hebben.

Sap gemaakt van de Aloë Vera plant heeft ook een antioxidante werking. Hiernaast zal het de ontsteking verzachten en verminderen. Ook hierbij geldt de spoeling van één theelepel.

Hiernaast staat rauwe knoflook bekend voor zijn schimmelwerende werking. Het gebruik van één teentje knoflook per dag zal voldoende zijn.

Wil je nog meer oorzaken weten over witte aanslag op de tong lees dan dit artikel op https://www.vraagdetandarts.nl/witte-tong/