Waterkers Is Super Gezond – Zelf Waterkers Kweken

waterkersJe komt waterkers wel eens op je bord tegen in een restaurant. Dit kruidige plantje smaakt lekker fris en een beetje peperig. Prima te gebruiken in de sla of als garnering dus. Waterkers is ook nog eens super gezond. Waterkers is goed voor je bloed, reinigt je lichaam, helpt bij de spijsvertering en bevat zo’n vijftien super gezonde vitamines en mineralen. We zouden dus best eens vaker waterkers mogen eten voor onze gezondheid! Het is supervoedsel.

Waterkers is goed voor:

Waterkers is super gezond voor de actieve mens. Het ondersteunt de ademhaling door het bloed te zuiveren. De verzuring in je spieren gaat sneller weg door het eten van waterkers. Uiteraard geeft het ook meteen een aanvulling op de natuurlijke vitamines en mineralen.

Waterkers is goed voor je ogen, de huid en voor je haar. Het werkt bloedzuiverend en is ook effectief voor je stofwisseling. Je schildklier wordt door de stoffen in waterkers geactiveerd.

Je lever is een orgaan waar de gifstoffen uit je bloed worden gehaald. Waterkers heeft een gunstig effect op het ontgiften in je lever.

Je weerstand wordt ook verhoogt door waterkers te eten. Volgens diverse onderzoeken zou het geneeskrachtig kunnen werken bij ziektes. Britse onderzoekers beweren dat de groei van kankercellen afgeremd worden door het eten van waterkers of het nuttigen van waterkers extract. In ieder geval helpt eten van waterkers bij bescherming van onze lichaamscellen tegen vrije radicalen.

Welke vitamines zitten er in waterkers

In waterkers zitten de volgende belangrijke vitamines en mineralen:

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Foliumzuur
 • Calcium
 • Kalium
 • IJzer
 • Fosfor
 • Zink
 • Magnesium
 • Jodium
 • Mangaan

Het hoge gehalte vitamine C in combinatie met de vele antioxidanten die de waterkers bevat maakt het een super gezond plantje. Waterkers groeit in het wild op een natte ondergrond bij moerassen en stromende beekjes. Je kan waterkers ook zelf kweken.

Het zelf kweken van waterkers

Voor het kweken van waterkers heb je een lage bak met doorzichtige deksel (een kweekbak) nodig met een laagje potgrond van ongeveer een halve centimeter. De aarde moet ten alle tijden nat gehouden worden net alsof het een soort modderpoel is. Strooi de waterkerszaadjes uit over de dunne laag aarde en bedek het met een laagje kweekaarde van een halve centimeter en besproei regelmatig met zuiver water. Als de zaadjes gekiemd zijn mag na 10 dagen de deksel eraf en kan het waterkers weelderig gaan groeien.

De bak zet je natuurlijk buiten neer en je kan de waterkers zaaien tussen april en augustus vanwege de temperatuur. Waterkers groeit het beste op zuiver water en het mag ook best een beetje stromen maar je kunt moeilijk de hele dag liters bronwater leeggieten over de waterkers. Toch is het belangrijk dat je zeer regelmatig het water ververst. Als je in je kweekbak gaatjes hebt onderin kun je de bak eventueel in een grotere bak of plateau plaatsen waar je water over laat stromen.

De blaadjes van de waterkers kun je eraf knippen of plukken en meteen gebruiken. Het is maximaal 2 dagen te bewaren in een vochtig stukje keukenrol maar onthoudt dat de kracht en versheid zienderogen achteruit gaat.

Leef gezond met waterkers op het menu

Verras jezelf eens door vers gesneden waterkers in je soep te strooien vlak voor je het opdient.

Doe de waterkersblaadjes in zijn geheel door de sla.

Snij de waterkers fijn en strooi het uit over een gestoomd stuk zalm in plaats van peper.

Maak lekkere waterkersthee door verse blaadjes waterkers in een theezeefje even te laten trekken in een beker kokend water.

Heb jij nog ideeën wat je met waterkers zou doen? Reageer onderaan de pagina. We horen graag wat je van het lekkere en super gezonde waterkers vind.

Reacties

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *