Aandoeningen A-Z

Voorhoofdsholteontsteking symptomen en behandeling

voorhoofdsholteontsteking

De symptomen van een voorhoofdsholteontsteking (ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd) kunnen uiterst vervelend en hinderlijk zijn.

Een verstopte neus, hoofdpijn, drukkend gevoel in je hoofd.

Met name wanneer je voorover bukt, droge keel, de lijst met klachten is erg lang.

In dit artikel lees je meer over de symptomen, oorzaak en behandeling.

Je kunt er echt meer aan doen dan je misschien zou denken.

Symptomen voorhoofdsholteontsteking

De eerste symptomen van een voorhoofdsholteontsteking lijken meestal op die van een verkoudheid.

Hierbij moet je denken aan het krijgen van een loopneus, snotneus of verstopte neus. En dit gaat regelmatig gepaard met keelpijn, hoofdpijn, tranende ogen en niezen.

De symptomen tot dusver wijzen nog niet altijd richting een voorhoofdsholteontsteking…

Wanneer je vervolgens na een aantal dagen ook last krijgt van symptomen als:

 • Een vol of drukkend gevoel in je hoofd, vooral bij het voorover bukken
 • Geel / groen snot in je neus (soms met een klein beetje bloed)
 • Bonzende hoofdpijn achter of net boven de ogen, kan best hevig zijn
 • Pijn in de kiezen of bij het kauwen
 • Een verminderde / geen reuk en smaak
 • Bij een voorhoofdsholteontsteking kan ook sprake zijn van koorts

Hoe ontstaat een voorhoofdsholteontsteking?

sinussen

Om te begrijpen hoe een voorhoofdsholteontsteking ontstaat is het belangrijk om een klein stukje theorie te kennen.

Mensen hebben in hun hoofd vier verschillende bijholten (sinussen). Deze holten zitten zowel links als rechts; je hebt dus in totaal 8 holten. De bijholten zijn met lucht gevuld en staan via een dun kanaaltje in open verbinding met je neusholte.

Net zoals bij de neus zijn ook de bijholten bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies is gevoelig en kan ontstoken raken.

Bij een verkoudheid zwelt dit slijmvlies op en raken de kanaaltjes verstopt. Er hoopt zich in rap tempo slijm en stof op in je bijholten. En de bacteriën – die de ontsteking veroorzaken – voelen zich prima thuis in deze verstopte bijholten. Ze vermenigvuldigen zich zeer snel.

Het kan dus starten met een verkoudheid maar wanneer één of meerdere bijholten ontstoken raakt, spreek je van een voorhoofdsholteontsteking.

Hoe lang duurt het voordat het weer over gaat?

In de meeste gevallen gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf weer over. Na ongeveer tien dagen is twee derde al van de klachten af en ontstekingsvrij. Gemiddeld genomen ben je er binnen een week of vier weer vanaf.

Er zijn helaas echter uitzonderingen. Bij sommige mensen blijft de voorhoofdsholteontsteking aansukkelen en duurt het langer. Er kan op den duur zelfs sprake zijn van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Dit kan erg vervelend zijn.

Maar gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunt inzetten om het herstelproces te bevorderen en je levenskwaliteit te verbeteren…

Voorhoofdsholteontsteking behandeling

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat een voorhoofdsholteontsteking meestal tussen tien dagen a een mand weer vanzelf over. Maar je kunt zelf het herstel bevorderen en de klachten verminderen met de volgende tips:

 • Gebruik een neusspray (Flixonase is een aanrader) of maak zelf neusdruppels. Hiermee kun je het slijmvlies laten slinken. De neus, kanalen en holtes blijven dan beter open.
 • Bij sommige mensen geeft een stoombad verlichting. Je kunt een grote kom vullen met heet water en hier met je gezicht boven gaan hangen. Je kunt je hoofd en de kom afdekken met een handdoek. Inhaleer zoveel mogelijk via de neus. Het werkt ook door in de badkamer te gaan staan, de hete douche aan te zetten (niet eronder gaan staan) en de stoom die ontstaat in de badkamer door je neus in te inhaleren.
 • Ben je een roker? Stop daar dan liever tijdens de ontsteking mee, de rook irriteert je slijmvliezen namelijk. Of misschien is dit wel een mooie gelegenheid om helemaal te stoppen met roken.
 • Door een warmtecompres op je gezicht te leggen, bij de holte(n) waar je last hebt, ervaren sommigen verlichting van de pijn.
 • Je kunt de pijn eventueel verlichten door een paracetamol of ibuprofen te nemen.

Onze laatste tip is tevens een erg belangrijke, zorg dat je lichaam voldoende rust en ontspanning krijgt. Zo blijft je weerstand op peil. Een lichaam met een goede weerstand kan sneller de bacteriën verslaan.

Ik raad aan een huisarts te bezoeken wanneer:

 • de klachten langer dan een week aanhouden
 • de voorhoofdsholte chronisch is
 • de pijn niet minder wordt, ondanks het gebruik van pijnstillers
 • je koorts krijgt die na 3 dagen nog niet weg is
 • er mogelijk sprake is van een allergie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een voorhoofdsholteontsteking steeds minder baat hebben bij het gebruik van antibiotica. Het gebruik hiervan kan juist weer tot allerlei klachten leiden. Bijvoorbeeld klachten aan de maag en darmen.

KNO-arts

kno arts

Wanneer een voorhoofdsholteontsteking herhaaldelijk terugkomt of chronisch vormen aanneemt, kan soms een KNO-arts uitkomst bieden. Je hebt hiervoor wel een doorverwijzing nodig van de huisarts.

Een KNO-arts kan onderzoeken wat de oorzaak is van de ontsteking. Op het spreekuur kan de betreffende arts bijvoorbeeld onderzoeken of het tussenschot van je neus recht of scheef staat, of er poliepen in de neus aanwezig zijn en of er sprake is van overdreven slijmvlieszwelling.

En door middel van endoscopie van de neus kan de KNO-arts kijken op plekken waar je met het blote oog niet kan komen. Ook kunnen er huidtesten gedaan worden om eventuele allergieën aan te tonen.

In bepaalde gevallen kan de arts onder narcose operatieve behandelingen bij patiënten met neus en bijholteklachten verrichten. Deze zijn gericht op het verkrijgen van ruimte in de holten.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt zelf een hoop doen om de kans op een voorhoofdsholteontsteking te verlagen. Het allerbelangrijkste, werk aan een goede weerstand. Eet gezonde vitamine- en mineraalrijk  voeding en eet niet te veel eiwitten en verzadigde vetten. Wees zuinig met suiker.

Neem eventueel een vitamine c supplement. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten en sport 2 keer in de week. Je hoeft niet zwaar te sporten, zorg gewoon dat je spieren en conditie gemiddeld in vorm blijven.

En neem ook voldoende rust. Het is niet goed voor je om altijd maar vol gas te gaan…

Ontspan je regelmatig, lees, ga chillen met je vrienden, doe ademhalingsoefeningen (door je neus), mediteer, wandel in de natuur (lekker frisse lucht) of andere ontspannende activiteiten. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Breng en hou je lichaam in balans.

Daarnaast is het belangrijk om je huis zo veel mogelijk vrij van stof te houden, vooral je slaapkamer. Zorg voor voldoende ventilatie in je huis.

Wanneer je verkouden bent, knijp dan nooit beide neusgaten dicht als je gaat snuiten. Hierdoor creëer je namelijk overdruk in je neusholte, je perst zo vuile deeltjes in de bijholten. Dit kan weer tot een ontsteking leiden.

Poets je tanden twee keer per dag (in de ochtend en avond) en maak je tanden ook elke dag goed schoon stokers, ragers of flossdraad. Met een goede mondgezondheid krijg je minder snel ontstekingen aan keel, neus en bijholten.