Aandoeningen A-Z

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie is eenvoudig en je hoeft er het huis niet voor uit.

Olijfolie is een zeer gezonde olie vol onverzadigde vetten. Buiten het feit dat olijfolie heerlijk smaakt kun je deze ook gebruiken om je oren te ontdoen van overtollige oorsmeer-propjes.

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies.

Een teveel aan oorsmeer is echter niet goed en kan leiden tot oorpijn en zelfs oorinfecties.

Een propje oorsmeer kan de gehoorgang volledig afsluiten.

Je kunt een verstopt oor verhelpen met olijfolie, dan ben je in de meeste gevallen binnen een paar dagen van dit vervelende ongemak af!

Lees ook: Verstopte oren verhelpen

Symptomen en oorzaken verstopt oor

Het oor bestaat uit 3 gedeelten: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.

Door verschillende oorzaken kan je oor dicht komen te zitten of verstopt raken.

Door drukverschil zoals onder water zwemmen of duiken of door te vliegen kan je oor dicht gaan zitten. Een propje oorsmeer kan bovendien opzwellen na contact met water.

Door verkoudheid, een allergie of infectie kan de buis van Eustachius opzwellen en verstopt raken. Er kan dan geen lucht meer doorheen. De buis van Eustachius vormt de verbinding tussen je middenoor en je keelholte.

Dit artikel is met name bedoelt voor het verwijderen van oorsmeerpropjes.

Oorsmeer is een stroperige, kleverige, vette afscheiding. Het is meestal geel of bruin van kleur. Bij ouderen en Aziaten is de oorsmeer vaak droger en korrelig.

Oorsmeerpropjes ontstaan bijvoorbeeld bij het gebruik van oordopjes of een gehoorapparaat, bij veel haargroei in de gehoorgang of een te kleine gehoorgang.

Ze ontstaan ook wanneer je het oorsmeer naar binnen duwt met een wattenstaafje, wellicht met de beste bedoelingen om je oor schoon te maken.

Het ontstaan van een oorsmeerpropje is niet altijd te voorkomen. Sommige mensen hebben er sneller last van dan anderen.

Je kunt hierdoor last krijgen van oorpijn, druk op je oor en hoofdpijn.

Je hoort minder goed; geluiden komen gedempt binnen. Je hartslag en ademhaling hoor je dan weer luid en duidelijk. Je kunt ook suizen in je oor opmerken.

Een oorsmeerpropje kan jeuk veroorzaken. Je kunt ook wat uit balans zijn en soms duizelig.

Veel mensen hebben het gevoel dat je moet slikken of aan je oor moet trekken of druk moet geven om de verstopping te verhelpen.

Olijfolie zorgt ervoor dat je de prop in je oor veilig kunt verwijderen. Het oorsmeerpropje kun je los laten weken van de huid. Het oorsmeer hecht zich aan vet.

Lees ook: Verstopte neus verhelpen

Wanneer niet zelf een verstopt oor verhelpen met olijfolie?

Heb je een ooraandoening of gehooraandoening? Dan zul je eerst met je arts moeten overleggen voordat je hiermee aan de slag gaat.

Heb je bijvoorbeeld een gescheurd of geperforeerd trommelvlies, last van gehoorverlies, vaak last van oorontsteking of een bacteriële oorinfectie dan is toezicht van een arts noodzakelijk.

Zelf een verstopt oor verhelpen met olijfolie: benodigdheden

Wanneer je een verstopt oor verhelpen wilt zijn de volgende hulpmiddelen handig om bij de hand te hebben maar ze zijn niet allemaal noodzakelijk:

  • Uiteraard olijfolie
  • Een kookthermometer; verkrijgbaar online of in een huishoud- of kookwinkel.
  • Een pipet; verkrijgbaar bij drogist of apotheek
  • Tissues of watjes om de olie op te vangen

Heb je geen olijfolie in huis maar wel een ander soort olie zoals kokosolie, arachideolie, zonnebloemolie, babyolie of glycerine?

Dan kun je deze gerust gebruiken voor een verstopt oor.

Ook kun je 4 druppels etherische olie toevoegen aan de (olijf)olie voor een extra ontsmettend en verzachtend effect, zoals lavendelolie of eucalyptusolie.

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Stap 1.

Warm in een schoon pannetje 2 tot 3 eetlepels olie op tot maximaal 37 graden (de temperatuur van je binnenoor). Je hoeft de olie niet per se te verwarmen maar het is wel prettiger.

Stap 2.

Vul de pipet met de olie. Doe 2 druppels in je oor en houd je hoofd scheef zodat deze er niet uitlopen. Zonder pipet gaat dit ook, je kunt alleen beter doseren mét pipet.

Stap 3.

Blijf zo 5 tot 10 minuten zitten of liggen zodat het oorsmeer los kan weken.

Stap 4.

Kom langzaam overeind en laat de olie uit je oor lopen en vang deze op met een tissue of watje.

Je zult dit proces 2 tot 3 keer per dag moeten herhalen en dit zo’n 3 tot 5 dagen voordat het grootste deel van de prop oorsmeer is opgelost.

Tot slot

Houden je klachten aan? Ga dan langs de huisarts. Het is belangrijk dat je oor niet verstopt blijft vanwege mogelijke schade aan onder andere je trommelvlies.

De huisarts kan je oor ook laten uitspuiten.

Is er iets anders aan de hand? Dan zal er wellicht een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) aan te pas moeten komen.

Het is om verstopte oren te voorkomen aan te raden om geen wattenstaafjes te gebruiken want daarmee duw je het oorsmeer alleen nog maar verder het oor in.

Ga ook niet zitten peuteren in het oor. De oorsmeer-klieren gaan dan alleen nog maar meer oorsmeer aanmaken.