Gezonde Voeding

Waarom tomaten gezond zijn

tomaten gezond

De tomaat is heerlijk om zo te eten en tomaten zijn ook nog eens super gezond.

Wist je ook dat een bewerkte vorm van de tomaten zoals tomatensoep en tomatenpuree erg goed voor je is?

De tomaat bevat namelijk een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen die je tegen ziek en zeer kunnen beschermen.

Het bevat onder andere ook Lycopeen.

De tomaat dankt zijn mooie rode kleur aan deze zeer krachtige antioxidant.

Wat zit er in de tomaat?

In de tomaat zitten een aantal zeer belangrijke voedingsstoffen die erg gezond voor je zijn.

Maar een klein aantal rode vruchten zoals rozenbottels, rode papaja en watermeloen bevatten de antioxidant Lycopeen.

Laat dit nu ook in de rode tomaat voor komen!

Lycopeen is een krachtige antioxidant die in combinatie met bètacaroteen en vitamine C en E bescherming kan geven tegen prostaatkanker en tegen hart- en vaatziekten.

Het kan je cellen in het lichaam beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden die vrijkomen bij uitlaatgassen en bij roken van een sigaret.

De tomaat bevat ook een beschermende factor voor je huid tegen het schadelijke zonlicht door de caroteen die er in zit.

Tomaten geven je een goede bron van gezonde vitamine die belangrijk voor je zijn. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je de tomaten rauw eet of dat ze bewerkt zijn.

Sterker nog, in tomatenpuree of saus is de concentratie van de vitamines zelfs nog hoger. Na verwarming van de tomaat komt er namelijk nog meer lycopeen vrij.

Zijn tomaten altijd gezond?

Een rijpe tomaat met een mooie rode kleur is super gezond voor je. Maar als de tomaat nog niet rijp is kan het tomatine bevatten.

Deze stof verdwijnt bij rijping van de tomaten. Bij eten van onrijpe tomaten kan je enigszins vergiftigd worden. Diarree, koorts en vermoeidheid zijn dan onder andere het gevolg.

Tomaten zijn door de telers in de loop der jaren zodanig genetisch gemanipuleerd en gekweekt dat ze beter bestand zijn tegen ziektes en schimmels.

Wat daar de effecten van zijn is nog niet bekend. De tomaat zelf kweken in je eigen biologische moestuin is misschien wel het beste.

Hoe roder de tomaten zijn, hoe gezonder het is. Er zijn ook gele, oranje en zelfs groene tomaten te koop maar die bevatten niet de krachtige antioxidant lycopeen.

Ze bevatten natuurlijk wel allerlei andere gezonde vitamines en mineralen die ook in de rode tomaat zitten. En ze zijn gewoon erg lekker.

Tomatensap

Tomaten bevatten ook veel sap. Dit sap bestaat voornamelijk uit water. Je krijgt door het eten van verse tomaten dus ook nog extra vocht naar binnen.

Het is erg lekker en gezond om elke dag tomaten te eten of een glaasje tomatensap te drinken.

Tomatensap met een scheutje tabasco schijnt je zo van je kater af te helpen!

Je kan zelf tomatensap maken door een paar verse tomaten in een blender fijn te maken tot sap.

Door toevoeging van peper of een scheutje tabasco maak je het sapje lekker pittig.

Als de tomatensap die je zelf hebt gemaakt een beetje te dik is om zo op te drinken kun je er altijd een beetje water aan toevoegen.

Heb je even geen verse tomaten in huis? Maak dan de tomatensap van tomaten uit blik, dit smaakt net zo lekker.

Zelf super gezonde tomatensoep maken

Wat heb je nodig om zelf super gezonde tomatensoep te maken?

  • 800 gram tomaten
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 rode ui
  • 2 blaadjes verse laurier
  • peper uit de molen
  • zeezout
  • een beetje citroensap
  • een scheutje olijfolie
  • verse tijm
  • verse peterselie
  • een paar blaadjes basilicum

Eerst moet je de tomaten ontvellen. Dit doe je door ze één voor één in heet water onder te dompelen tot ze rimpelig worden.

Maak hierbij gebruik van een tang of schuimspaan want het is heet. Haal ze er uit en dompel ze even in koud water. Nu kun je eenvoudig het velletje er af halen. Snij de tomaten in vieren.

Snij de rode ui in snippers. Haal alvast de tijm van het steeltje en hak het iets fijner.

Neem een grote pan, zet die op een middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Fruit hier de rode in aan tot die heel lichtbruin ziet.

Doe nu de ontvelde tomaten erbij en voeg de twee laurierblaadjes toe. De verse tijm en wat peper en zeezout mag je er nu ook al in doen.

Doe alvast een klein scheutje groentebouillon er bij zodat de tomaten niet aanbranden en laat het ongeveer een kleine twintig minuten koken op een laag vuurtje.

Eventueel mag je wat bouillon blijven toevoegen als het lijkt of de soep droog kookt.

Na een twintig minuten mag je alle groentebouillon en een paar klein beetje citroensap toevoegen die je nog over hebt en warm je de soep nog even lekker door.

Haal de laurierblaadjes uit de soep met een schuimspaan of zoiets. Nu snij je de peterselie iets fijner en doe je die er op het laatst bij.

Als je de soep in een kom doet of op een bord serveert leg je in het midden nog even een topje van de basilicum.

Dit staat natuurlijk extra feestelijk en basilicum en tomaten passen nou eenmaal zo goed bij elkaar.

Eet smakelijk!

ps. Je kan natuurlijk naar smaak nog extra groente, vermicelli, gehaktballetjes of room toevoegen.