Longontsteking; symptomen en behandeling

Hoe je een longontsteking kunt herkennen naar aanleiding van een aantal symptomen. Deze kunnen onschuldig zijn maar ook levensbedreigend in bepaalde gevallen. Het is dus zaak om goed op jezelf te letten en rust te nemen. Check de symptomen van een longontsteking en stem daar de behandeling op af.

Lees in dit artikel meer over de symptomen en de behandelmethodes.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Longontsteking is een ontsteking aan alle onderdelen van de long

Wat is een longontsteking

Een longontsteking wordt ook wel pneumonie genoemd. Het is een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiën), vertakkingen van de longen, de longblaasjes (alveoli) en het weefsel om de longblaasjes heen. De longblaasjes vullen zich met vocht of pus.

De ontsteking treft meestal een van de longen maar kan ook beide longen aandoen. Dit laatste heet dan een dubbele of bilaterale longontsteking.

De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële- of virale infectie of een schimmel. De meest voorkomende veroorzaker van longontsteking, de pneumokok bacterie, is niet besmettelijk. Andere ziekteverwekkers kunnen wel overdraagbaar zijn.

Een zeer ernstige en besmettelijke vorm van longontsteking is tuberculose. Tuberculose komt in Nederland nog in zo'n 800-900 gevallen per jaar voor. Je kunt er tegen ingeënt worden.

Wist je dat...

... het risico op een longontsteking groter is in de winter dan in de zomer vanwege het frequenter binnen zijn van mensen in kleinere ruimtes. 

Er zijn verschillende symptomen

Longontsteking symptomen

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Voor kinderen jonger dan een jaar, mensen boven de 65 jaar, mensen met een verzwakt immuunsysteem of gezondheidsproblemen kan longontsteking levensbedreigend zijn.

De hevigheid van de symptomen en de aard ervan zijn dan ook afhankelijk van leeftijd en de staat van je gezondheid.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Een longontsteking begint vaak met een verkoudheid die maar niet overgaat. Je voelt je steeds maar zieker worden. Je hebt last van een of meer van de volgende symptomen:

  • Verergerde verkoudheidsklachten
  • Benauwd en kortademig
  • Pijn op de borst
  • Versnelde hartslag
  • Hoesten
  • Vermoeid
  • Weinig eetlust
  • Zweten met koude rillingen
  • Koorts
  • Spierpijn
Tip

Wanneer je zwaar en onophoudelijk moet hoesten kun je daar zelfs een gekneusde rib aan overhouden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Een arts waarschuwen bij symptomen van longontsteking

Het is belangrijk dat je longontsteking tijdig en effectief aanpakt. Je moet deze aandoening zeker niet onderschatten. In geval van een bacteriële infectie bijvoorbeeld kan en moet je antibiotica voorgeschreven krijgen.

Wanneer je te maken krijgt met (een combinatie van) de volgende symptomen dan is het zaak om onmiddellijk een arts te waarschuwen:

  • Langdurige kortademigheid
  • Het ophoesten van bloed en slijm
  • Aanhoudende koorts van 39 graden of hoger
  • Aanhoudende pijn op de borst.

Dit geldt in het bijzonder voor mensen van boven de 65, kinderen onder de 2 jaar en mensen met een onderliggende aandoening en / of verzwakt afweersysteem. Ook hartpatiënten en mensen met een chronische longaandoening zoals COPD worden geadviseerd om onder behandeling van een arts te blijven.

antibiotica kan worden ingezet voordat de diagnose gesteld is

Diagnose longontsteking

Je arts zal luisteren naar je ademhaling. Het kan heel goed zijn dat er direct een antibiotica kuur in gang gezet wordt, zonder nog exact te weten wat de oorzaak is van de longontsteking.

Van lichaamsvloeistoffen of weefsel wordt er een kweek genomen. Deze wordt vervolgens getest op ziektekiemen zoals bepaalde bacteriën en virussen. Zo kan je arts weten of de eventuele bacterie resistent is tegen antibiotica. Daarna kan de verdere behandeling gerichter worden toegepast. 

Tip

Het is belangrijk om een longontsteking altijd serieus te nemen en goed aan te pakken. Zo niet dan kunnen er complicaties ontstaan. Een verwaarloosde longontsteking kan leiden tot een septische schok. Dit houdt in dat de bloedsomloop faalt met alle gevolgen van dien.

Bacteriële longontsteking behandelen met antibiotica

Je arts zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de groei van de ziekteverwekkers te remmen. Antibiotica zorgt meestal voor een voorspoedig herstel, met name wanneer je er zo spoedig mogelijk mee begint. Antibiotica helpen echter alleen bij een bacteriële infectie en niet bij een virale infectie.

Een antibiotica kuur bestaat bijvoorbeeld uit prednison (bijnierschorshormoon). Voordat prednison in 1938 voor het eerst werd toegepast bij longontsteking was longontsteking de grootste doodsoorzaak.

Het soort antibioticum maar ook de dosering wordt gekozen naar aanleiding van je fysieke gesteldheid, je leeftijd, de symptomen die je hebt en hoe ernstig de klachten zijn.  Binnen enkele dagen zouden je klachten moeten verminderen. Mochten je klachten verergeren tijdens een kuur, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. 

Tip

Voorheen werd altijd gezegd dat als je een antibioticakuur niet afmaakt, dat de bacteriën dan resistent kunnen worden voor de antibiotica en niet goed meer werken. Hier zijn artsen de laatste tijd op teruggekomen. Overleg wel altijd even met je huisarts wat voor jou geldt in jouw situatie.

Longontsteking behandelen in het ziekenhuis

Wanneer de longontsteking ernstig is kan het zijn dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis. In ernstige gevallen kunnen er complicaties optreden. Wanneer je onderliggende aandoeningen zoals astma hebt of een zwak immuunsysteem loop je een groter risico op complicaties.

Bij zwangerschap zal de longontsteking in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Je kunt ook in het ziekenhuis behandeld. Wanneer je allergisch bent, of blijkt te zijn, voor antibiotica, word je ook opgenomen. Het kan zijn dat je in het ziekenhuis extra zuurstof toegediend krijgt of medicatie via een inhaler.

Virale longontsteking behandelen

Een longontsteking kan naast een bacterie ook worden veroorzaakt door een virus zoals het varicella virus. Dit is hetzelfde virus dat onder andere de griep en de waterpokken veroorzaakt.

In het geval van een virale infectie zul je (evenals bij een bacteriële infectie natuurlijk) vooral je rust moeten nemen om goed uit te zieken. Er worden in deze gevallen antivirale medicijnen voorgeschreven die de klachten helpen te verminderen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Thuis longontsteking behandelen

Wanneer je thuis gaat uitzieken is het belangrijk om voldoende te drinken, gezond te blijven eten, voldoende te rusten en niet te roken. Onderdruk je aandrang om te hoesten niet. Het vele hoesten helpt je om de infectie kwijt te raken.

Koorts is een manier van het lichaam om ziekteverwekkers te bevechten

Ook koorts is een natuurlijke manier van je lichaam om zich te ontdoen van ziekteverwekkers. Slik gerust koortsverlagende en pijnstillende ontstekingsremmers. Hou je wel aan de maximale dagelijkse dosering, met name bij kinderen.

Tip

De juiste buikademhaling kan je helpen om goed te blijven ademen.

Genezing en herstel

Na twee tot drie weken ben je meestal weer hersteld, afhankelijk van het wel of niet aanslaan van de antibiotica. Je zult dan nog wel veel moeten hoesten en je zult weken tot maanden nodig hebben om je conditie weer te herstellen. In principe hou je geen schade over aan een longontsteking.

Vraag je arts wat je moet doen nadat je antibiotica kuur erop zit. Het kan namelijk goed zijn om na antibiotica een probiotica kuur te doen om je darmflora weer op orde te brengen.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Griep

Griep symptomen herkenen en behandelen met deze tips

De griep is een vervelend virus, dat eigenlijk elke herfst en winter weer opduikt. Hoesten, rillingen en spierpijn, wie ...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

Stoppen met hoesten (tips)

Hoesten; oorzaken + tips om er vanaf te komen

Hoesten gaat vaak gepaard met een verkoudheid of allergie. Hoesten is op zichzelf al erg vervelend, maar wanneer je veel...

Keelontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Keelontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Keelontsteking is een van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de huisarts. Je kunt helaas niet om deze pijn...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Lees wat je gemist hebt

13440 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'