Aandoeningen A-Z

Slijmbeursontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd is een pijnlijke aandoening.

Zo pijnlijk dat het je leven kan gaan beheersen.

De pijn kan zo hevig zijn dat je haast niet meer kunt functioneren.

In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van deze aandoening.

Wat zijn slijmbeurzen en waar in je lichaam zitten ze allemaal?

Hoe lang duurt het voordat een slijmbeursontsteking is genezen?

Als je goed onderzoekt wat de oorzaak is van de ontsteking dan kun je, wellicht met de nodige aanpassingen, deze helpen voorkomen.

Met de juiste behandelmethodes kun je bovendien zorgen voor een sneller herstel.

Lees verder en ga deze aandoening te lijf!

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een met vocht gevuld ‘kussentje’ dat op botten zit die uitsteken. Een slijmbeurs zit tussen de pees en het gewricht en dient als bescherming, schokbreker en smeermiddel van je botten en gewrichten.

De slijmbeurzen zitten overal in je lichaam waar druk moet worden verdeeld of opgevangen.

Je kunt dan denken aan de schouder, de knie / het scheenbeen, de elleboog, de heup / het dijbeen, de pols, de achillespees / hiel en de voet.

Lees ook: fibromyalgie

Symptomen slijmbeursontsteking

De klachten bestaan doorgaans uit doffe tot vlammende pijn en het moeilijk functioneren van het betreffende lichaamsdeel.

Bij een slijmbeursontsteking van de schouder of elleboog kun je bijvoorbeeld pijn voelen bij het heffen en draaien van de arm en bij zijwaarts optillen.

Vaak ontstaat er zwelling van de slijmbeurs door overmatig vocht. Er zit al gewrichtsvloeistof (synoviaal vocht) in de slijmbeurs maar bij ontsteking wordt het vocht dikker en wordt er meer vocht geproduceerd. De slijmbeurs loopt vol en wordt dik en pijnlijk.

Spieren hebben minder ruimte en gaan dus ook zeer doen.

De betreffende plek kan rood zijn en warm aanvoelen (de ontstekingsreactie).

De pijn kan uitstralen naar andere plekken omdat de spier doorloopt.

Ook in rust kun je last hebben van de pijn. De pijn wordt bij het uitvoeren van bepaalde handelingen wel vaak erger.

De slijmbeurzen kunnen op meerdere plekken tegelijk ontstoken raken.

De meest voorkomende slijmbeursontstekingen vinden plaats in de schouder, elleboog, knie en voet.

Een slijmbeursontsteking aan je schouder valt onder een serie schouderklachten genaamd sub-acromiaal pijnsyndroom (SAPS).

Oorzaken slijmbeursontsteking

In de meeste gevallen is de oorzaak van slijmbeursontsteking een mechanische beschadiging door overbelasting (teveel wrijving van de pezen en botten in een korte tijd) of een plotselinge val of grote druk.

Denk dan bijvoorbeeld aan een weekend lang plafonds witten of een sport uitoefenen die je normaal nooit doet.

Of een bepaalde handeling / beweging extreem veel herhalen. Bijvoorbeeld lang in dezelfde houding zitten of staan, door werk achter de computer of in een fabriek of winkel.

De heup raakt vaak overbelast door hardlopen of door een beenlengteverschil.

De ellebogen door er lang op te leunen, bijvoorbeeld bij lang lezen of studeren (vandaar de naam voor een slijmbeursontsteking van de elleboog: ‘studentenelleboog’).

De knie en het scheenbeen raken vaak overbelast door veel op je knieën te zitten.

De achillespees en de hiel door veel op hakken te staan of intensief aan ballet te doen.

Te weinig rust nemen en slijtage kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van een slijmbeursontsteking.

Naast bovenstaande factoren kan er ook sprake zijn van een bacteriële infectie. We spreken dan ook wel van een septische slijmbeursontsteking. Die kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een wondje of wespensteek.

Indien je lijdt aan een reumatische aandoening zoals reumatoïde artritis of jicht is het risico op een slijmbeursontsteking groter.

Ten slotte kan een vitamine B12 tekort ook een oorzaak zijn. Vitamine B12 is heel belangrijk voor talloze lichaamsfuncties, zoals voor een soepele werking van de zenuwbanen.

Bij een acute slijmbeursontsteking komt de pijn binnen een paar uur opzetten.

Bij chronische slijmbeursontsteking wordt de pijn over een periode van soms wel maanden steeds erger. De slijmbeurs en onderliggende pezen zijn dan blijvend ontstoken. De pijn gaat maar niet weg of steekt om de zoveel tijd steeds weer de kop op.

Slijmbeursontsteking lijkt erg op peesontsteking. Het gaat bij allebei om overbelasting van spieren, zwelling en ontsteking van de pees. Deze aandoeningen komen vaak ook tegelijkertijd voor.

Bij slijmbeursontsteking is de pijn meestal dof en bij peesontsteking scherp.

Lees ook: artrose behandeling

Behandeling slijmbeursontsteking

Om tot de diagnose te komen zal de huisarts het gewricht onderzoeken en hij zal naar jouw medische geschiedenis kijken. Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek komt hij dan tot een diagnose.

In sommige gevallen is het om de diagnose te stellen noodzakelijk om röntgenfoto’s, een echo of MRI scan (magnetische scan) te laten maken.

Meestal geneest een slijmbeursontsteking vanzelf. Hoe lang het duurt voordat je herstelt bent is sterk afhankelijk van de klachten, de oorzaak, het tijdstip van ingrijpen, of een behandeling aanslaat en hoe je zelf met je lichaam omgaat. Het kan een paar weken tot een paar maanden duren.

Waar kan een behandeling van slijmbeursontsteking uit bestaan?

 • De arts zal tegen de pijn ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven indien gewenst. Kijk hier wel voor uit. Je voelt dan de pijn namelijk niet goed meer, waardoor je misschien bewust of onbewust toch weer verkeerde bewegingen gaat maken, of de plek gaat overbelasten.
 • Tijdens de ontstekingsfase, de eerste 48 uur, kun je de plek van de ontsteking koelen met ijs of een coldpack.
 • Tijdens de eerste fase, de eerste 1-3 weken, is het vooral belangrijk dat de aangedane plek rust krijgt. Zaken als tillen, springen en hardlopen moeten dan absoluut vermeden worden. Je zal zelf moeten beoordelen of je veilig kunt autorijden en of het noodzakelijk is om bijvoorbeeld te fietsen.
 • Na de hoognodige periode van rust kun je het bewuste lichaamsdeel met lichte oefeningen weer bewegen, om verstijving te voorkomen.
 • Eventueel kun je bij de fysiotherapeut terecht voor oefeningen om beter te leren bewegen.
 • De fysiotherapeut kan ter ondersteuning het gewricht intapen of een brace aanbrengen. Een brace is een band die de boel ondersteunt.
 • Een orthopeed kan je ook helpen, bijvoorbeeld met speciale steunzolen.
 • Verder kan shockwave therapie veel goeds betekenen. Shockwave therapie is een hypermoderne methode tegen verkalking, waarbij gebruik wordt gemaakt van mechanische schokgolven. De therapie wordt door sommige verzekeraars vergoed bij een aanvullende verzekering.
 • Als dit alles niet verbetering brengt kun je kiezen voor cortison-injecties met corticosteroïden (bepaalde hormonen). Deze helpen echter niet bij iedereen, of helpen maar voor korte tijd. Heb je ze vaker nodig dan werken ze op den duur soms niet meer. Mogelijke bijwerkingen zijn: zwelling van de huid, jeuk en maagproblemen.
 • Veel patiënten met slijmbeursontsteking hebben ook baat bij diverse alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, acupunctuur en cupping (een massagetechniek met holle glazen bollen; een bindweefselmethode).
 • Bij de moxa– en baunscheidtieren methode worden de energiestroom en bloedcirculatie gestimuleerd.
 • Bij chronische slijmbeursontsteking kan er overgegaan worden op een kijkoperatie of open operatie. Hierbij wordt de slijmbeurs schoongemaakt, het bot glad gemaakt, eventuele peesscheuren worden hersteld en in sommige gevallen wordt de slijmbeurs deels verwijderd. Een operatie kan uiteraard complicaties en napijn met zich meebrengen. Patiënten die roken hebben hier beduidend meer kans op. Het herstel kan 4-6 weken duren.