Aandoeningen A-Z

Schurende bovenbenen voorkomen

schurende bovenbenen voorkomen

Schurende bovenbenen voorkomen, hoe doe je dat?

Stel je voor: het is lekker weer en je haalt je rokjes en jurkjes uit de kast. Misschien wel even een shortje eronder, dat voelt wat prettiger.

Je dag kan al niet meer stuk met dat mooie weer en je moet er niet aan denken om nu met een lange broek te gaan lopen, totdat…

Ineens voel je weer wat het probleem was met die leuke rokjes en jurkjes: schurende bovenbenen.

Daar zit je niet op te wachten.

Ikzelf wordt er elk jaar weer aan herinnert, maar misschien ben jij er al mee bezig als er alleen nog maar een flets zonnetje te zien is.

Heb je alles al geprobeerd maar helpt het niet of ziet het er niet al te charmant uit?

Stop met piekeren! In dit artikel bieden we je oplossingen om die schurende bovenbenen te voorkomen. Geniet van het weer en van je outfit!

De oorzaak van schurende bovenbenen

Als het warm is ga je zweten om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Met name op plekken waar weinig lucht bij kan komen.

Zweet bestaat uit zout en water, maar ook uit de stofjes orthocresol en paracresol, en die hebben een huid-ontsmettende werking.

Zweten is dus relevant en zeker niet onhygiënisch!

Toch voelen plakkende, wrijvende dijen niet zo fris. Je huid zwelt op bij warm weer en er ontstaat warmte-uitslag of zweet-uitslag (miliaria).

De zweetklieren kunnen het zweet niet meer naar buiten afvoeren en de zweetkliertjes en haarzakjes raken verstopt.

Het zout zorgt dan voor irritaties en kleine ontstekingen. Vooral als je daarbij gaat wandelen, fietsen, sporten of dansen.

Je kunt last krijgen van :

 • Een rode en pijnlijke huid
 • Rode bultjes of blaartjes
 • Schaafwondjes
 • Verdikking van de huid
 • Jeuk

Of je nou slank bent of volslank, dat maakt niet uit; het ligt vooral aan je bouw of je last hebt van schurende bovenbenen.

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer een X-vorm in hun benen dan anderen.

Ga bij een bacteriële infectie (of bij twijfel daaraan) in ieder geval altijd naar de dokter!

Je moet dan misschien antibiotica slikken (en mag dan helemaal niet meer in de zon…)

Heb je dit al geprobeerd?

Meestal gaat de irritatie weg als je in een koelere ruimte gaat zitten met eventueel een coolpack of (een washandje met) ijs erop.

De roodheid trekt dan binnen een paar uur tot een paar dagen weer weg.

Maar in je eentje in een koele ruimte gaan zitten terwijl anderen lekker buiten zijn is niet wat je wilt natuurlijk.

Mensen zeggen vaak: je moet gewoon wat afvallen, dan heb je geen last meer van schurende bovenbenen.

Natuurlijk kan het helpen om af te vallen. Je gaat dan vaak ook minder zweten.

Doe dit vooral als je zelf de motivatie hebt, en niet omdat anderen het zeggen en al helemaal niet omdat je dan af denkt te zijn van de irritatie bij je bovenbenen.

Zoals gezegd speelt je bouw hier ook een grote rol bij.

Hier volgen een paar tips die je misschien al geprobeerd hebt. Deze werken misschien niet voor iedereen maar zijn wel praktisch:

 • Draag een boxershort onder je rok of jurk. Dus geen klein shortje (die is te kort of kruipt op) maar een broekje met langere pijpjes. Je kunt er 1 van je vriend lenen, alleen zijn die misschien niet al te charmant.
 • Draag een lang shape-wear broekje. Die blijven goed zitten en houden je silhouette ook mooi strak. Nadeel is dat ze vaak heel strak zitten en met warm weer eigenlijk te weinig ‘ademen’. Overigens heb je wel verschillen in merken. Miss Etam en Belvia bijvoorbeeld beweren dat hun materiaal meer ademt. Een korte legging kan ook, maar vind ik persoonlijk soms niet mooi staan onder bepaalde rokjes. Het wordt er gelijk zo sportief van.
 • Knip een panty af. Ziet er charmanter uit dan een broekje en je kan ‘m ietsjes korter knippen, maar let op want het kruipt op! En voordat je het weet ben je terug bij af. Eerst een klein stukje afknippen en er even mee lopen voordat je er nog meer vanaf knipt.
 • Talkpoeder. Bij sommige mensen werkt dit uitstekend omdat het vochtabsorberend is. Kijk wel uit met je kleding want voor je het weet zit het overal op. Was je handen en klop de boel goed uit voordat je je kleding aantrekt. Odorex extra dry heeft ook de werking van talkpoeder. Er bestaat eveneens talkvrije poeder. Een natuurlijke variant voor talkpoeder is maïspoeder.
 • Smeren met goede crèmes. Wat wij veel tegenkomen op blogs is een crème die wonderen schijnt te doen: Vevina friction protection bodycrème. Voor ruim 10 euro heb je een crème die een beschermlaagje aanlegt zonder in de huid te trekken, en water- en zweetresistent is. Je kunt zelfs vanuit het buitenland de crème laten bezorgen.
 • Vaseline zorgt ervoor dat je benen soepeler tegen elkaar wrijven en er dus minder frictie is. Nadeel is dat het op een gegeven moment intrekt en dan is de werking voorbij. Een vreemde tip misschien, maar je kunt ook glijmiddel gebruiken! Dit trekt niet in en werkt dus langer. Alleen voelt het wel glibberig.
 • Neem koude douches! Je zweet daardoor veel minder, de doorbloeding van je huid wordt verbeterd én je valt ermee af, met name het buikvet. Het is even wennen, maar met een rustige ademhaling kun je een heel eind komen.
 • Drink veel water. Dat helpt je vochthuishouding op peil te houden en je lichaamstemperatuur te laten dalen.
 • Antihistaminetabletjes helpen tegen de jeuk. Maar kijk uit met medicijnen want die geven vaak bijwerkingen in de zon, zoals…huiduitslag…

Permanente oplossingen voor schurende bovenbenen

 • Kies liever voor een iets strakker broekje dan voor een loszittend broekje; dit werkt beter. Nike verkoopt bijvoorbeeld ook losse shorts met een strak binnenbroekje. Ideaal voor tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Kijk of je een broekje kunt kopen zonder naad. Die kunnen namelijk ook gaan irriteren en zie je bovendien door een rokje heen zitten.
 • Sarahs Sweeties heeft vrouwelijke en ademende broekjes met pijpjes. Er zijn veel vrolijke dessins maar ook gewoon zwart. Huidskleurig lijkt onopvallend maar ziet er toch wat steunkous-achtig uit. Verder zijn er veel kledingbedrijven die dit soort broekjes verkopen. Hunkemoller heeft bijvoorbeeld naadloze broekjes. Wildebeast van Perry sport zijn geschikt, en broekjes van Ulla, Sloggy, Hema, H&M, C&A en ga zo maar door. Je kunt zelf uitzoeken wat bij jou past.
 • Wil je liever geen broekje maar wel sexy benen? Misschien heb je een speciale dag waarbij jouw outfit geen broekjes kan gebruiken maar wel support. Kies dan voor Bandelettes. Dit zijn dijbanden van elastisch kant met anti-slip siliconen. Ze kosten rond de 16 dollar en zijn in verschillende kleuren te bestellen. Als je tussen 2 maten inzit, bestel dan de kleinste maat. Je moet ze even manoeuvreren naar de juiste plaats maar dan voel je er niets meer van. Let op: deze Bandelettes zijn er ook in een Unisex versie (zonder kant). Ideaal voor een sportieve of subtielere outfit en voor mannen!
 • Ook voor mannen én vrouwen: de bodypatch ReSkin. Dit is een elastische pleister en werkt als een tweede huid. Je kunt ‘m op de zere plek plakken of preventief plakken op de plek waar je benen tegen elkaar aan schuren. Deze pleister doet geen pijn om te verwijderen en is meerdere malen te gebruiken. Je kunt ‘m zelfs wassen. Voor 7 euro online te koop.

We merken dat veel vrouwen (en mannen) met schurende bovenbenen ‘in hun maag zitten’ en alles al hebben geprobeerd.

Hopelijk bieden bovenstaande tips je een oplossing en kun je weer heerlijk genieten van het mooie weer in de outfit die jij wilt dragen.