Gezonde Voeding Gezondheid

Top 10 lijst van schadelijke E-nummers

schadelijke e-nummers

Wat zijn mogelijk schadelijke e-nummers, oftewel E-nummers die risico’s met zich meebrengen voor je gezondheid?

Al sinds mensheugenis worden er middelen gebruikt om het uiterlijk en de smaak van voeding te verbeteren.

Hierin gaan we steeds verder en dit kan voordelen hebben zoals het langer veilig kunnen bewaren van levensmiddelen.

Tegelijkertijd kunnen we ons afvragen of voeding wel bedoeld is om voortdurend bewerkt en gemanipuleerd te worden.

Wij beweren niet dat onderstaande lijst van E-nummers gegarandeerd gezondheidsproblemen oplevert.

Wel zijn er aantoonbare aanwijzingen dat er mogelijke gezondheidsrisico’s aan vastzitten.

Wat ons betreft kun je dan maar beter het zekere voor het onzekere nemen en deze schadelijke E-nummers vermijden of het gebruik ervan beperken.

Lees ook: Zijn zoetstoffen ongezond?

Wat zijn E-nummers?

E-nummers, ook wel additieven genoemd, zijn codes voor hulpstoffen die door fabrikanten aan voedingsmiddelen mogen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen, zoals smaak, geur, kleur en houdbaarheid, te verbeteren.

In Europa bestaan er richtlijnen waarmee stoffen worden goedgekeurd of afgekeurd. Dit wordt gedaan door de EFSA; de Europese Voedselautoriteit.

Als een stof wordt goedgekeurd, en volgens de EFSA veilig is voor de gezondheid, mag het zich een E-nummer noemen.

Voedingsmiddelen van buiten Europa mogen dus niet per definitie verkocht worden in Europa, omdat daar weer andere regels gelden met betrekking tot het gebruik en toestaan van E-nummers.

Europa is ten opzichte van de rest van de wereld vrij streng als het gaat om controle en handhaving.

Niet alle E-nummers zijn slecht! Zo bestaat bijvoorbeeld de kleur van veel fruit en groenten ook uit een E-nummer, evenals bijvoorbeeld vitamine C (E300; ascorbinezuur) en zuurstof (E948).

Er zijn echter een paar E-nummers die omstreden zijn.

Soorten E-nummers

E-nummers bestaan onder andere uit de volgende categorieën:

  • Kleurstoffen
  • Conserveermiddelen / voedingszuren tegen gisten, botulisme, schimmels en bacteriën. Eventueel werkzaam als bleekmiddel, stabilisator en gas-vormer
  • Anti-oxidanten zorgen voor de houdbaarheid van producten, tegen bederf door blootstelling aan zuurstof en zijn indien nodig werkzaam als vochtbinder en anti-schuimmiddel
  • Smaakversterkers
  • Emulgatoren; natuurlijke of chemisch bereide stoffen die het mogelijk maken om vet en water te vermengen tot één geheel, bijvoorbeeld in brood. Indien nodig ook werkzaam als verdikkingsmiddel
  • Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen die onder de categorie ‘diverse additieven’ vallen en die indien nodig ook werken als verstevigingsmiddel
  • Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen en soorten gemodificeerd zetmeel

Top 10 lijst met schadelijke E-nummers

De volgende lijst met schadelijke E-nummers is met name sterk af te raden voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een lage weerstand, darmstoornissen en huidziekten.

Daarnaast moeten mensen met ADHD, autisme, kanker, diabetes en andere auto-immuunziekten onderstaande schadelijke E-nummers eveneens vermijden.

1. Kunstmatige zoetstoffen

In lightproducten zoals frisdranken vind je zoetstoffen. Denk aan sacharine, stevia en xylitol.

De voedingsindustrie speelt in op het idee dat bepaalde zoetstoffen goed zouden zijn omdat ze van natuurlijke oorsprong zijn. Bijvoorbeeld van een plantje of uit een berk.

Natuurlijke zoetstoffen zijn echter niet veel beter dan kunstmatige zoetstoffen.

Zoetstoffen bevatten weinig tot geen calorieën maar hebben hetzelfde effect als suiker. Het lichaam ziet geen verschil tussen zoetstof en suiker en gaat insuline aanmaken en suiker opslaan als vet.

Wanneer er te vaak insuline aangemaakt wordt kun je insuline resistent raken en diabetes type 2 krijgen.

Het meest gevaarlijke E-nummer is E951: aspartaam. Aspartaam kent zoveel bijwerkingen dat het wel erg duidelijk is dat je dit E-nummer moet vermijden.

Het zou schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, veroorzaakt migraine en zou kankerverwekkend zijn.

Grote hoeveelheden aspartaam hebben een remmend effect op de enzymen in de hersenen. Dit speelt een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Chronische vermoeidheid en depressie behoren ook tot de mogelijke risico’s.

E950, acesulfaam-K is een relatief nieuwe synthetische zoetstof en zou schade aan de nieren kunnen toebrengen.

De kunstmatige zoetstof glucose-fructosestroop (HFCS) is de grootste veroorzaker van obesitas en diabetes type 2 in de VS. Het laat het (slechte) LDL-cholesterol stijgen.

Kunstmatige zoetstoffen vind je terug in onder andere frisdranken, snoep, toetjes, ontbijtgranen, brood, gebak, slasauzen en kauwgom.

2. Modosodium glutamaat; MSG, E621

MSG is een aminozuur en smaakversterker.

Er is onderzoek gedaan op zwangere muizen en hieruit bleek dat E621 gevaarlijk is voor het ongeboren kind.

Het mag niet in babyvoeding worden gebruikt.

MSG werkt neurotoxisch (is schadelijk voor de hersenen). Je kunt last krijgen van depressie, desoriëntatie, hoofdpijn, vermoeidheid en oogbeschadigingen.

MSG werkt excitotoxisch; cellen worden zo zwaar belast dat ze kapot kunnen gaan.

Dit schadelijke E-nummer staat bekend onder zeker 25 namen, waaronder Ve-tsin, bekend van Chinees eten.

Je kunt gemakkelijk overgewicht krijgen door dit E-nummer omdat het signaal dat je vol zit niet goed meer wordt doorgegeven. Men spreekt dan wel over het ‘chinees restaurant syndroom’.

MSG vindt je eveneens in soepen, slasauzen, vleeswaren en diepvriesmaaltijden.

3. Transvetten

Transvetten zijn conserveermiddelen om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen.

Om transvetten te vormen wordt er een proces van hydrogenatie gebruikt. Dit zorgt bij consumptie voor een verhoogd cholesterolgehalte en daarmee stijgt de kans op hart- en vaatziekten.

Je vindt transvetten in onder andere kant- en klaarproducten, fastfood, margarine (gehydrogeneerde plantaardige oliën), chips, crackers en koekjes.

4. Bepaalde kleurstoffen; E102, E110, E124, E133

Schadelijke kleurstoffen vertragen en verstoren bepaalde hersenfuncties.

Ze kunnen bijdragen aan slapeloosheid, hyperactiviteit en gedragsproblemen (met name bij kinderen).

Ze zijn erg slecht voor Alzheimer patiënten en schadelijk voor de nieren, bijnieren en schildklier. Mogelijk zijn onderstaande kleurstoffen kankerverwekkend.

Enkele van de hieronder genoemde kleurstoffen zijn al verboden in een aantal westerse landen.

E102 (tartrazine) is een zeer omstreden kleurstof. Het kan overgevoeligheidsreacties geven. Het E-nummer blijkt in combinatie met kaneel hyperactiviteit te bevorderen. E102 wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan advocaat en bakkersroom.

E110 (zonnegeel FCF), E124 (cochenillerood A) en E133 (briljantblauw FCF) zijn eveneens omstreden kleurstoffen.

5. Natriumsulfiet; E221

Natriumsulfiet kan een intolerantie reactie geven.

Denk daarbij aan huiduitslag, darmstoornissen, longirritaties en hoofdpijn.

Je vindt sulfiet in onder andere wijn, mosselen en gedroogd fruit.

6. Natriumnitraat / natriumnutriet; E251

Dit is een conserveermiddel om vlees er roder en dus aantrekkelijk uit te laten zien. Het wordt veelal gebruikt bij bewerkte vleeswaren.

Het E-nummer zou schadelijk zijn voor de lever en alvleesklier.

7. BHA en BHT; E320 en E321

BHA (butylhydroxianisool) en BHT (butylhydroxitolueen) tasten je neurologische systeem aan en kunnen zorgen voor gedragsveranderingen en hormoonverstoringen.

De stoffen zouden kankerverwekkend zijn. In combinatie met vitamine C kan BHA vrije radicalen vormen die schade aan de cellen kunnen geven.

Je vindt deze schadelijke E-nummers in gebak en koekjes, ontbijtgranen, chips, snoep en bewerkte rijst.

8. Zwaveldioxide; E220

Één van de oudste conserveermiddelen.

Veel mensen krijgen bij consumptie last van allergieën zoals darmstoornissen, bronchitis, astma en longirritaties.

Het kan een lage bloeddruk opleveren en bemoeilijkt de opname van vitamine B en E.

Je vindt deze stof in onder andere bier, wijn, likeur, frisdranken en gedroogd fruit.

9. Kaliumbromaat; E924

Een conserveermiddel dat wordt gebruikt bij het maken van brood.

Bij dieren werkt dit E-nummer kankerverwekkend. Het kan schadelijk zijn voor je nieren.

Verboden in Canada en het Verenigd Koninkrijk.

10. Overige schadelijke E-nummers met risico op allergieën

E161B (luteïne; een natuurlijke gele kleurstof) kan astma, netelroos en verkoudheid veroorzaken. Het zit overigens wel in zeer gezonde producten, zoals eieren, spinazie, andijvie en broccoli.

E200 tot en met E203 (sorbinezuur, natriumsorbaat, kaliumsorbaat en calciumsorbaat) zijn allen natuurlijke of synthetische / chemische conserveermiddelen afkomstig uit de lijsterbes.

Ze kunnen astma, neusverkoudheid, darmstoornissen, huidirritatie, netelroos en zelfs geboorteafwijkingen veroorzaken, met name in combinatie met nitraten.

Je vindt deze schadelijke E-nummers onder andere in limonadesiroop, mayonaise, curry, gebak en koekjes.

E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmhuid van de darm aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.

E640 (glycine; een smaakversterker en zoutvervanger, met name gemaakt uit slachtafval en gelatine, dus dierlijke botten) werkt eetlust opwekkend door het verslavende effect en kan daardoor obesitas in de hand werken.

Het zou de groei kunnen remmen en oedeem (vochtophoping in de huid) kunnen veroorzaken.

E912 (montaanzuur; een natuurlijk glansmiddel / was (voor onder andere citrusvruchten) kan allergieën veroorzaken.

E161A (flavoxanthine, een natuurlijke gele kleurstof geïsoleerd uit de boterbloem) en E161C (kryptoxanthine; een natuurlijke rode kleurstof) zijn beiden verboden in Zwitserland, maar in Nederland veilig bevonden.

Schadelijke E-nummers in de toekomst

Het probleem is dat onze huidige voedselproductie maar moeilijk zonder voedseltechnologie kan, wil de mensheid niet van honger omkomen.

Om minder afhankelijk te worden van (schadelijke) E-nummers zijn drastische veranderingen nodig in onze maatschappij van verspilling, overconsumptie en gemakzucht.

We zijn vervreemd van de oorsprong van ons voedsel en streven naar de ‘perfecte’ producten. Dat voeding van nature nu eenmaal niet altijd lang goed blijft daar nemen we geen genoegen mee.

De effecten van mogelijk schadelijke E-nummers op lange termijn, in grote hoeveelheden en in bepaalde combinaties is vaak niet voldoende onderzocht.

Er zijn gelukkig al veel schadelijke E-nummers verboden in de afgelopen decennia. Soms ook door landen die niet lid zijn van de Europese Unie.

Wellicht dat bepaalde onderzoeken in de EU in de toekomst uitsluitsel bieden over het gevaar van bepaalde E-nummers en dat deze dan hier ook verboden zullen worden.

Helaas probeert de voedselindustrie hier hardnekkig tegen op te treden. Onderzoeken die het gevaar van bepaalde E-nummers tegenspreken kunnen bijvoorbeeld zomaar gesponsord worden door een bedrijf als coca cola, dat belang heeft bij het vertrouwen van de consument voor E-nummers.