Premenstrueel syndroom (PMS), oorzaken en behandeling

Veel vrouwen zijn er zich niet bewust van dat hun klachten gerelateerd zijn aan PMS. Het is daarom goed om te weten of jij wellicht hiermee te maken hebt. Het kan je normale manier van leven namelijk behoorlijk verstoren.

In dit artikel lees je meer over de symptomen van premenstrueel syndroom, maar ook over de behandeling en de mogelijke oorzaken.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

PMS is een groep premenstruele klachten

Wat is premenstrueel syndroom

Het premenstrueel syndroom, bestaat uit een groep premenstruele klachten die bij sommige vrouwen optreden vlak voor de menstruatie.

Ongeveer 4% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft te maken met PMS. Maar vrouwen ouder dan 45 kunnen er zeker ook last van krijgen.

Met PMS is het vaak erg lastig om je normale dagelijkse activiteiten te blijven volhouden. Werken en vrijetijdsbestedingen zoals sporten en uitgaan zijn zeer oncomfortabel en vaak niet te doen. Het liefst wil je de hele dag in bed liggen met je hoofd onder de dekens. Je voelt je fysiek, emotioneel en mentaal uit balans.

PMS hoeft niet gedurende de gehele vruchtbare periode te bestaan, het is ook mogelijk dat het pas ontstaat na de zwangerschap of in de aanloop naar de overgang.Soms worden de klachten weleens aangezien voor een signaal van zwangerschap omdat het dezelfde symptomen met zich mee kan brengen.

Het is altijd goed om bij hevige veranderingen in je cyclus de huisarts te bezoeken.

Tip

Premenstrueel syndroom wordt ook wel premenstruele spanning genoemd. Je ervaart fysiek, emotioneel en mentaal een verhoogde spanning.

Fysieke symptomen menstrueel syndroom

Klachten bij het premenstrueel syndroom bestaan voornamelijk uit klachten die je ook merkt tijdens de menstruatie. Ze kunnen soms al twee weken voor je menstruatie beginnen. Hieronder een overzicht van de fysieke klachten die je kunt ervaren:

  • Buikpijn
  • Pijn in (onder)rug en bekken
  • Spierpijn en / of gewrichtspijn
  • Zware vermoeide benen
  • Vocht vasthouden
  • Opgeblazen gevoel
  • Constipatie
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Opgezwollen, pijnlijke borsten
  • Eetbuien/geen eetlust
  • Acne
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Zweten of koude rillingen
  • Tussentijds bloedverlies
  • Vermoeidheid
  • Niet kunnen sporten
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Emotionele / mentale symptomen bij premenstrueel syndroom:

Ook zul je misschien een aantal mentale symptomen ervaren bij PMS.

  • Vermoeidheid
  • Moeite met concentratie
  • Huilerig
  • Chagrijnig
  • Prikkelbaar
  • Onrustig gevoel
  • Stemmingswisselingen
  • Geen behoefte hebben aan seks

De soort en de de ernst van de symptomen en klachten verschillen per vrouw.

PMS komt voor tussen de eisprong en de eerste dag van de menstruatie

Je cyclus

Deze klachten komen steeds weer terug in dezelfde fase van je menstruatiecyclus.

PMS komt voor in de fase tussen de eisprong en de eerste dag van de menstruatie. De meeste last hebben vrouwen in de laatste dagen voor de menstruatie. Over het algemeen verdwijnen de klachten weer binnen de eerste dagen van de menstruatie.

Per cyclus hebben vrouwen met PMS over het algemeen wel minimaal een week waarin ze klachtenvrij zijn.

Tip

Waarin PMS verschilt met menstruatieklachten is dus met name de periode waarin de klachten zich voordoen en de ernst van de klachten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Mogelijke oorzaken van premenstrueel syndroom

De exacte oorzaak van het premenstrueel syndroom is niet bekend. Hormonen lijken een rol te spelen, omdat de symptomen en klachten samenhangen met de menstruatiecyclus.

Toch is de hoeveelheid hormonen in het bloed bij vrouwen met PMS niet afwijkend in vergelijking met vrouwen zonder PMS. Het zou dus wetenschappelijk gezien geen hormonale oorzaak hebben. Wel is het waarschijnlijk zo dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen.

Serotonine tekort

Hormoonwisselingen veroorzaken ook veranderingen in de chemische balans in je hersenen, zoals bij de aanmaak van 'gelukshormonen' als serotonine. Deze neurotransmitter speelt een rol bij stemmingswisselingen.

Een tekort aan serotonine kan zorgen voor depressieve gevoelens, vermoeidheid, slaapstoornissen en eetbuien. En dit werkt wederkerig; depressie heeft weer invloed op de hormoonhuishouding.

Bloedsuikerspiegel

Volgens veel voedingsdeskundigen veroorzaakt suikerrijke voeding een te snel stijgende - en weer dalende bloedsuikerspiegel en daardoor cellulaire ontstekingen. Deze worden onder andere in verband gebracht met PMS.

Diagnose PMS

Als je meer duidelijkheid wil over de klachten die je ervaart, of je wil zekerheid over je vermoeden van PMS kun je naar de huisarts gaan.

Er zijn geen speciale tests of fysieke onderzoekmethodes om het premenstrueel syndroom te helpen diagnosticeren. Je huisarts zal op basis van terugkerende klachten rondom jouw cyclus deze kunnen koppelen aan het premenstrueel syndroom.

Maar het kan ook zijn dat je last hebt van een andere aandoening waar de huisarts achter kan komen.

Premenstruele dysforie stoornis

Zo'n 5% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd vertoont een ernstiger vorm van het premenstueel syndroom, namelijk de premenstruele dysforie stoornis. 

De symptomen van premenstrueel syndroom zijn daarbij nog heviger voelbaar. Vrouwen kunnen depressief zijn en angstig. Dit kan je gezondheid, dagelijks leven, sociale leven en ambities flink ontwrichten.

Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Een symptoom van endometriose is extreme menstruatiepijn.

Klachten verminderen

Het is belangrijk om te leren omgaan met je klachten en erachter te komen hoe je je klachten kunt voorkomen en verminderen.

Houd allereerst een dagboek bij waarin je opschrijft wanneer en in welke mate de klachten voorkomen. Hierna kun je kijken wat je kunt veranderen om de klachten te verminderen.

Een anticonceptiepil kan helpen bij PMS

Medicatie

Je kunt ervoor kiezen om pijnstillers te gebruiken bij pijnklachten. Het kan ook zijn dat je arts een bepaalde anticonceptiepil voorschrijft om de klachten te verminderen.

Ook worden antidepressiva voorgeschreven en soms plaspillen om vocht vasthouden te voorkomen.

De werking van medicijnen kan van vrouw tot vrouw verschillen.

Tip

Kijk ook goed naar eventuele medicijnen en de daarbij behorende bijwerkingen die je op dit moment slikt.

Gezonde voeding

Je bloedsuikerspiegel heeft invloed op je stemmingswisselingen en energiedips. Zorg er daarom voor dat deze in balans is door gezond te eten.

Kies voor voeding die langzame koolhydraten bevat. Bijvoorbeeld vezelrijk fruit (niet alleen het sap), (groene blad)groenten, en volkoren granen. Deze hebben een lage glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Let op je zout inname. Een teveel aan zout geeft een opgeblazen gevoel en je houdt dan veel vocht vast wat bijvoorbeeld kan zorgen voor zware, vermoeide benen. Let op, want zout zit verborgen in vele producten, met name bewerkte voeding.

Vermijd het liefst alcohol en cafeïne.

Voedingsstoffen en voedingssupplementen

Eet voldoende producten met calcium, magnesium en vitamine E. Deze voedingsstoffen helpen tegen PMS klachten zoals een opgeblazen gevoel, kramp en pijnlijke borsten. Met supplementen kun je hetzelfde effect krijgen wanneer je bijvoorbeeld intolerant bent voor lactose.

Magnesium is naast vitamine D altijd goed om extra te slikken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voldoende beweging en nachtrust

Denk ook aan voldoende beweging. Alhoewel je misschien onder de dekens wilt kruipen en wilt blijven liggen, is beweging verantwoordelijk voor het aanmaken van natuurlijke pijnstillers.

Je hoeft niet per se intensief te sporten. Je kunt ook een half uurtje per dag gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Zo voorkom en verminder je vermoeidheid en depressieve gevoelens.

Een goede nachtrust is essentieel

Goede nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust en let daarbij op de kwaliteit van de nachtrust.

Denk aan gedegen matras en kussen, ademend beddengoed, afwezigheid van blauw licht in de slaapkamer, en een donkere koele kamer.

Vermijd een teveel aan stress

Stress kan klachten bij premenstrueel syndroom verergeren.

Op dagen waar je last hebt van PMS is het wellicht goed om extra prikkels te vermijden zoals examenstress, lange werkdagen en andere vermoeiende activiteiten. Kijk of je vooruit kunt plannen en zo bepaalde activiteiten eerder kunt afronden of uit kunt stellen.

Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen zijn goede methodes om ongemakken en negatieve emoties te doorleven, accepteren en met ademhaling te verzachten. Acupunctuur en homeopathie kunnen eveneens goede remedies zijn.

Tip

Klachten kunnen verergeren of verminderen en zelfs verdwijnen in geval van zwangerschap, overgang of andere gevallen van hormonale schommelingen en veranderingen in je hormoonhuishouding.

Premenstrueel syndroom taboe

De menstruatiecyclus en alles wat daarbij hoort wordt in de moderne maatschappij vaak vervloekt en genegeerd. Je mag als vrouw niet zeuren en wordt geacht je hele cyclus door dezelfde prestaties te verrichten.

Toch zou het goed zijn wanneer we wat meer zouden luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt. Dan zouden we weten wanneer we rust nodig hebben, extra zorg moeten dragen maar ook wanneer we productiever en energieker zijn.

Er ligt nog een taboe op PMS dat we moeten doorbreken. Vrouwen willen vaak ook niet dat je erop afgerekend wordt of dat alles wat je zegt en doet wordt afgeschoven op de PMS. Het is belangrijk om het gesprek hierover op gang te brengen.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Menstruatieklachten verminderen

Menstruatieklachten verminderen

Wil je je menstruatieklachten verminderen? Veel vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid last van één of meer ongemakken...

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Pijnlijke, gevoelige borsten: oorzaken + tips

Pijnlijke en gevoelige borsten, mogelijke oorzaken & behandeltips

Ben je benieuwd waarom je soms last hebt van pijnlijke, gevoelige borsten? In dit artikel gaan wij op zoek naar de oorza...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

Overgang (menopauze)

Overgang (menopauze)

De overgang kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Elke vrouw moet er eens aan geloven. En in deze bijzondere pe...

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'