Gezond Afvallen

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

plaatselijk vet verbranden

Kan je plaatselijk vet verbranden?

Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of vet rond de billen verwijderen?

We zouden het allemaal dolgraag willen natuurlijk, zowel mannen als vrouwen.

Het is één van de meest gestelde vragen van mensen die willen afvallen.

Ook bij mensen die al een eind op weg zijn met afvallen, lijkt dat laatste restje overtollig vet op je buik, billen, heupen of bovenbenen maar niet weg te krijgen.

Als we sommige trainers op het internet moeten geloven kun je bepaalde ‘probleemgebieden’ zeer effectief aanpakken.

Maar is dat wel zo?

In dit artikel vertellen wij je meer over de mythes en waarheden rondom het plaatselijk vet verbranden.

Kan je plaatselijk vet verbranden door bepaalde spieren extra te trainen?

Het is niet geheel onlogisch om te denken dat wanneer je bij een oefening bepaalde spieren gebruikt, je in dat gebied ook vet zal verliezen. Toch is dit niet het geval.

Vet ligt opgeslagen in vetcellen (triglyceriden).

De spiercellen gebruiken deze energie als brandstof, maar niet voordat ze het vet hebben omgezet in vrije vetzuren en de stof glycerol. Zo komt het vervolgens in de bloedbaan terecht en wordt het gebruikt als energiebron.

Het vet komt dus eerst in de bloedbaan terecht voordat het gebruikt wordt als brandstof, en kan zodoende overal uit het lichaam vandaan komen en is niet gelinkt aan het getrainde lichaamsdeel.

Je lichaam zal tijdens het afvallen op schijnbaar willekeurige plaatsen vet gaan verbranden.

Welke plekken dat zijn is genetisch bepaald en onder andere afhankelijk van het aantal vetcellen en het volume van je vetcellen.

Je kan dus bijvoorbeeld ook in je gezicht vet verliezen of bij je borsten. Dat is niet bij iedereen gewenst maar het is bijna onmogelijk om dat te sturen.

Vetverbranding ook afhankelijk van hormonen

De plek waar het lichaam bij jou persoonlijk vet opslaat of juist waar je afvalt is ook afhankelijk van hormonen.

Onder invloed van het stresshormoon cortisol ga je bijvoorbeeld meer vet opslaan rond je buik. Onder invloed van oestrogenen ga je vaak meer vet opslaan rond je billen en benen.

Je kunt eens kijken of je wellicht kunt kiezen voor een lichtere anticonceptie en ook of het voedingssupplement DIM wat voor jou is.

DIM heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding, met name de balans tussen oestrogeen en testosteron. Dim kan wel bijwerkingen geven zoals darmklachten.

Plaatselijk vet verbranden is dus helaas niet mogelijk. Maar hoe raak je dan toch dat plaatselijke vet kwijt?

Allround in plaats van plaatselijk vet verbranden

Wanneer je wilt afvallen, moet je vet verbranden. Je zult dan meer energie moeten verbranden dan dat je (in calorieën) binnenkrijgt via je voeding. Je streeft naar wat we noemen een ‘negatieve energiebalans’.

Het gaat er dus vooral om dat je een goed evenwicht vindt tussen enerzijds gezond, doch voedzaam en gevarieerd eten, en anderzijds voldoende beweging. Wanneer je wilt afvallen zul je hier meer moeite voor moeten doen.

Deze energiebalans kun je uitdrukken in percentages. Een negatieve energiebalans is bijvoorbeeld 10-15%. Je krijgt in dat geval 10-15% minder calorieën binnen dan dat je verbrandt. En op die manier kun je afvallen.

Zodra je bijvoorbeeld specifiek je buik gaat trainen ontwikkel je je buikspieren wel, maar je vermindert niet je buikvet.

Helaas zijn sit-ups dus niet DE manier om van je buikvet af te komen. Je spieren verstevig je er wel mee en daar is ook wat voor te zeggen, maar je zult geen sixpack zien wanneer je niet ook het vet bent kwijtgeraakt.

Plaatselijk vet verbranden vraagt dus om allround vet verbranden en dan kun je het beste cardio training doen of high intensity interval training (HIIT); liefst in combinatie met krachttraining.

Zo verbrand je de meeste calorieën en dit werkt ook nog eens door na je training!

Tips om verantwoord vet te verbranden

Het is belangrijk om langzaam af te vallen en niet vanuit het niets een crash dieet te gaan doen of heel fanatiek te gaan sporten elke dag.

Wanneer je te weinig eet dan gaat je lichaam over op een energie-bewuste staat en gaat het instinctief vet opslaan.

Je negatieve energiebalans mag dus niet te ver doorslaan; 10-15% zoals eerder genoemd is een prima balans.

Eet je te weinig dan gaat het lichaam gaat over in het verbranden van spiermassa in plaats van vet. En juist die spiermassa is belangrijk voor het in stand houden van je stofwisseling, en daarmee je vetverbranding.

Het gaat er ook zeker om welk soort calorieën je binnenkrijgt.

Het is belangrijk dat je geen ‘lege’ calorieën binnenkrijgt; dat wil zeggen voeding die wel vult maar waar onvoldoende voedingsstoffen inzitten (bijvoorbeeld wit brood).

Voldoende eiwitten, gezonde vetten en (groene) groenten zijn essentieel om je lichaam verzadigd te houden tijdens het afvallen en te zorgen voor een geleidelijke daling van lichaamsgewicht.

Gezonde voeding maar ook het verminderen van stress heeft een goede uitwerking op je hormoonhuishouding en zodoende ook op je gewicht.

Plaatselijk vet verbranden met cosmetische ingrepen

De conclusie is dus dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is. Het is een misverstand om te denken dat dit kan.

Je kunt het bijvoorbeeld toetsen aan het feit dat je -wanneer je rechtshandig bent- je rechterarm veel intensiever gebruikt maar dat deze arm toch echt niet dunner is dan je andere arm.

Plaatselijk vet kun je wel laten verwijderen door middel van liposuctie.

Ook is er een nieuwe methode genaamd cryolipolyse. Hierbij wordt in een kliniek het vet plaatselijk ‘bevroren’ (freezesculpting). Dit is een methode die dus geen operatie vereist en geen bijwerkingen heeft, en is daardoor erg populair.

Het is een methode om vetcellen in het lichaam af te breken door deze bloot te stellen aan koeling.

De kosten liggen zo tussen de 500-700 euro voor drie behandelingen (minimaal nodig).

De Consumentenbond spreekt er positief over, maar succes is niet gegarandeerd.

Om plaatselijk de huid er strakker en gladder uit te laten zien kun je ook de cellulitis aanpakken door middel van verstevigende crèmes, massages en koude wisseldouches.