Aandoeningen A-Z

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

oogirritatie

Dit artikel gaat over oogirritatie. Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen.

Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen wij bespreken.

Oogirritatie komt vaak net op het verkeerde moment en je bent dan niet altijd in de gelegenheid om gelijk naar de drogist of apotheek te gaan voor oogdruppels.

Oogdruppels blijven ook niet lang goed dus al heb je ze nog in huis dan bestaat de kans dat je ze niet meer kunt gebruiken.

Daarom bieden we je eenvoudige, natuurlijke oplossingen die je kunt toepassen nog voor je naar de apotheek of je huisarts gaat.

‘Het oog is de spiegel van de ziel’, zei Leonardo Da Vinci. Een uitzonderlijk bezit. Het is essentieel om hier zuinig mee om te gaan!

Symptomen oogirritatie

Je kunt behalve droge en rode ogen ook last hebben van tranende ogen. Soms kun je jeuk hebben, prikken je ogen of voel je tintelingen.

Ook kun je last hebben van een ‘zandkorrel’ in je oog; alsof er steeds iets in je oog zit wat er maar niet uitgaat.

Je ogen kunnen vermoeid zijn of de huid rondom je ogen kan opgezwollen zijn.

Je ogen kunnen overgevoelig zijn voor licht.

Er kunnen slijmvormige draden ontstaan, meer dan dat normaal het geval is.

Ook kan je zicht troebel worden, kun je spiersamentrekkingen hebben en kun je duizelig zijn met zwarte vlekken voor je ogen.

Lees ook: zelf oogdruppels maken (steriel)

Mogelijke oorzaken oogirritatie

Er zijn talloze redenen voor oogirritatie.

De meest voorkomende hiervan heet allergische conjunctivitis. Het slijmvlies en bindvlies van het oog is hierbij ontstoken door een virus, bacterie of allergie. Meestal wordt het slijmvlies van de keel en de neus (luchtwegen) ook aangedaan.

Als het afweersysteem in de slijmvliezen abnormaal reageert op de indringer, dan spreken we van een allergie; een overgevoeligheidsreactie.

Zo kun je last hebben van een allergie voor bepaalde voeding, huismijt (piepklein spinnetje dat in huisstof leeft), stof of (huis)dieren. Deze stoffen worden allergenen genoemd.

oogirritatie door hooikoorts

Als het hooikoortsseizoen weer begint en je bent allergisch voor stuifmeel / pollen van bepaalde grassen, planten en bomen, zullen je ogen je dit snel genoeg laten weten.

90% van de gevallen van oogirritatie is seizoensgebonden. Bomen staan meestal in februari / maart in bloei en voor grassen gelden de maanden april en mei.

Je kunt ook allergisch zijn voor bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.

Conserveringsmiddelen in oogdruppels, oogzalf en lenzenvloeistoffen maar ook de lenzen zelf kunnen een allergische reactie geven.

Er zijn nog veel meer (meestal chemische) stoffen die oogirritatie kunnen geven. Denk aan make-up zoals eyeliner of mascara, bepaalde crèmes en het materiaal van brillen.

Ook chloor in zwembaden of schoonmaakmiddelen in het algemeen kunnen te scherp zijn voor je ogen en rode ogen en een loopneus veroorzaken.

Daarnaast kan het weer van invloed zijn.

Droge lucht, airconditioning of een sauna kunnen droge ogen geven.

Van overmatig veel zon of sterke wind kan er een tekort ontstaan aan traanvocht, waardoor je ogen droog worden en dan plotseling ook weer hevig kunnen gaan tranen.

Sommige mensen kunnen juist niet goed tegen kunstlicht.

Een talg- of zweetkliertje kan ontstoken raken en dan kan een abces (blaasje met pus) zich ontwikkelen.

Meestal is dit onder invloed van een bacterie genaamd stafylokok. We noemen dit abces een strontje (hordeolum).

Op het strand kan zand je ogen irriteren. Opwaaiend zand en vuil kan in kleine deeltjes in je ogen komen.

Denk ook aan scherp en gekruid eten als je aan het koken bent of eten aan het snijden bent.

Een gesprongen bloedvaatje geeft vaak roodheid van het oogwit. Is dit na een paar dagen nog niet weggetrokken, ga dan even langs bij je huisarts.

Als er iets in je oog is gekomen, bijvoorbeeld een tak of een stukje glasvezel, is het belangrijk om dit gelijk te laten bekijken door een arts.

Na een feestelijke avond met alcohol en weinig slaap kunnen je ogen dik en vermoeid aanvoelen. Ook na sigarettenrook branden je ogen nog na…

geirriteerde ogen van computerscherm

Na een dag achter de computer kunnen je ogen vermoeid zijn en ‘vierkant’ aanvoelen. Dat komt onder andere omdat je heel weinig hebt geknipperd met je ogen en je ogen daardoor uitgedroogd raken.

Kinderen zie je bij vermoeidheid vaak gelijk in hun oogjes wrijven. Volwassenen doen dit (vaak ongemerkt) ook; het is een teken dat de ogen er klaar mee zijn voor de dag…

Bij verkoudheid, griep, neusholte-, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking zullen je ogen dit ook merken.

Sommige mensen hebben last van chronische verkoudheid, bijvoorbeeld door een obstructie van het neus-bot of de kaak, of door overgevoelige neusamandelen.

Oogspier-spanning kan ontstaan door stress en spanningen. Het kan ook komen doordat je voor je beroep of studie hele dagen achter de computer zit.

Maar ook verschillende soorten hoofdpijn, gespannen kaken of een beugel kunnen doortrekken naar je ogen.

Oogirritatie kan ook ernstigere oorzaken hebben.

Mensen met de huidziekte rosacea kunnen zeer heftige oogontstekingen krijgen. De huid rondom het oog is dan aangedaan en dit kan zich uitbreiden tot in het oog zelf. Dit dient onmiddellijk behandeld te worden omdat het kan leiden tot verlies van zicht.

Bij bepaalde vormen van reuma kun je veel last hebben van droge ogen, en bij auto-immuunziektes zoals het syndroom van Sjögren kunnen de traanklieren ontstoken raken.

Bij een migraine-aanval kan het zicht vertroebelen en kunnen er aura’s waargenomen worden (hiermee bedoelen we niet een boog van kleuren om een persoon heen, maar trillingen, schitteringen, sterretjes en / of strepen).

Tot slot kun je last hebben van een drukkend gevoel op de oogbol. Je oogdruk kan dan te hoog zijn en het is belangrijk dat je op dat moment snel een arts bezoekt. Dit kan namelijk wijzen op glaucoom.

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen?

Als je last hebt van droge, rode, geïrriteerde ogen of andere klachten hebt in en rond je ogen, ga dan vooral niet wrijven of pulken, want je kunt daarmee je hoornvlies beschadigen!

En als je handen net uien, pepers of tijgerbalsem hebben aangeraakt dan is het al helemaal not done om te gaan wrijven.

Laat lauw water stromen en spoel hiermee je ogen schoon. Een koud kompres helpt ook vaak om pijn of jeuk te verlichten.

Bij een strontje kun je watjes gebruiken met uitgekookt water om een nieuwe besmetting te voorkomen.

oogdruppels

Zijn je ogen vaak droog omdat je te weinig traanvocht aanmaakt? Gebruik dan oogdruppels.

Je kunt zelf ook steriele oogdruppels maken met gefilterd / gezuiverd water, gejodeerd zout en zuiveringszout, maar dit vereist wel dat alles zeer hygiënisch gebeurt.

Je kunt deze druppels niet langer dan een week gebruiken.

Als je merkt dat cosmetica (zoals make-up remover) of oogdruppels van de apotheek de irritatie veroorzaken, stap dan over naar speciale anti-allergeen cosmetica en middelen zonder conserveringsmiddelen.

Bewaar je make-up ook liever niet te lang en gebruik liefst alleen je eigen make-up. Dit om infecties te voorkomen.

Zet de airconditioning uit als je hier last van hebt.

Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes.

Als je last hebt van spierspanning in je oogspieren, kun je bepaalde ontspanningsoefeningen doen, zoals ‘palmeren‘. Je bedekt dan met je handen je ogen en laat de warmte en energie van je handen je ogen ontspannen.

Een andere oefening heet ‘zwaaien‘. Je zwaait dan heen en weer met je hoofd, romp en armen en zorgt er zo voor dat je ogen loskomen en de kleine oogbewegingen weer terugkomen. Veel mensen hebben hier baat bij.

Acupunctuur en homeopathie kunnen droge, rode, geïrriteerde ogen en andere vormen van oogirritatie ook verhelpen.

Denk je dat er meer aan de hand is? Laat jezelf dan onderzoeken door een arts, bijvoorbeeld op allergieën.

Het is in zulke gevallen ook belangrijk om je huis goed schoon te houden (ook onder je bed) en eventueel een speciaal matras te kopen.

Tips om je ogen gezond te houden

Goede voeding helpt je ogen gezond te houden.

Vitamine A is essentieel voor de ogen, bijvoorbeeld om in het donker te kunnen zien. In de ogen wordt de meeste vitamine A van het hele lichaam geproduceerd.

Eet veel verzadigde vetten zoals wilde vette vis. Als je het durft, eet dan ook de kop en ogen op; daar zitten de meeste vitamine a verstopt…

Eet je geen vis? Slik dan visolie of krill-olie en gebruik voldoende olijfolie en roomboter.

Voedingsstoffen als luteïne, zeaxanthine en caroteen zijn ook zeer goed voor je ogen. Deze stoffen zitten in groene groentes, fruit, maïs en paprika.

Zink kun je vinden in vlees, vis, noten en zaden. Ook pure, liefst rauwe chocolade is goed voor de ogen vanwege de flavonoïden die erin zitten.

Een teveel aan suikers is desastreus voor de ogen. Om suikers af te breken moet het lichaam heel hard werken en wordt energie onttrokken aan gezonde cellen.

De ogen zijn dag en nacht aan het werk en beginnen dus snel te protesteren als er tekorten ontstaan. Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben vaak veel last van oogirritatie.

Sommige mensen krijgen rode ogen van tomaten of paprika.

Ga niet te lang achter elkaar voor je computerscherm zitten. Dit verhoogt de spierspanning en creëert droge ogen.

Als je lenzen hebt is het goed om af en toe ook een bril te dragen, bijvoorbeeld in de avond.

Sowieso moet je je lenzen goed schoonhouden (en ook je handen wassen voordat je ze inzet) en ervoor zorgen dat je genoeg traanvocht blijft aanmaken zodat je ogen niet uitdrogen.

Voldoende slaap in een koele slaapkamer is belangrijk om je ogen te laten rusten.

Een zonnebril is prettig tegen het felle zonlicht, maar zon is ook goed voor je ogen.

Je kunt eventueel een luchtbevochtiger aanschaffen voor in huis.

Bij aanhoudende oogspierspanning kan het helpen om een cranio-sacraal therapeut te zoeken.