Aandoeningen A-Z

Likdoorns behandelen

likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren wanneer de initiële oorzaak niet aangepakt wordt.

Er zijn manieren om zelf deze plek aan te pakken, maar soms is het wijs om een arts te bezoeken.

Hoe kom je eigenlijk aan zo’n rare plek op je voet?

Duurt het lang om een likdoorn te laten genezen of weg te halen?

En hoe voorkom je dat je het krijgt?

Lees hier alles over het eksteroog in onze voet, de likdoorn.

Wat zijn likdoorns precies?

Likdoorns behandelen is meestal een lastig en precies werkje. Vaak wordt dit overgelaten aan een pedicure of huisarts. Maar je kunt het ook zelf.

Om zo’n rare plek te kunnen behandelen, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is.

Een likdoorn is een verdikt stuk huid op de voet, wat voor veel pijn en ongemak kan zorgen. Vaak komen deze plekken op de volgende locaties voor:

  • Onder de voet
  • Onder de teen
  • Aan de zijkanten van de tenen
  • Aan de binnenkant van de tenen
  • Op de zijkant van de voet
  • Onder het nagelbed

De huid is dik, ruw en verkleurd. Vaak zien we bij (beginnende) likdoorns een gelige kleur, dit kan met de tijd echter veranderen naar wit en zelfs zwart. De huid oogt rommelig en droog.

Vaak is schoenen dragen geen pretje, omdat de huid erg gevoelig is voor aanraking en druk. maar hoe ontstaat zo’n pijnlijke drukking?

Lees ook: Ingegroeide teennagel verwijderen

Hoe ontstaan likdoorns?

Onze huid is een gevoelig orgaan. Op plekken waar veel wrijving en druk voorkomt, ontwikkelen we daarom eelt. Maar als dit teveel wordt, kan de aanmaak van de beschermende, hardere laag verstoord worden.

Dit is het geval bij een likdoorn. Deze begint als een verharde plek, die oogt als ‘extra’ eelt. Maar al snel verschijnt de plek, waar de likdoorn zijn bijnaam ‘eksteroog’ aan te danken heeft.

Midden in de verdikking ontstaat een vreemde plek, waar het eelt naar binnen begint te groeien. Hier vormt zich  een verdikt rondje, met middenin een kleine krater.

Deze krater kan best wel diep zijn, al oogt hij niet hol. Het is meer, dat de eeltlaag zich in deze krater ophoopt. Dit brengt doorgaans pijn en ongemak met zich mee.

Maar hoe krijg je nu zoveel druk op je voet, dat je eelt naar binnen begint te groeien?

Dit vreemde fenomeen vindt plaats wanneer je bijvoorbeeld bovengemiddeld veel loopt of staat. Maar een andere bekende oorzaak, is schoeisel.

Wanneer je schoenen niet goed passen of te spits toelopen, kan je voet bekneld raken. Naast continue knelling kan er wrijving ontstaan. Dit kan ook voorkomen wanneer bijvoorbeeld een deel van je schoen kapot is.

Hiernaast is het ene deel van je voet zachter en gevoeliger dan het ander. Vaak zien we dan ook bij het veel dragen van sandalen schuur- en knelplekken ontstaan. Niet elk deel van je voet kan dat ruwe materiaal aan!

Ook kun je extra wrijving ondervinden wanneer je voet abnormale uitstulpingen of misvormingen heeft. Vaak houdt schoeisel hier geen rekening mee, waardoor een bepaald deel van je voet continue wrijving ondervindt.

Bij ernstigere misvormingen kan zelfs je hele voet verkeerd in de schoen staan. Met verdrukken en knelling als gevolg.

Verdorie, wat een ellende. Moet je nu je verdere leven op sokken verder?

Gelukkig niet.

Behandeling van likdoorns

Zoals we al zeiden kun je bij likdoorns behandelen kiezen uit drie opties: de huisarts, de pedicure of het zelf doen. Hierbij raden we aan alleen zelf aan de slag te gaan wanneer je voorzichtig met je voet om kan gaan en goed begrijpt wat de bedoeling is.

Twijfel je, ga dan langs een professional. Voor hen is dit niet de eerste keer dat ze een likdoorn behandelen en hiernaast kan de juiste nazorg geboden worden.

Maar allereerst: wat kun je zelf doen?

Zelf likdoorn verwijderen

Wil je zelf de likdoorn behandelen? Dan heb je verschillende strategieën die je kunt uitproberen.

Vijlen

De eerste optie is om de likdoorn weg te vijlen. Let op: dit kan alleen wanneer de pit niet ontzettend diep is. Hiernaast heeft deze behandeling tijd nodig, maar over het algemeen haalt niemand een likdoorn in een middagje weg.

Om de plek weg te kunnen vijlen, moet deze eerst voldoende zacht zijn. Week je voet daarom dagelijks een half uur in lauwwarm water wat je eerst gekookt hebt. Voeg een theelepel zuiveringszout toe voor het beste resultaat.

Is de plek zacht en niet meer pijnlijk? Dan kun je de plek weg gaan vijlen met puimsteen of een voetvijl. Doe dit rustig, kleine beetjes per keer. Het hele proces zal een aantal weken in beslag nemen.

Ricinusolie en likdoornpleisters

Ricinusolie wordt ook wel wonderolie genoemd. En terecht, want dit bijzondere middeltje wordt al vele honderden jaren voor allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten gebruikt.

En je kunt het ook op likdoorns smeren!

Week hiervoor je voet zoals bij het kopje ‘Vijlen’ (hierboven) staat beschreven. Smeer de likdoorn vervolgens in met wonderolie en doe hier een likdoornpleister overheen. Deze pleisters kun je verkrijgen bij de drogist.

Drogist

Hiernaast kun je de drogist bezoeken voor wat andere opties. Er zijn bijvoorbeeld pleisters met salicylzuur. Deze moet je over de likdoorn heen plakken.

Salicylzuur, de naam zegt het al, is een zuur. Dit betekent dat het de extra laag eelt weg zal ‘bijten’. Dit kan echter ook je gezonde huid aantasten. Bescherm dit dus met een laagje vaseline of een extra stukje pleister.

Wanneer naar de huisarts?

Werken bovenstaande strategieën niet bij je likdoorn behandelen? Dan is het tijd om de huisarts of pedicure te bezoeken. Je likdoorn is namelijk wat hardnekkig of de behandeling is niet helemaal goed gegaan.

Is de plek op je teen ontstoken of doet het echt zoveel pijn dat je niet meer op je voet wilt staan? Bezoek dan altijd een arts.

Het is ook wijs een arts te raadplegen, als je niet precies weet waar de verdikking vandaan komt. Bij een wrat is namelijk een andere behandeling nodig dan bij een likdoorn.

Meestal zal de aangetaste plek in een paar herhaalafspraken behandeld en weggehaald worden. Vaak wordt dit gevijld of gesneden, afhankelijk van hoe groot en hoe diep de likdoorn geworden is.

Ook zal hierbij nazorg besteed worden aan de aangetaste huid.

Voorkomen van likdoorns

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, zo ook bij likdoorns. Één heel belangrijk aspect hierbij is het dragen van correct en voetvriendelijk schoeisel.

Het moet passen, zacht zijn voor de huid en voldoende lucht doorlaten. Broeiende schoenen kunnen een basis leggen voor allerlei nare voetaandoeningen.

Goed schoeisel kan er zelfs voor zorgen dat bestaande likdoorns zonder behandeling wegtrekken!

Moet je nieuwe schoenen inlopen? Bescherm je voeten dan goed met dikke, goed passende sokken. Ook is het wijs om niet meteen de hele dag op deze schoenen te lopen. Beperk het inlopen tot 1 à twee uurtjes per keer.

Dit brengt ons naar het volgende belangrijke punt: sokken. Sokken zijn het stootkussentje tussen de huid van je voet en het ruwe materiaal van je schoen. Hiernaast zijn ze ook uit hygiënisch oogpunt belangrijk.

Draag dus elke dag een schoon, heel en stevig paar sokken in de schoenen.

Ook kan het helpen om je teennagels kort (niet te kort!) te houden. Wanneer de nagels erg lang worden, kan dit de positie van je voet in de schoen veranderen. En daar is de schoen natuurlijk niet op bedacht!

Loop of sta je veel? Besteed dan voldoende zorg aan je voeten, door passend schoeisel en huidverzorging. Smeer je huid goed in met voedende zalf om hem soepel en gezond te houden. Laat de zalf aan de lucht drogen en voldoende intrekken, voordat je de voeten eventueel weer afdekt.

Laat je voeten hiernaast voldoende uren uit je schoenen. Tijdens het eten of op de bank hoef je ze toch helemaal niet aan? Lekker laten ademen, die huid!

Ga bij een misvorming in je voet bij een specialist te rade. Vaak heb je namelijk een speciaal zooltje nodig om (permanent) van je probleem af te komen.

Kom je er niet uit? Vraag dan een podotherapeut om raad. Zij zijn gespecialiseerd in gezondheidszorg voor voeten.