Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Iedereen heeft momenten van lage en hoge bloeddruk, dat is heel normaal. Je kunt zelfs in eerste instantie helemaal niet doorhebben dat je bloeddruk afwijkt. Met name een bloeddruk die te laag is blijft vaak onopgemerkt.

Een lagere bloeddruk zorgt er in wezen voor dat je beschermd wordt tegen hart- en vaatziekten. Toch kun je je door een te lage bloeddruk ook erg beroerd voelen en het kan in ernstige gevallen leiden tot gevaarlijke situaties.

Bij het lezen van dit artikel kom je meer te weten over bloeddruk, symptomen en oorzaken van 'hypotensie' en wat je kunt doen om je bloeddruk weer stabiel te krijgen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Druk tegen vloedvaten wordt gemeten

De bloeddruk

Het hart stuwt met grote kracht bloed door de bloedvaten bij iedere hartslag, dus iedere keer dat het hart samentrekt (zo'n 60 tot 80 keer per minuut). De druk tegen de wanden van de bloedvaten van de slagaders is meetbaar en wordt 'bloeddruk' genoemd.

De bloeddruk (tensie) verschilt per persoon en ook per moment. Wanneer je slaapt is je hartslag natuurlijk veel rustiger dan wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent.

Tip

Bij elke hartslag varieert je bloeddruk tussen een maximum (systolische) druk en een minimum (diastolische) druk.

Wanneer heb je een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. De bloeddruk in je aderen is in dit geval abnormaal laag. We spreken van lage bloeddruk als de bloeddruk lager is dan 120 bovendruk en 80 onderdruk.

  • Bij mannen is de bloeddruk dan lager dan 110 (bovendruk) en lager dan 70 (onderdruk).
  • Bij vrouwen is de bloeddruk dan lager dan 100 (bovendruk) en lager dan 60 (onderdruk).

Als je bloeddruk te laag is zetten je aders uit en krijgen het hart, de hersenen en de rest van het lichaam (tijdelijk) minder bloed toegevoerd.

Symptomen lage bloeddruk

Door bloedcirculatieproblemen als gevolg van een gedaalde bloeddruk kunnen er allerlei klachten ontstaan. Er stroomt minder zuurstofrijk bloed door je lichaam.

Daardoor kun je onder andere last krijgen van:

  • Duizeligheid en flauwvallen
  • Licht in je hoofd zijn,
  • Wazig zien
  • Vlekken voor je ogen zien (bij opstaan)
  • Misselijkheid en overgeven
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid en gevoel van zwakte
  • Koude voeten en handen
  • Een koude, klamme huid
  • Benauwdheid
  • Oorsuizen
  • Veel dorst hebben
  • Weinig eetlust hebben
  • Gewichtsafname
  • Buikpijn en constipatie
  • Behoefte hebben aan zout
  • Neerslachtigheid
  • Candida-infecties
  • Pijn op de borst
  • Blauwe plekken
  • Haaruitval
  • Hartkloppingen
  • In ernstige gevallen: shock
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Hoge bloeddruk wordt sneller opgemerkt

Verschil tussen lage en hoge bloeddruk

Lage bloeddruk wordt vaak veel minder snel opgemerkt dan hoge bloeddruk. Niet iedereen heeft last van de symptomen of het wordt niet serieus genomen, of aan andere zaken gelinkt.

Hoge bloeddruk wordt officieel gezien als een aandoening. Dit is bij lage bloeddruk niet het geval.

Hoge bloeddruk is levensbedreigend omdat het hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Hoge bloeddruk ontstaat onder andere door stress, slaapproblemen en overgewicht.

Lage bloeddruk is op zichzelf staand niet gevaarlijk. Maar omdat het meestal samengaat met een onderliggende aandoening is het belangrijk om deze aandoening wél aan te pakken. Je kunt natuurlijk door flauwvallen ook letsel oplopen dus is het toch belangrijk om je bloeddruk stabiel te houden.

Oorzaken lage bloeddruk

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen bij een lage bloeddruk. We hebben hieronder een aantal uiteengezet. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Uitdroging

Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt daalt het bloedvolume ook, aangezien je bloed grotendeels uit water bestaat. Zweet je ook nog veel dan verlies je daarbij nog eens veel zout, dat het vocht juist moet vasthouden.

Uitdroging kan bloedvolume dalen

Je kunt veel vocht verliezen bij zware lichamelijke inspanning, het drinken van veel alcohol, warm weer en het gebruik van bepaalde medicijnen.

De sauna kan ook zorgen voor een daling van de bloeddruk door vochtverlies, evenals griep en koorts, langdurige diarree en vochtverlies door brandwonden.

Problemen met je endocriene stelsel

Door schommelingen binnen je endocriene stelsel, het hormonale stelsel, zoals problemen in het functioneren van bijvoorbeeld de alvleesklier, de schildklier, de nieren en de bijnieren, kan je bloeddruk flink dalen. 

Bij diabetes maakt de alvleesklier minder of geen insuline aan. Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) zorgt ook voor een lage bloeddruk.

Vrouwen hebben vanwege sterke hormonale schommelingen sneller last van een lage bloeddruk dan mannen. Ook tijdens de overgang kan je bloeddruk aan de lage kant zijn door hormonale veranderingen zoals het trager worden van de schildklier.

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van een lage bloeddruk. Je totale bloedsomloop wordt tijdens de zwangerschap binnen korte tijd sterk vergroot. Je kindje neemt ook ijzer op van jouw voorraden.

IJzertekort en bloedarmoede

Door ijzertekort kan je bloeddruk omlaag gaan. Veel mensen eten vaak niet genoeg ijzerrijke voeding. Probeer daarom goed op je ijzerinname te letten.

Na een operatie of ongeval kun je veel (ijzerrijk) bloed verliezen waardoor je bloeddruk zakt. Ook bij eetstoornissen zoals anorexia nervosa of een crashdieet komt een ijzertekort en bloedarmoede vaak voor. Bovendien kun je door een hevige menstruatie teveel ijzerrijk bloed verliezen.

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van bloeddrukproblemen

Overige oorzaken van lage bloeddruk

Bij orthostatische hypotensie krijg je last van een lage bloeddruk en duizeligheid als je te snel overeind komt. Ouderen hebben soms last van postprandiale hypotensie, waarbij na de maaltijd de bloeddruk sterk daalt.

Stress en te weinig rusten kunnen zowel lage als hoge bloeddruk veroorzaken. Ook een allergische reactie op bijvoorbeeld voeding of een bijensteek verwijd je bloedvaten en verlaagt je bloeddruk. Cannabis laat de bloeddruk eveneens dalen.

Tip

Het komt ook regelmatig voor dat er geen oorzaak voor de lage bloeddruk gevonden kan worden. Sommige mensen hebben bijna altijd een bloeddruk die aan de lage kant is, zonder duidelijke oorzaak.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Behandelen lage bloeddruk

Lage bloeddruk kan tijdelijk zijn en zichzelf weer herstellen zonder dat je er echt iets aan hoeft te doen. Als de klachten terugkeren en aanhouden dan is het belangrijk om terug te gaan naar je huisarts. Lage bloeddruk is in principe niet heel ongezond of gevaarlijk; het is zelden levensbedreigend.

Wel is het belangrijk om het goed in de gaten te houden en voor de kwaliteit van leven is het goed om er wat tegen te doen. Je kunt je bloeddruk regelmatig (laten) meten. Je kunt eventueel zelf een bloeddrukmeter aanschaffen voor thuis. Je arts kan ook een 24-uurs bloeddrukmeting uitvoeren; dit geeft een completer beeld van je bloeddruk gedurende de dag.

Gevolgen voorkomen

Er bestaan wel bloeddrukverhogende medicijnen maar die worden zelden voorgeschreven. Wanneer medicatie niet nodig is kun je effecten van een lage bloeddruk voorkomen met simpele oplossingen.

Zorg dat je altijd iets zouts bij je hebt dat je kunt eten als je je flauwtjes voelt. Zoute drop is goed, maar er zit vaak ook veel tafelsuiker in dus eet het met mate. Een rol druivensuiker bij je hebben is ook altijd prettig om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Word je snel licht in je hoofd wanneer je opstaat? Probeer van tevoren eerst heen en weer te wiegen.

Tip

Als je flauw bent gevallen is het goed om je benen hoog te (laten) leggen. In geval van een shock dien je onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht te worden.

Voorkom met de juiste voeding

Voldoende te eten is belangrijk, ook al heb je niet veel trek. Je kunt daarbij letten op de volgende voedingsmiddelen:

  • Vezelrijke producten zoals volkoren pasta en vezelrijk brood
  • Vermijd snelle koolhydraten zoals snoepjes en wit brood
  • IJzerrijke producten zoals noten groenten en appels
  • Magnesiumrijke producten zoals noten, bananen en avocado
  • Drink voldoende water ook rode bietensap, wortelsap en zoethoutthee zijn goede opties

Slik eventueel voedingssupplementen zoals ijzer, vitamine B12 en magnesium

Voorkomen met gezonde leefstijl

Drink geen of zeer beperkt alcohol en stop met roken. Vermijd stress, beweeg voldoende maar bewaak je grenzen wel goed tijdens inspanning. Zorg voor voldoende nachtrust.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Ijzertekort symptomen

3 Tips om een ijzertekort te herkennen of voorkomen

Ben je snel vermoeid, na een korte wandeling door het park al buiten adem en oog je bleekjes? Dan kan het zo maar zijn d...

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Traag werkende schildklier

Traag werkende schildklier

Ben je vaak moe? Is je gewicht toegenomen, terwijl je toch gezond leeft? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een t...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Oorzaken van flauwvallen

Oorzaken van flauwvallen

Een op de drie mensen valt weleens flauw. Flauwvallen kan beangstigend en onvoorspelbaar zijn. Daarom is het goed om era...

Lees wat je gemist hebt

13398 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'