Koortslip: De Oorzaken en Effectieve Behandeling

Snel een koortslip behandelen is voor veel mensen een prioriteit. Een koortslip kan erg vervelend zijn: het jeukt, brandt of doet pijn. Daarbij is het natuurlijk geen fraai gezicht; die blaasjes op of rond je lippen. Bovendien is het vocht in de blaasjes ook nog eens zeer besmettelijk.

Misschien voel je wat schaamte en wil je het liefst thuis blijven. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Het virus dat een koortslip veroorzaakt is helaas nog niet te genezen.

Gelukkig zijn er wel een aantal behandelmethodes om je koortslip te behandelen en sneller te laten verdwijnen. Lees verder en ontdek de beste 10 tips voor behandeling!

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid, in de meeste gevallen op of rond je lip, soms ook bij je ogen, neus, wangen, vingers of tenen. Wij concentreren ons in dit artikel op de lippen.

Bij deze huidaandoening krijg je een plekje op je lip dat gaat tintelen, jeuken en een branderig, pijnlijk gevoel kan geven. Soms is de plek juist gevoelloos. Het plekje van de koortslip zwelt op, kan er rood uitzien en vormt na enige tijd één of meerdere blaasjes. Zo'n blaasje barst vervolgens open en wordt een zweertje. Dat zweertje droogt na een dag of twee uit en er ontstaat een korstje.

Wist je dat...

...een op de vijf Nederlanders weleens last heeft van een koortslip of een lipblaasje. Je kunt er vanaf dat je een baby bent al last van hebben.

Meestal geneest de koortslip binnen een week of twee vanzelf. Vaak al met een dag of vijf. Als je er niet aangezeten hebt laat een koortslip in principe geen litteken achter.

Helaas blijf je vatbaar om een koortslip telkens weer opnieuw te krijgen, vaak ook op dezelfde plek. Mensen die het virus bij zich dragen kunnen wel twee tot drie keer per jaar last hebben van een koortslip of lipblaasje.

Een koortslip is iets anders dan een aft. Een aft wordt veroorzaakt door een bacterie, niet door een virus en is dus niet besmettelijk.

De oorzaak van een koortslip

De oorzaak is het herpes simplex virus. Dit virus tast de slijmvliezen aan.

Er bestaan twee types van dit virus; type 1 nestelt zich bij een uitbraak in de zenuwen van de lippen. Type 2 nestelt zich op de geslachtsdelen en veroorzaakt daar een SOA (seksueel overdraagbare aandoening).

Als je eenmaal besmet bent met dit virus raak je het je hele leven niet meer kwijt. Het is zeer besmettelijk en het is overdraagbaar tijdens de fase waarin de blaasjes nog niet uitgedroogd zijn.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Een verminderde weerstand kan koortslip triggeren

Een verminderde weerstand zoals bij griep, verkoudheid en stress kunnen het ontstaan van een koortslip triggeren. Ook zonlicht, wind, bepaalde medicijnen en hormonale factoren zoals menstruatie en zwangerschap kunnen ook direct bijdragen aan het ontstaan van een koortslip.

Sommige mensen dragen het virus bij zich maar krijgen nooit een koortslip. Dat komt waarschijnlijk doordat deze mensen meer antilichamen aanmaken tegen dit virus. Ongeveer tien tot twintig procent van de dragers van het virus krijgt ook daadwerkelijk een koortslip. Als je wel drager bent maar geen symptomen hebt dan ben je een asymptomatische drager.

Koortslip behandelen: de 10 beste tips

Bij een koortslip is het goed om te bedenken dat je deze beter kunt voorkomen dan genezen. Als deze er eenmaal zit, kan je 'm niet zomaar wegtoveren. Wel zijn er manieren van koortslip behandelen om het genezingsproces te versnellen.

Het virus zelf zal overigens altijd in je lichaam blijven als deze er eenmaal zit. Hier zijn geen medicijnen voor.

Wees er altijd zo snel mogelijk bij en grijp bij de eerste tintelingen gelijk in.

Verhoog je weerstand

Zorg voor een goede weerstand! Bij veel drukte, stress, slechte voeding en weinig slaap zal je weerstand sneller dalen en kan een koortslip de kop opsteken. Probeer deze zaken te vermijden en beweeg voldoende, liefst ook in de buitenlucht.

Rook je? Stoppen met roken verhoogt je weerstand en verkleint de kans op aften in je mond.

Slik extra vitamine C of eet vitamine C-rijke voeding zoals citrusvruchten, kiwi's, mierikswortel, tuinkers of waterkers. Kies voor biologische, onbespoten fruit en groenten. Pesticide lokt bij sommige mensen een koortslip uit.

Tip

Eet als je een koortslip voelt opkomen even geen noten en pinda's totdat de koortslip weg is.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voorkom besmetting

Voorkom besmetting. Ook als je kind een koortslip heeft is het belangrijk dat de school en/of opvang hiervan op de hoogte is. Het virus wordt vaak overgedragen via direct contact (dus niet via de lucht).

Het is heel belangrijk dat je de blaasjes niet aanraakt, behalve als je er een crème op smeert. Het vocht in de blaasjes is namelijk voornamelijk de doorgever van het virus. Vanaf de tinteling tot het moment dat de blaasjes opgedroogd zijn is de koortslip besmettelijk.

Krab de korstjes er nooit vanaf, die gaan vanzelf los. Deel nooit je waterfles, glas, bestek, lipgloss/lippenbalsem of tandenborstel. Ook zoenen en orale seks zitten er niet in als je besmetting wilt voorkomen.

Kom niet in de buurt van baby's als je een koortslip hebt want voor zo'n kleine dreumes is het herpesvirus gevaarlijk. Baby's hebben nog niet voldoende weerstand opgebouwd. Ze zijn bij besmetting zelfs vatbaar voor hersenvliesontsteking.

Tip

Als je borstvoeding geeft kun je een mondkapje dragen en zul je ook je tepels in de gaten moeten houden op blaasjes.

gebruik UV beschermende lippenbalsem

Vermijd een overdaad aan zonlicht

Gebruik een lippenbalsem met een SPF factor van tenminste 15 (ook in de winter!) om je lippen te beschermen, want het virus is gevoelig voor U.V. licht. Er zijn ook lippenbalsems verkrijgbaar met SPF factor én jojoba of echinacea voor extra weerstand.

Vitamine D slikken is belangrijk wanneer je te weinig zonlicht pakt.

Goede hygiëne

Een goede hygiëne is essentieel, zeker als je vaker last hebt van een koortslip. Was sowieso je handen goed vooraf en achteraf als je de blaasjes hebt aangeraakt, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een crème of zalf.

Make-up opbrengen op de aangedane plaats raden wij af; gebruik een koortslip pleister en daaroverheen eventueel de make-up indien nodig. Kijk uit dat je jezelf met make-up of lippenbalsem niet opnieuw besmet als je van je koortslip af bent.

Gooi je waterflesje weg nadat de koortslip is verdwenen. Vervang voor de zekerheid je tandenborstel nadat je een koortslip hebt gehad. In principe overleeft het virus niet op je tandenborstel, maar het kan geen kwaad.

Koortslip behandelen met pleisters

Er zijn beschermende pleisters te koop om op je koortslip te plakken. De kans op doorgeven van de besmetting neemt dan aanzienlijk af.

Als de pleister of patch zuurstofdoorlatend is droogt de koortslip verder uit, mede omdat er gebruik gemaakt wordt van vocht absorberend materiaal. Ook kan er over de pleister indien gewenst make-up worden aangebracht.

Koortslip behandelen met crèmes, zalfjes en tabletten

Behandeling met een crème kan de koortslip verzachten en beschermen. Zalfjes of crèmes met zink worden veel gebruikt, evenals met propolis, uierzalf en calendulazalf.

Ook bestaan er diverse anti virus middelen en koortslipcrèmes die zeker effectief kunnen zijn. Informeer ernaar bij je apotheek.

Neem de koortslip crème altijd mee in je tas zodat je gelijk kunt gaan smeren als je tintelingen voelt. Maar let er ook weer op dat je daarna direct je handen wast.

Tip

Veel mensen slikken tevens kruidengeneesmiddelen om de koortslip te behandelen, bijvoorbeeld op basis van echinacea purpurea of goudsbloem. Deze kunnen het immuunsysteem versterken.

L-lysine

Veel mensen zweren bij L-Lysine voor de behandeling van een koortslip. Dit is een essentieel aminozuur; dat wil zeggen dat je lichaam het zelf niet kan aanmaken. Het stofje werkt preventief door de uitbraak van het virus te bestrijden en bevordert het herstel. 

Lysine zit in eiwitrijke producten zoals kip, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten. Je kunt ook supplementen met l-lysine slikken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Blaasjes doorprikken

Zodra er een blaasje ontstaat kun je deze doorprikken met een steriele, verhitte naald. Daarna dip je de aangedane plek aan met alcohol (bijvoorbeeld ethanol) of sterilon en verzacht je deze met een zalf.

Tip

Wees altijd uiterst voorzichtig met het doorprikken van je koortslipblaasjes. 

Licht- en hitte behandeling

Een behandeling met lichttherapie kan helpen bij een koortslip. In principe geeft deze behandeling geen bijwerkingen.

Er zijn ook apparaatjes op de markt die hittestoten afgeven. Deze blijken in veel gevallen effectief. Wel moet je de behandeling toepassen gelijk in het beginstadium wanneer je een tinteling voelt. De hitte stopt een verdere uitbraak.

Koortslip met bepaalde kruidenthee behandelen

Koortslip behandelen door deppen met thee

Uiteraard worden er allerlei gezonde soorten kruidenthee voorgeschreven bij een koortslip. Je kunt hierbij denken aan thee met catsclaw, zoethout, lindebloesem, kamille, vlierbessen, berkenblad, heermoes en guldenroede.

Met deze soorten kruidenthee kun je ook je lip deppen, met een wattenstaafje of wattenschijfje.

Er zijn verder erg veel middeltjes bekend waarmee je de aangedane plek(ken) kunt deppen. Zo kun je de blaasjes laten uitdrogen. Denk dan bijvoorbeeld aan deppen met:

  • Appelciderazijn
  • Tea tree olie
  • Alcohol, sterilon of jodium
  • Gifsumak
  • Tandpasta
  • Honing
  • Bloemsuiker
  • Cactussap
  • Kaneel
  • Knoflook
  • Viol olie verrijkt met sterk geactiveerde zuurstof
  • IJsblokjes

Wanneer koortslip behandelen bij de huisarts?

Je hoeft om een koortslip te behandelen in principe niet naar de huisarts. Het kan wel zijn dat de koortslip ontstoken raakt. Als het vocht in de blaasjes niet helder is maar troebel of er komt pus uit ga dan even naar de dokter.

Ook als de blaasjes zich gaan uitbreiden of als je ook blaasjes krijgt bij je ogen of geslachtsdeel moet je een arts bezoeken.

Heb je vaak last van een koortslip (meer dan 6 keer per jaar) of gaat een koortslip maar niet weg, bezoek dan eveneens een dokter. Het kan duiden op een slecht werkend afweersysteem van je lichaam.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Hoe kun je effectief je schimmelnagels behandelen? Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, daar wil je natuurlijk zo...

Griep

Griep symptomen herkenen en behandelen met deze tips

De griep is een vervelend virus, dat eigenlijk elke herfst en winter weer opduikt. Hoesten, rillingen en spierpijn, wie ...

Aften behandelen in de mond

Aften behandelen in de mond

Een aft is een klein maar pijnlijk zweertje op je tong, gehemelte, tandvlees of aan de binnenkant van je lippen of wange...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Waterpokken thuis behandelen

Waterpokken thuis behandelen

Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken; het is een klassieke kinderziekte. Je kunt je er flink beroerd door voelen. ...

lintworm

Lintworm: Voorkomen, Symptomen en Behandelen

Dankzij goede hygiënische maatregelen en strenge vleeskeuring komt besmetting met lintwormen in Nederland steeds minder ...

Lees wat je gemist hebt

13553 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'