Aandoeningen A-Z

Keelpijn bij het slikken

keelpijn bij het slikken

Keelpijn: een onschuldig kwaaltje maar ontzettend vervelend. Het doet pijn bij het slikken en vaak ook bij het praten.

Je hebt het gevoel alsof je keel in brand staat en geen brandweer de brand kan blussen, al drink je liters water.

Als kind krijg je vaak thuis al allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes toegereikt. Maar zijn deze effectief? Soms hielp het al omdat mama ze met zalvende handen toe kwam dienen.

Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat strepsils geen gewone verzachtende keelsnoepjes zijn, maar dat het een geneesmiddel is. Niet te vaak op één dag gebruiken dus!

En ook zag ik dat er behoorlijk wat suikers of zoetstoffen in die keel’snoepjes’ zitten, en dat ze een laxerende werking kunnen hebben. Toch goed om keelpijn (bij het slikken) en het bijbehorende medicijnkastje eens goed onder de loep te nemen.

Wat gebeurt er van binnen als je keelpijn hebt?

De oorzaak van keelpijn is meestal een virale of bacteriële infectie. Een rokerige omgeving of veel schreeuwen en praten (overbelasting) kan ook bijdragen aan het ontstaan van keelpijn.

Als je je keel in de spiegel bekijkt, zie je vaak dat je keel rond je amandelen rood is en soms ook wit. Dit duidt op irritatie en soms keelontsteking.

Je amandelen zelf kunnen ook opgezwollen zijn. De klieren in je hals voelen opgezet aan. Vaak gaat keelpijn gepaard met hoesten, een verkoudheid of koorts.

Ook kunnen aften achter in je keel of ontstoken amandelen zorgen voor keelpijn bij het slikken. In ernstigere gevallen kan keelpijn wijzen op de ziekte van Pfeiffer of een schildklieraandoening.

Wat kun je zelf doen bij keelpijn tijdens het slikken?

  • Veel drinken! Vooral water of kruidenthee. Salie-thee, kamille-thee en groene thee, eventueel met honing, werken verzachtend. Koude dranken of ijsklontjes kunnen ook verlichting geven. Gorgel een paar keer per dag een halve minuut met lauw water waarin je een theelepel zout hebt opgelost, of met bovengenoemde thee. Gorgelen met rode wijn is bovendien ook goed tegen heesheid. Zuigen op keelsnoepjes of dropjes werkt als een massage voor je keel. Het zorgt voor de doorbloeding van de keelspieren.
  • Rust nemen. Slaap voldoende en probeer minder te praten (maar ga niet fluisteren want dat is juist belastend voor je stembanden).
  • Zorg ervoor dat als je de verwarming hoog zet, je de ruimte goed ventileert. Of hang bakjes water aan de centrale verwarming om te voorkomen dat de lucht te droog wordt.
  • Stoppen met roken, in ieder geval totdat de keelpijn weg is. Maar liefst langer natuurlijk. Vermijd  het inademen van teveel uitlaatgassen, scherpe baklucht of schoonmaakmiddelen.

Medicatie

Toch een pilletje? Hieronder noem ik er een paar die je wellicht kunnen helpen om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt.

Bij keelpijn kun je eventueel ontstekingsremmende pijnstillers slikken. Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen zijn voorbeelden hiervan. Kijk uit met Diclofenac. Dit middel zorgt voor veel bijwerkingen.

Ook Trachitol (antibacterieel) werkt goed tegen beginnende keelpijn. Trachitol bevat een lokaal verdovend middel, en verdoofd ook je tong. Als je dus nog een presentatie moet houden op je werk is dit niet altijd handig. Trachitol haalt de pijn (tijdelijk) weg, maar de oorzaak niet; het is alleen symptoombestrijding.

Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel. Er zou eendenlever en -hart in verwerkt zitten, maar dat is moeilijk te traceren. Het gaat waarschijnlijk om heel minuscule hoeveelheden. Er zitten 6 buisjes met korreltjes in en om de 6 uur moet je zo’n buisje innemen.

Hibitane is een zuigtablet, evenals Isla Moos (ook goed tegen heesheid), Natterman en Strepsils/Strepfen. Strepfen is een stuk zwaarder dan Strepsils en kan met veel andere medicatie niet gecombineerd worden. Wees daar dus alert op.

“Niet alle genoemde geneesmiddelen zijn bij de apotheek te verkrijgen. Anders dan in bijvoorbeeld België zijn een aantal geneesmiddelen alleen op doktersrecept verkrijgbaar”

Superol bestaat in de vorm van oplostabletjes om mee te gorgelen (vroeger waren het buisjes).

Tonsiotreen zuigtabletten van VSM worden bij langdurige keelpijn aangeraden. De eerste paar tabletten (in het begin 1 per uur bij acute klachten) zorgen ervoor dat de pijn erger wordt, maar na een halve dag begint de pijn af te zwakken.

Propolis tabletten of keelspray is voor mij persoonlijk onlangs een uitkomst gebleken. Dit is een middel dat ook goed helpt bij heesheid. Het bevat weerstand-versterkende bestanddelen.

Codeine is een zwaardere pijnstiller. Deze werkt ongeveer 4 uur en vermindert de zwelling. Als de nood aan de man is (het wordt bijvoorbeeld door zangers gebruikt bij belangrijke audities of premières) kun je dit middel gebruiken. Je kunt wel een behoorlijke terugslag krijgen als het middel is uitgewerkt en eveneens zitten er bijwerkingen aan vast. Autorijden wordt afgeraden.

Tip: let ook eens op de hoeveelheid suikers of zoetstoffen die in zuigtabletten zitten. Dit is soms schrikbarend.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Meestal gaat keelpijn binnen een week weer over. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts.

Als de keelpijn naar één kant trekt, de koorts aanhoudt of als je moeite krijgt bij het drinken en slikken, is het belangrijk dit te melden bij je huisarts. Dit geldt ook als je je zieker gaat voelen en uitslag krijgt op je gezicht en/of bovenlijf.

Kun je keelpijn voorkomen?

Je kunt keelpijn niet voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je je weerstand verhoogt en zo minder vatbaar bent voor virussen. Zie ook mijn artikel over weerstand verhogen.

Eet gezond, neem voldoende rust en vermijd stress. Probeer elke dag een half uur te bewegen en slik eventueel voedingssupplementen.

  • Mijn vriend doucht elke dag koud en zweert hierbij (Wim Hof Methode). Comfortabel is het niet, maar hij is al een jaar niet ziek geweest terwijl hij daarvoor veel last had van zijn luchtweginfecties.
  • Stop met roken en overmatig drinken. Je keelslijmvlies raakt hiervan geïrriteerd en kan ervoor zorgen dat je vaker keelpijn hebt.
  • Waar je woont heb je niet altijd voor het uitzoeken, maar toxische stofdeeltjes afkomstig van uitlaatgassen kunnen het ontstaan van keelontstekingen versnellen. Als je hiervoor gevoelig bent kan het dus een overweging zijn om een woonomgeving te kiezen met een schonere luchtkwaliteit.
  • Wees zuinig op je stem. Als je je stem verkeerd gebruikt, kun je vaker last hebben van een schrale keel en heesheid. Ook als je voor je werk veel moet spreken, zorg er dan voor dat je weet hoe je je stem gezond gebruikt. Je kunt hiervoor ook naar een logopedist gaan.