Keelpijn – 5 Gezonde Tips Tegen Een Zere Keel

keelpijnKeelpijn is geen pretje. Dit nare gevoel in je keel kan je dag behoorlijk verpesten. Het doet pijn bij het slikken, praten of soms gewoon al wanneer je niks doet. Je keel kan dik of rauw aanvoelen en de pijn kan variëren van een licht prikkende irritatie tot flinke steken en branderigheid. Vaak vooral bij het slikken.

Je wilt natuurlijk snel van de pijn af. Gelukkig zijn er een paar simpele maar doeltreffende tips om de keelpijn te verzachten. Hieronder vind je 5 tips tegen keelpijn.

Tip 1: Waterijs om de pijn in je keel te verzachten

De eerste tip is er één die vooral bij kinderen met keelpijn goed helpt (maar het verlicht de pijn ook vaak bij volwassenen).

Kinderen hebben vaak last van pijn in de keel vanwege ontstoken amandelen. Maar voor je kind een waterijsje met citroen. Je kan deze ijsjes zelf maken in je vriezer. Dit is het recept:

Benodigdheden voor 4 waterijsjes:

 • 2 citroenen (bij voorkeur biologisch)
 • Halve liter water
 • Honing of stevia
 • Vormpjes voor waterijsjes

Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan heet water. Los hier 2 eetlepels honing of 7 a 10 druppels stevia in op. Giet de citroenvloeistof in de waterijs vormpjes en plaats dit voor minimaal 3 à 4 uur in de vriezer. Je zelfgemaakte waterijsjes zijn nu klaar. Geef er een aan je kindje om de keelpijn te verzachten. Een gewoon waterijsje helpt ook maar die bevat meestal veel suiker en kleurstoffen.

Tip 2: Gezonde thee tegen een zere keel

Het is een eeuwenoud hulpmiddel bij de meest uiteenlopende gezondheidskwaaltjes: kruidenthee. Als je van je keelpijn af wilt komen kun je het beste veel kruidenthee drinken. Maar welke kruidenthee kan ik daarvoor gebruiken? Je kunt kiezen uit deze verschillende soorten:

 • Kamille thee
 • Rozenbottel thee
 • Rozemarijn thee
 • zoethoutthee
 • Saliethee
 • Gemberthee
 • Brandnetelthee
 • Tijmthee
 • Vlierbessenthee

Zoals je ziet zijn er verschillende kruiden die ondersteunend werken tegen keelpijn. Je kunt eventueel 2 theelepels honing aan je kruidenthee toevoegen om je keel nog extra te verzachten. Je kunt ook gorgelen met de kruidenthee.

Tip 3: Gorgelen met water en zeezout tegen keelpijn

Zout heeft een ontsmettende werking. Los een eetlepel zeezout op in een halve liter gekookt water. Laat het even afkoelen tot lichaamstemperatuur. Neem vervolgens een slok en gorgel een tijdje. Spuug het water daarna uit.

Het is natuurlijk niet echt lekker maar het helpt wel. Als extra hulpmiddel kun je ook nog wat uitgeperste citroensap aan de zoutoplossing toevoegen (halve citroen).

4: IJskoud water drinken helpt tegen een zere keel

Een simpele tip maar soms werkt deze wel. Water uit de kraan heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius. Als je dit water in een fles of kan giet en dan onder in de koelkast zet koelt het af tot ongeveer 6 graden Celsius. Maar je kunt ook wat ijsklontjes toevoegen aan koud kraanwater.

Neem gedurende de dag af en toe een slokje van het koude water en de keelpijn zal afnemen. Tip: drink niet te snel je fles leeg met het ijskoude water anders kun je buikkrampen krijgen.

5: Stop je keelpijn met een uiencompres

Als ik als kind keelpijn (of oorpijn) had kreeg ik van mijn moeder een uiencompres. Ze sneed dan een ui in plakken en vouwde die in een theedoek. Vervolgens wikkelde ze die theedoek met een dunne sjaal om mijn hals. Het rook niet echt fijn maar de keelpijn genas hierdoor wel sneller. Je kunt hier ook mee slapen. Zorg er wel voor dat de sjaal niet te strak om je keel zit. Bij verkoudheid kun je ook een halve ui op een schoteltje naast je bed zetten. Je luchtwegen zullen beter open blijven. De ui verzacht ook de keel als je gedurende de dag af en toe op stukjes rauwe ui kauwt.

Dit waren de 5 tips tegen een zere keel. Ik hoop dat je hiermee sneller pijnvrij bent of verlichting ervaart. Mocht je keelpijn langer dan een week aanhouden kun je een huisarts bezoeken. Ik wens je veel beterschap en hoop dat de keelpijn snel weer over is.

Weet jij nog meer gezonde tips tegen een zere keel?

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *