Gezonde Recepten

Zelf hummus maken (recept)

zelf hummus maken recept

Wil je zelf hummus maken? Met dit recept is dat een koud kunstje.

Deze super gezonde puree op basis van kikkererwten komt oorspronkelijk uit een gebied ten oosten van de Middellandse Zee.

Tegenwoordig wordt het in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije veel gegeten.

Maar ook in Europa, waaronder Nederland en België, veroverd het in sneltreinvaart de smaakpapillen van de gezonde smulpapen.

Hummus is heerlijk voor bij de maaltijd, op een rijstwafel of als gezond tussendoortje.

We presenteren je het ‘zelf hummus maken recept’ Smullen maar!

Wat is hummus?

Hummus (wordt ook wel geschreven als hoemoes, hoummous, humus of humous) is zoals gezegd een puree met als basis kikkererwten. In het originele recept zit verder tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout.

Maar daar stopt het voor velen niet, in de loop der jaren, schoten de creatieve variaties op dit hummus basisrecept, als paddenstoelen uit de grond.

Hummus is extra populair onder vegetariërs en veganisten. Bijvoorbeeld als spread of dip wordt het rijkelijk gegeten. En wist je trouwens dat kikkererwten enorm gezond zijn? Je kunt ze lekker vaak eten.

Gezondheidsvoordelen kikkererwten

kikkererwten

Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, een belangrijke bron voor je spieren. In het bijzonder voor mensen die geen vlees en vis eten, zijn kikkererwten een welkome aanvulling op de dagelijkse eiwitinname.

Ook bevatten ze langzame koolhydraten (met een lage glycemische index). Ze zitten boordevol voedingsvezels die helpen bij een gezonde darmwerking, een lang verzadigingsgevoel en het afvallen.

Als laatste zijn deze erwten een goede bron van diverse mineralen. Ze bevatten magnesium, ijzer, calcium en vitamine B11 (foliumzuur). Conclusie, je kunt zelf hummus maken met dit recept en smikkelen zonder schuldgevoel.

Hummus recept – de basis (vegetarisch & glutenvrij)

Oké, laten we starten met het basisrecept. We maken in dit recept gebruik van kikkererwten uit pot. Hiermee kun je de hummus een stuk sneller maken.

Maar je kunt natuurlijk ook voor droge kikkererwten kiezen, deze moet je dan wel eerst weken. Dit duurt langer maar sommige mensen vinden het resultaat smakelijker.

Benodigdheden:

  • Blender, keukenmachine of staafmixer
  • Grote kom

Ingrediënten:

  • 400 gram (biologische) kikkererwten uit pot of blik (je hebt ook 2/3 van het vocht nodig)
  • 1 eetlepel tahin
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels citroensap (of limoensap)
  • Peper en zout naar smaak
  • Bieslook of peterselie (voor de garnering)

Bereidingswijze:

Een eenvoudigere bereiding kan je je bijna niet wensen, ontdoe de knoflook van de velletjes en doe alle ingrediënten in de blender, keukenmachine of grote kom (als je de staafmixer gebruikt) en mix ze tot een egale puree.

Dat was het. Makkelijk toch?

Serveer de hummus met stukjes bieslook of peterselie.

hummus

Happy Hummus recepten

Sommige vinden de basis hummus lekker. Maar misschien wil je wat meer smaak of pit?

Dat kan. Je begint met de basis hummus, doe er wat toevoegingen bij en mix het opnieuw goed door elkaar. Zo maak je je hummus extra happy…

Grieks: Voeg 50 gram fetakaas, 100 gram (baby)spinazie en ¼ theelepel kaneel toe.

Pittiger: Voeg 1 theelepel 1 cayennepeper en 1 theelepel paprikapoeder toe.

Pesto: Voeg 3 eetlepels pesto,  2 eetlepels Parmezaanse kaas, en 2 eetlepels pijnboompitten toe.

Kruiden: Voeg ½ kopje basilicum, ½ kopje peterselie en ½ kopje dragon toe (liefst allemaal vers).

Hoe lang kun je de zelfgemaakte hummus bewaren?

De zelfgemaakte hummus kun je het beste afsluiten in een luchtdichte bak. Als je het vervolgens in de koelkast bewaart, is het ongeveer 5 dagen houdbaar.

Als je er tussentijds wat uit haalt, schep er dan met een schone lepel wat uit en zet de afgesloten bak snel weer terug in de koelkast.

Ik merk wel dat de smaak langzaam wat achteruit gaat. Meestal probeer ik het in 3 dagen op te maken.