Gezonde Voeding

Hummus

hummus

Het kan je bijna niet zijn ontgaan; hummus is sinds een paar jaar een ontzettend populair gerecht geworden in Nederland.

Je kan het krijgen op belegde broodjes, voorverpakt in supermarkten en als voorgerecht in restaurants.

Heerlijk als lunch, snack of bij het avondeten.

Hummus is gezond, lekker en makkelijk.

What’s not to like about it?

Wat is hummus?

Misschien denk je: hummus? Nog nooit van gehoord. In dat geval zullen we in het kort uitleggen wat het is, waarvan het gemaakt wordt en hoe het smaakt.

Hummus is een pasta die wordt gemaakt van kikkererwten. Dat is de basis. Kikkererwten zijn peulvruchten die zich heel gemakkelijk laten pureren, totdat het romig en glad is.

Omdat gepureerde kikkererwten alleen niet bepaald lekker smaken, voegen we er ingrediënten als olie, citroen, knoflook, kruiden en tahin (sesampasta) aan toe.

Hummus is komen overwaaien uit het Midden Oosten. In landen als Israël, Libanon en Marokko wordt het al eeuwen gegeten.

Het gerecht wordt in deze landen zelfs als ontbijtgerecht gegeten, dus daar zijn ze nóg gekker op het goedje dan dat wij zijn!

Misschien heb je het nog nooit gegeten en weet je dus niet hoe het smaakt. Het is een beetje lastig uit te leggen, want het hangt er heel erg vanaf hoe je het bereidt.

Bereid je het gerecht op de Israëlische wijze, dan is hummus lekker mild van smaak. Romig en goed smeerbaar.

Echter, in andere keukens willen ze nog wel eens behoorlijk wat kruiden aan de hummus toevoegen, waardoor het gerecht pittiger van smaak wordt.

De hummus die wij hier in de Nederlandse supermarkten kunnen kopen smaakt over het algemeen hartig, een beetje zoutig. Tenzij je voor een variant met bijvoorbeeld bieten kiest, dan is de smaak zelfs behoorlijk zoet.

Waarom is hummus gezond?

In een eerder verschenen artikel op Gezonde Tips over kikkererwten was te lezen:

“De kikkererwten zitten boordevol vezels wat goed is voor de darmen. Door de vezels gaat de suikerspiegel minder schommelen en daarom zijn kikkererwten goed voor diabetici. Er zit ijzer in wat belangrijk is voor de aanmaak van hemoglobine. Dat zorgt voor het zuurstof transport in je bloedbaan en voor een goede stofwisseling.

Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Dat is broodnodig voor de opbouw van spierkracht. Als je veel energie verbruikt is de kikkererwt een prima bron van eiwit. In de kikkererwt zit zink, een mineraal wat ook goed is voor de de stofwisseling. Zink is belangrijk voor de groei en ontwikkeling in je lichaam en zorgt voor een goed afweersysteem.”

Doordat er relatief weinig calorieën in kikkererwten zitten, is het een geschikt gerecht voor mensen die willen afvallen. Kikkererwten (en andere peulvruchten ook) geven een gevuld gevoel. Het stilt je lekkere trek, waardoor je minder snel naar een ongezonde snack zult neigen.

Kortom: hummus is niet alleen ontzettend lekker en ideaal voor elke maaltijd, het is ook nog eens heel erg gezond!

Hoe hummus eten?

Je kan beter vragen: hoe hummus niét eten? Je kan met dit gerecht namelijk alle kanten op. Een aantal voorbeelden:

  1. Hummus op een pitabroodje met gegrilde groente
  2. Hummus bij falafel (balletjes gemaakt van kikkererwten, gefrituurd of gebakken)
  3. Worteltjes of andere rauwkost dippen in hummus als snack
  4. Hummus als spread op een wrap, gevuld met groente
  5. Hummus op toastjes of stokbrood, bij de borrel. (weer eens iets anders dan kruidenboter!)

Wanneer je gaat eten bij een Israëlisch restaurant zal je merken dat je hummus gewoon kan bestellen als een los gerecht. Je krijgt er dan waarschijnlijk pitabroodjes bij, om er in te dippen. Terwijl je bij andere restaurants weer hummus op de kaart ziet staan als 1 van de dips die je bij je voorgerecht krijgt. Kortom: je kan hummus op allerlei manieren eten. Het is maar net hoe jij het lekker vindt!

Hoe maak je hummus?

Je kan kiezen voor kant-en-klare hummus uit de supermarkt of biowinkel. Hartstikke lekker natuurlijk! Maar nog lekkerder en nog gezonder (want je weet precies wat je er zelf in doet) is het om zelf hummus te maken. Maar hoe doe je dat dan?

Het is heel simpel. In feite is de basis van ieder hummus recept hetzelfde en je kan variëren met (verse) kruiden en specerijen. Je kan er ook voor kiezen om groente of andere peulvruchten mee te mixen in het hummusrecept. Denk aan avocado, gegrilde paprika of tuinbonen. Dit geeft de hummus weer een hele nieuwe twist!

Wat je nodig hebt? Een goede keukenmachine die de ingrediënten lekker fijn kan mixen, zodat je een romig geheel krijgt. Meer heb je niet nodig, dus laten we aan de slag gaan! Hieronder volgen een aantal hummusrecepten.

Lees ook: zelf hummus maken (recept)

3 x Hummus

Voor alle recepten geldt de volgende bereidingswijze: je doet alle ingrediënten in de keukenmachine en je laat het draaien tot het een mooie gladde hummus is geworden.

Hummus met gegrilde paprika

  •  een heel blik (bio) kikkererwten + 2/3e van het ‘sap’ uit het blik (400 gram)
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel tahin
  • 2 flinke stukken gegrilde paprika (je kan zelf paprika’s grillen, maar uit pot mag ook)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snuf zout en peper
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van een halve limoen (citroen kan uiteraard ook)

Pompoenhummus

  • 500 gram pompoen
  • 100 g gedroogde kikkererwten (of een blikje kikkererwten, als je geen zin hebt om de kikkererwten een nachtje te laten weken)
  • 45 ml olie
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • een halve cup tahin
  • zout en peper

Let op: Rooster voor dit recept eerst de 500 gram pompoen, in blokjes gesneden, op 200 graden voor 45 minuten in de oven. Mix daarna de stukjes pompoen mee in de hummus.

Pittige hummus met avocado en wasabi 

  • 1 rijpe avocado
  • 1 blikje kikkererwten
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel tahin
  • geperste knoflookteen
  • een theelepeltje wasabipasta

Let op: wasabi kan ontzettend heet zijn. Gelukkig verzacht de avocado de smaak behoorlijk. Maar wanneer je wasabi té heet vindt: laat het of weg, of gebruik een beetje en niet een hele theelepel.

Was jij al een fan van hummus? Of moet je de wereld van hummus nog helemaal ontdekken? We hopen dat iedereen gaat genieten van dit heerlijke en gezonde gerecht!