Het Gezonde Effect Van Baking Soda (Zuiveringszout)

zuiveringszoutBaking soda is een zuiveringszout (bicarbonaat) dat je voor heel veel doeleinden kunt gebruiken.

Het heeft een gezond effect op je huid, helpt je lichaam te ontzuren, is een reinigingsmiddel en het helpt bij doden van bacteriën die nare luchtjes kunnen veroorzaken.

Het lijkt wel een wondermiddel en velen noemen het dan ook zo. Wij vinden dat iedereen het standaard in huis moet hebben liggen.

In dit artikel ontdek je wat het exact is en waarom zo veel mensen er laaiend enthousiast over zijn.

Uiteraard vertellen we je ook waar je dit natuurlijke middel allemaal voor kunt gebruiken en waar het goed voor kan zijn.

Ben jij al fan van baking soda?

Wat is baking soda precies?

Baking soda is een witte, kristalfijne, minerale zoutverbinding die ook wel bekend staat onder de namen:

Zuiveringszout, maagzout, baksoda, bicarbonaat, natriumbicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat en dubbelkoolzure soda. De scheikundige naam is NaHCO3.

Baking soda wordt onder andere gebruikt al als rijsmiddel (ingrediënt van bakpoeder), stabilisator en zuurteregelaar.

Wat is het niet?

Ook al zit baking soda zit wel als ingrediënt in baking powder (bakpoeder), het is niet hetzelfde. Bakpoeder wordt gebruikt om baksels luchtiger te maken en is veel minder veelzijdig als baking soda.

En dan bestaat er ook nog soda, zonder ‘baking’ ervoor. Dit is een schoonmaakmiddel en is niet geschikt voor consumptie. Volg je me nog?

baking-soda-vs-bakpoeder-vs-soda

Waar kun je baking soda voor gebruiken?

Je kunt beter vragen: “Waar kun je het niet voor gebruiken?”. Het is een echt huis-, tuin- en keukenmiddel dat je voor zeer veel doeleinden kunt gebruiken. Denk hierbij aan het…

 • doden van bacteriën
 • neutraliseren van luchtjes
 • schoonmaken (verwijderd vlekken, maakt witter en ontvet)

Maar daar stopt het nog lang niet! Het is ook een middel wat zowel inwendig als uitwendig wordt gebruikt voor de gezondheid en persoonlijke verzorging. Een aantal voorbeelden hiervan: baking soda…

 • helpt je lichaam te ontzuren
 • werkt tegen overtollig maagzuur
 • maakt je tanden witter
 • is een natuurlijk deodorant
 • is goed voor je huid (bijvoorbeeld als scrubmiddel of in bad)

Let op: gebruik baking soda niet voor het reinigen van aluminium oppervlakken, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

Hieronder noem ik een aantal populaire toepassingen van baking soda…

Natriumbicarbonaat als maagzuurremmer

Slik je veel Rennies omdat je last hebt van brandend maagzuur? Je kunt ook een natuurlijke maagzuurremmer gebruiken die geen bijwerkingen heeft…

Natriumbicarbonaat oftewel baking soda dus!

Los een halve theelepel op in een half glas warm water en drink op. Herhaal dit eventueel na 2 uur. Deze baking soda oplossing helpt bij veel mensen van hun maagzuur-klachten af.

Tandenpoetsen met baking soda voor wittere tanden

baking-soda-witte-tandenAls je lekker goedkoop je eigen natuurlijke tandpasta wilt maken dan kun je gebruik maken van baking soda. Het bekende dure merk Parodontax maakt hier ook gebruik van dus waarom jij niet.

Ik geef toe: het is even wennen maar het reinigt je tanden en je tandvlees prima en het dood bacteriën die nare luchtjes veroorzaken. Je tanden worden er ook nog eens witter van!

Doop simpelweg een natgemaakte tandenborstel in het poeder van de baksoda en poetsen maar.

Bonus tip: meng 2 eetlepels kokosolie, 1 à 2 eetlepels baking soda en eventueel een paar druppels biologische pepermuntolie tot een natuurlijke tandpasta.

Bicarbonaat als deodorant

Ik noemde het al eerder: bacteriën veroorzaken soms nare luchtjes. Zo kunnen ze bij de zweetklieren onder de oksels zorgen voor een (penetrante) zweetgeur.

Bacteriën  houden nu eenmaal van een warme en vochtige plek en vermenigvuldigen zich daar razendsnel. Waar ze echter niet van houden: baking soda!

Een normale deodorant maskeert de zweetlucht met een frisse geur. Baking soda pakt echter het probleem bij de bron aan; het dood vrijwel alle bacteriën.

Door een beetje baking soda onder je oksels te deppen ben je snel verlost van de onhebbelijke geur van de lichaamsgeur die daar ontstaat. Het stopt het zweten niet maar je ruikt weer lekker fris.

Bonus tip: meng 2 eetlepels maizena, 2 eetlepels baking soda, 2 eetlepels kokosolie en eventueel 6 druppels van je favoriete etherische olie tot een gladde mix. Voilá: je zelfgemaakte natuurlijke deo. Het werkt echt super goed! Bewaar het in een afgesloten potje.

Een bad nemen met zuiveringszout

Dat het zoute water van Dode Zee een gunstige invloed heeft op je huid heb je vast eerder gehoord. Bij sommige wellnesscentra en kuuroorden hebben ze speciale gezonde zoutbaden. Hiermee wordt het gezonde effect van de Dode Zee nagebootst.

Vooral bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kan zout een helende werking hebben.

Maar wist je dat baking soda ook een gezonde werking op de huid heeft?

Het effect is niet hetzelfde als Dode Zeewater maar veel mensen zweren bij een bad met baking soda. Het zou voor velen resulteren in een gezondere huid.

Heb je thuis een bad? Verwen je huid dan eens goed! Strooi 75 à 100 gram baking soda in je badwater. Je krijgt er een heerlijk zachte huid van en het doodt bacteriën die stinkende luchtjes veroorzaken.

Heb je thuis geen bad? Je kunt ook een voetenbad nemen met baking soda. Doe warm water in een teiltje en voeg hier een eetlepel baking soda aan toe en verwen je voeten tot ze weer lekker zacht aanvoelen. En vergeet ook je handen niet.

Je mond spoelen met bicarbonaat en water

Je kunt van baking soda ook zelf een mondspoelmiddel maken door een theelepel baksoda op te lossen in een glas water. Spoel je mond lekker schoon en spuug het sodawater weer uit. Het doodt de bacteriën en geeft daardoor een frisse adem.

Krijg je kort daarna een droge mond? Spoel je mond dan nog even met schoon water.

Een fris ruikende koelkast met baking soda

voorkom-nare-luchtjes-in-koelkast-met-baking-sodaEen koelkast moet schoon en fris zijn. Kruisbesmetting en geurverspreiding in de koelkast kunnen je voedingsmiddelen behoorlijk verpesten.

Je voorkomt al veel nare luchtjes door de voedingsmiddelen in je koelkast af te dekken.

Maar maak de binnenkant van je koelkast ook af en toe schoon met water en een beetje baking soda. Daarna nog even alles nawrijven met een natte doek met een beetje azijn erop en als laatste met een schone doek droogmaken.

Wist je dat ze in Amerika helemaal verzot zijn op baking soda? Ook is het daar een zeer populair product om nare luchtjes te weren uit de koelkast.

Veel mensen openen simpelweg een pak baking soda en plaatsen dit in zijn geheel in de koelkast. Het absorbeert alle luchtjes. Na een maand of 3 kun je het vervangen voor een nieuw pak.

Vergeet niet om de datum op de verpakking te schrijven wanneer je het pak in je koelkast zet.

Fruitschillen schoonmaken met baking soda

Bij het telen van fruit worden nog regelmatig gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld schimmelwerende producten).

Ook wordt er soms een speciaal glimmend laagje op de schil aangebracht om het fruit te laten glimmen.

Wanneer je fruit met schil en al opeet is het raadzaam de schil voor consumptie goed te reinigen. Dat kan onder de kraan maar het werkt veel effectiever met baking soda.

Doe een eetlepel baking soda in een kom warm water en meng het goed. Dompel het fruit hierin onder en laat het 10 minuten staat. Boen het met een borstel en spoel het nog even na met schoon water.

Vieze, stinkende kledingstukken wassen

Heb je vieze, stinkende kledingstukken die je weer goed schoon wilt hebben? Oftewel, heb je kinderen? Dan kan baking soda uitkomst bieden.

Voeg één kopje baking soda toe aan je wasmiddel en draaien maar. Je zult zien dat je kleding extra schoon en fris uit je wasmachine komt.

Is de kleding héél erg vies? Dan kun je er ook voor kiezen deze een uurtje te laten weken in een badje van water en baking soda. Daarna draai je de kleding mee in een gewone was en het is weer heerlijk schoon en fris.

Je kunt de baking soda vergelijken met die super dure “Oxi Action” poeders. Je weet wel, van die roze verpakking. Nu heb je dus een zeer goedkope oplossing!

Baking soda als rijsmiddel: luchtige baksels

Natuurlijk kun je natriumbicarbonaat ook gewoon gebruiken bij het bakken. Je baksels worden er super luchtig van.

Baking soda heeft alleen effect wanneer het in aanraking komt met zuren, zoals bijvoorbeeld citroensap, azijn of karnemelk. Er ontstaan dan kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken.

Gebruik baking soda dus alleen als er een zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit. Zonder zuur kan het zelfs een vieze nasmaak geven.

Eén theelepel baking soda staat gelijk aan 2,5 à 3 theelepels bakpoeder of wijnsteenbakpoeder.

Wanneer geen baking soda consumeren?

Ook al kent baking soda vele voordelen; het werkt niet voor iedereen gezondheidsbevorderend. We raden je af baking soda in te nemen bij de volgende klachten:

 • Hoge bloeddruk (Hypertensie)
 • Leverziekten
 • Oedeem
 • Een te laag kaliumgehalte

Tijdens de zwangerschap kun je beter ook geen baking soda gebruiken.

En net als met alle voedingsmiddelen: een teveel kan schadelijk zijn. Houd je aan de voorgeschreven dosering en waarschuwingen op de verpakking. Twijfel je? Overleg dan altijd even met je huisarts.

Waar gebruik jij baking soda voor?

Gebruik jij (weleens) baking soda? En zo ja, waarvoor? En heb je nog tips?

Laat hieronder een berichtje achter… We horen graag van je en je helpt er andere lezers mee.

Reacties

 1. Rachel zegt

  Vraagje, als je last heb van een hoge bloeddruk mag je dan dagelijks zuiveringszout nemen, het is toch “zout”?

  Met vriendelijke groet,
  Rachel

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Leclercq,

   Als je last hebt van een hoge bloeddruk kun je beter geen zuiveringszout nemen. Of raadpleeg van te voren even je huisarts.

   Groetjes,
   Roos

 2. Mondhygiënist zegt

  Poetsen met schurende middelen zoals bicarbonaat moet in lage concentraties en het liefst niet. Tanden worden niet witter, de aanslag verdwijnt sneller evenals een laagje glazuur. Des te minder glazuur des te geler de tanden. Tandsteen verwijderen kan alleen met instrumenten. Vaak wordt er aan het einde gepolijst, dit voor extra glad oppervlak, maar ook dit moet niet te vaak (gezien de slijtage).

 3. Anna zegt

  @Mondhygiënist

  NaHCO3 heeft een demineraliserend effect op het (tand)glazuur. Na een zuuraanval wordt bicarbonaat uit het glazuur opgenomen in plaque door middel van diffusie. Wanneer de PH weer boven de 5.5 uit komt, zal deze zich weer terug in het glazuur diffuseren. Slecht voor het glazuur is bicarbonaat dus niet. Over slijtage kan ik helaas niets zeggen, dat ligt aan de hardheid van bicarbonaat in vaste vorm. Tegenwoordig zitten er ook schuurmiddelen in tandpasta’s. De tandarts / mondhygiënist gebruikt ook een polijstmiddel met schuurmiddelen, of dit slijtage in de hand werkt weet ik niet.

  • Engel zegt

   Spelen met je glazuur moet jezelf weten, maar: afbraak van glazuur is permanent! Glazuur is als glas helder en doorzichtig. Beschadigd glas, is ook witter: De mooie witte tanden die iedereen wil hebben, betekenen eigenlijk: tanden met geschuurd (beschadigd!) glazuur. Tandenpoetsen met een middel die eerst je glazuur zacht (demineraliserend effect) maakt, lijkt me geen goed plan: je maakt het glazuur zacht en vervolgens poets je het er van af. Zelf weten, maar bij deze ben je gewaarschuwd!

 4. Tatyana zegt

  Vraagje, als je dagelijks bicarbonaat inneemt (één lepel) kan je daardoor vermageren?
  Indien ja hoelang mag je dit doen?
  Alvast bedankt

 5. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Tayana,

  Bicarbonaat (zuiveringszout) helpt naar mijn weten niet bij het afvallen. Je kunt je beter focussen op gezonde voeding, daar kun je het meeste resultaat mee bereiken als je wilt afvallen. En zorg voor voldoende beweging.

  Groetjes,
  Roos

 6. Leonie zegt

  Ik had een vraagje, ik drink elke dag een glas zuiveringszout met een halve uitgeperste citroen, kan dit kwaad als ik dit dagelijks doe?

 7. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Leonie,

  Dat hangt van de dosis af, welke dosering gebruik je?

  Houd je in ieder geval aan de aanwijzingen op de verpakking. Op de verpakking van de baking soda die ik heb gekocht staat het volgende vermeld:

  – Maximale dosering: Neem niet meer dan 7 halve theelepels baking soda per 24 uur (of 3 theelepels als je ouder bent dan 60).
  – Gebruik de maximale dosering nooit langer dan 2 weken.

  Voor een goede balans in je lichaam is het beter om niet te veel zuiveringszout te gebruiken. Je kunt per dag een halve of hele theelepel oplossen in een glas warm water. Dat is onder normale omstandigheden voldoende voor één dag.

  Eventueel een halve citroen erin uitknijpen. Dat is goed voor de gezondheid en smaakt lekker fris.

  Groetjes,
  Roos

 8. Wilma zegt

  Kan je Natriumbicarbonaat en Magnesiumsulfaat (Epsom zout / Bitterzout / Engels zout) tegelijk innemen in een glas warm water eventueel met citroen voor de smaak?

 9. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Wilma,

  Voor welk doeleinde wil je het epsomzout gebruiken? Als het je te doen is om het mineraal magnesium kan je dit beter in supplementvorm nemen. Als je zowel zuiveringszout en epsomzout neemt kan het zijn dat je teveel zout binnenkrijgt.

  Je kunt het eventueel ook variëren, de ene dag zuiveringszout en de andere dag epsomzout.

  Groetjes,
  Roos

 10. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Ron,

  Zuiveringszout helpt vaak tegen brandend maagzuur en misselijkheid. Echter adviseer ik je om nooit zomaar te stoppen met een medicijn. Doe dit alleen in overleg met je huisarts. Als je dit besluit te doen horen we graag je ervaring. Dat is ook weer waardevol voor andere lezers.

  Groetjes,
  Roos

 11. Jantine zegt

  Ik poets al bijna 2 jaar 3 tot 4 keer per dag mijn tanden met zuiveringszout en het bevalt mij prima. Alle aanslag is verdwenen, mijn tanden zijn iets witter en ik heb nooit last van gevoelige tanden of iets dergelijk. Mijn dochter poets er ook mee en die heeft op haar 8ste nog steeds geen gaatjes. Het hoeft niet met elkaar te maken te hebben maar ik wilde het toch even melden.

  • Engel zegt

   Ik dronk 15 jaar cola. Nooit wat aan de hand. Totdat de tandarts in eens zei: “jij drink veel frisdrank met koolzuur zeker?” Euh ja. Je glazuur is een stuk dunner geworden. Het duurt dus niet 2 à 3 jaar, maar 10 tot 15 jaar.
   Denk goed na: sommige effecten zie je pas na lange tijd! Ik heb nu gevoelige tanden, terwijl ik vroeger gewoon in koud ijs beet. Dat doet nu (een beetje) zeer. Nogmaals: jouw keuze, maar bij deze ben je gewaarschuwd.

 12. Denise zegt

  Je kan er ook je haar mee wassen! Ik heb zelf dreads en gebruik een teiltje met warm water en baking soda om ze te ‘deep cleanen’, het voelt heerlijk schoon daarna!

 13. Rina zegt

  Kan mij voorstellen dat een mondhygiëniste hier commentaar geeft maar…
  Ik poets met Keltisch zeezout, deze kristallen schuren eerder dan natriumbic. Dat is veel eerder een poeder. Toch beschadigd het zeezout mijn glazuur niet want het is een zacht, vochtig zout en mijn tanden zijn er zeker witter door geworden. De mineralen in dit zeezout kunnen zelfs van binnenuit gaatjes weer repareren! Je kunt ook zelf tandpasta maken met kokosolie, natriumbic (baking soda), pepermuntolie en Keltisch zeezout.

 14. Nathalie Berkhout zegt

  Ik gebruik pantoprazol, kan ik daar per dag een half theelepeltje zuiveringszout opgelost in water bij nemen. Heb een heel gevoelige maagwand.

 15. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Nathalie,

  Volgens mij is de combinatie van Pantoprazol en zuiveringszout geen probleem. Maar overleg voor de zekerheid even met je huisarts. Of de zuiveringszout helpt bij je klachten is een kwestie van uitproberen. Je merkt meestal binnen een paar dagen wel of het helpt.

  Groetjes,
  Roos

  • Rogier zegt

   In het onderzoeksverslag is te lezen dat de intake omgerekend 12,5 gram per dag voor een volwassene zou zijn. Dit komt overeen met twee theelepels. Lijkt me teveel om risicoloos elke dag in te nemen bovenop de normale zout intake uit voeding. Overleggen met de huisarts dus.

 16. GezondeTips.nl zegt

  Hoi René,

  Graag gedaan!

  Ik zou niet weten wat de dosering daarvoor is. Weet iemand anders hier meer over?

  Het lijkt me van groot belang dat hier nog veel meer onderzoek naar wordt gedaan.

  Bedankt voor het delen van het onderzoek!

  Groetjes,
  Roos

 17. Loes Bellomo zegt

  Een flesje baking soda met water om mijn mans okselgeur te verminderen heeft in zijn koffer op een dure bril gelekt, is er wat aan deze beschadiging te doen? Daarbij schrok ik van dit ingebeten brilglaasje, daar mijn gezin en ik al jaren baking soda gebruiken om onze ph in het lichaam te stabiliseren. Mijn artrose is verminderd en mijn maag is rustiger, mijn dochters tanden witter. Toch zeker wel een veilig wondermiddel? Loes

 18. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Loes,

  Vervelend dat de bril is beschadigd. Ik denk niet dat je dit kunt herstellen. Misschien kun je onder coulance de bril laten repareren (nieuw glas)?

  Fijn om te horen dat je klachten verminderd zijn door het gebruik van baking soda. Het is een veilig middel en je kunt het gewoon voor inwendig gebruik blijven gebruiken.

  Groetjes,
  Roos

 19. Angelique zegt

  Even een vraagje: indien je pH van je bloed ok is dan het dan kwaad om zuiveringszout in te nemen? Of standaard geval “baad het niet dan schaadt het niet”?
  Alvast bedankt

 20. Marleen Bakker zegt

  Ik ga het ook maar eens uitproberen, heb veel darmklachten, artrose, kramp in tenen/benen, ik zie iemand vragen of je met omeprazol kunt stoppen, ik vraag me af of dat verstandig is ik gebruik het ook, maar het legt een beschermlaag op je maagwand dus vraag me af…

 21. Ariesmonique zegt

  Ik heb ook al jaren last van maagzuur. Een glas met theelepel 1x per dag werkte bij mij niet. Nu doe ik ruim 1 theelepel in mijn fles met 750 ml siroop met water en dat helpt geweldig! Echt een wondermiddel!

 22. Kaatje zegt

  Wat is de dosering natriumbicarbonaat die ik veilig kan gebruiken tegen jicht en
  kunnen er ook schadelijke bijwerkingen zijn?

 23. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Kaatje,

  Zo lang je je aan de aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt is het veilig om bicarbonaat (baking soda) te gebruiken.

  Bij jicht en andere (deels) ontstekingsgerelateerde klachten kan ontzuren soms helpen tegen klachten.

  Je kunt hiervoor het beste bicarbonaat (natrium- en kaliumbicarbonaat) tabletten nemen. Deze tabletten lossen pas op in je darmen waardoor de werking ervan beter is.

  Je kunt ook grondiger te werk gaan met een ontzuren starterspakket. Vaak horen we dat mensen die beginnen met ontzuren al binnen een maand de positieve effecten ervan ervaren.

  Groetjes,
  Roos

 24. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Robin,

  Veel supermarkten verkopen het (nog) niet. Je kunt baking soda (zuiveringszout) vaak wel kopen bij de natuurvoedingswinkel, toko of drogist.

  Groetjes,
  Roos

 25. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Claudia,

  Nee, dat is gewone soda (natriumcarbonaat). Je hebt baking soda (natriumbicarbonaat) nodig. Met ‘bi’ ertussen dus.

  Groetjes,
  Roos

 26. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Wilma,

  Naar mijn weten kun je baking soda wel gebruiken om te desinfecteren maar niet om te steriliseren. Het dood circa 99% van alle bacteriën.

  Groetjes,
  Roos

 27. Mamakicks zegt

  Hallo,

  Gebruik bakens soda nu 10 dagen en nu heb ik last van diarree. Me maag begint te werken en paar uur later moet ik naat toilet en word ik letterlijk gereinigd. Is dit de bedoeling of moet ik stoppen of worden me darmen gewoon gereinigd en door gaan? Alvast bedank voor het antwoord

 28. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Mamakicks,

  Diarree kan soms een bijwerking zijn van baking soda. Je kunt dan het beste even wat minder gebruiken. Blijft de diarree aanhouden? Stop dan met de inname van baking soda.

  Enkele tips bij het innemen van baking soda:

  – neem het in voor een maaltijd, niet erna
  – neem het niet in i.c.m. grote hoeveelheden calcium (melk, yoghurt)

  Groetjes,
  Roos

 29. Mami zegt

  Te koop bij jumbo doosje baking soda voor 2,50 Euro. Vraag er even naar. Is het bij sommige filialen niet in het assortiment dan kunnen ze er voor zorgen dat het wordt bestelt voor dat filiaal. Ideaal spul voor alles en nog wat.

 30. GezondeTips.nl zegt

  Hoi O. Terlouw,

  Het zou de klachten kunnen verminderen i.v.m. het ontzuren van uw lichaam maar het kan naar mijn weten artrose niet helpen genezen. Gezonde voeding met een goede balans tussen omega-3vetzuren en omega-6-vetzuren zou ook helpen bij het verlichten van de klachten.

  Groetjes,
  Roos

 31. Monique Seynen zegt

  Dag, ik vraag me af of baking soda hetzelfde is als de soda die je in de supermarkt koopt om schoon te maken? Dat zijn redelijk grote plastic zakken die helemaal niet veel kosten, maar ik gebruik het alleen om schoon te maken.

 32. Ronald zegt

  Ik gebruik omeprazol en beta blokkers tegen hoge bloeddruk.. Ik ben begonnen naast deze pillen met soda 1/2 thee lepel per dag maar kreeg er een verhoogde hartslag van.. Is het teveel omeprazol met natrium bicarbonaat? Zijn er meer mensen met dit probleem?

 33. Joyce zegt

  Ik heb in het verleden natriumbicarbonaat poeders voorgeschreven gekregen door mijn gynaecoloog om vaginaal te spoelen. Dit in verband met vijandig cervixslijm. Is dit hetzelfde als baking soda?
  Mvg Joyce

 34. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Joyce,

  Ja, natriumbicarbonaat is hetzelfde als baking soda (en voor de duidelijkheid, dit is niet hetzelfde als bakpoeder).

  Groetjes,
  Roos

 35. Yolanda zegt

  Helpt deze zuiveringszout ook tegen uitslag op het gezicht, ik heb last van eczeem en rosacea (rond mijn neus ben ik rood en met warmte of kou wordt het erger). Ik krijg allerlei smeermiddeltjes maar niets helpt.

 36. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Yolanda,

  Er zijn helaas zeer veel dure smeerseltjes op de markt die niet doen wat ze beloven. Je kunt proberen of de zuiveringszout verlichting biedt bij je huidklachten. Ik kan je niet met zekerheid zeggen of het helpt maar het is het proberen waard. Baking soda is in ieder geval zeer goedkoop.

  Laat je ons weten of het je eczeem / rosacea verminderd?

  Groetjes,
  Roos

 37. Leny zegt

  Ik gebruikte omeprazol vanwege maagzuur, op advies van mijn natuurtherapeut gebruik ik 3x per dag een halve theelepel zuiveringszout op een glas water voor of na het eten. De eerste week dacht ik het werkt niet, maar ik gebruik nu al 3 maanden zuiveringszout en heb nu al 3 maanden geen omeprazol gebruikt. Als ik gekruid eet neem ik het na de maaltijd en heb ik zelfs helemaal geen last van brandend maagzuur. Het gaat zelfs zo goed dat ik het nu nog maar 2 x per dag gebruik.

 38. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Leny,

  Wat super fijn voor je!

  Ik ben blij dat je een manier hebt gevonden die werkt voor je.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 39. Johan zegt

  Ik heb twee jaar bicarb van alkalife gebruikt i.v.m. jicht aanvallen, ik hield toch 2 à 3 aanvallen per jaar. Sinds 2 maanden gebruik ik als proef 1 theelepel baking soda op 1 liter water en 1 citroen, kan dat mijn bloeddruk verhogen?

  Mvg Johan

 40. An zegt

  Ik gebruik volgens oma’s recept, bij het koken van spruitjes een mespunt zuiveringszout.
  De spruitjes geven na het eten bij een oprisping geen nare nasmaak en de spruitjes blijven mooi groen.
  Is het waar dat door de toevoeging van zuiveringszout de vitamine C “vermoord” worden?

 41. GezondeTips.nl zegt

  Hoi An,

  Bedankt voor je tip!

  Zuiveringszout heeft geen invloed op de vitamine C, temperatuur wel. Dus hoe lang je de spruitjes kookt, des te lager de hoeveelheid vitamine C.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 42. Chanti zegt

  Hoi team Gezonde Tips,

  Ik zou graag willen beginnen met zuiveringszout (heb het bij een Turkse winkel gehaald hing tussen de kruiden) , maar ben een beetje huiverig. Ik gebruik Thyrax voor mijn slecht werkende schildklier en heb heel veel last van mijn darmen. Heb een spastische darm en heel vaak opstoppingen dat ik gewoon verga van de pijn.
  Kan het mijn gebruik van Thyrax verhinderen? Of kan het mijn schildklier misschien helpen? En kan het helpen om mijn darmen te reinigen? Zoja zouden jullie me dan de mate waarin ik het kan gebruiken en de hoeveelheid ervan kunnen adviseren.
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Chanti

 43. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Chanti,

  Wat vervelend dat je zo’n last van je darmen hebt.

  Ik raad je aan om niet zomaar te stoppen met de Thyrax. Doe dit in overleg met je huisarts. Thyrax en zuiveringszout gaan naar mijn weten wel samen.

  Wat betreft de dosering: je kunt beginnen met een halve theelepel in een groot glas lauwwarm water. Probeer dat een aantal dagen. Als je daar geen last van krijgt kun je een hele theelepel proberen. Laat je ons weten of het je heeft geholpen?

  Met een gezonde lifestyle (gezonde voeding en regelmatig bewegen) kun je vaak wel heel veel positieve invloed uitoefenen op darmklachten en je schildklier. Wat in veel gevallen verlichting brengt is het schrappen van suiker en melkproducten uit je voeding. Veel groenten eten, deels rauw.

  Sterkte en succes!

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 44. Hendriekje zegt

  @ Jolanda, een vriendin met rosacea heeft van alles geprobeerd alvorens ze positief resultaat boekte met de binnenkant van bananenschil (op het gezicht smeren). Maar ze was al gestopt met zuivel en koffie en zoet. Wie weet…

 45. Ruud zegt

  Hallo, waarom zou je ongeschild fruit schoon moeten maken als je de schil er toch afhaalt, de giftige stoffen zijn dan toch ook weg? Of kunnen die door de schil zijn gesijpeld?

 46. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Ruud,

  Bij sommige fruitsoorten heeft het wassen met baking soda inderdaad geen zin. Neem bijvoorbeeld een banaan, daarvan eet je de schil niet op. Maar bij veel fruitsoorten kun je de schil gewoon eten. Sterker nog, dat is zelfs aan te raden. De meeste vitaminen zitten namelijk vaak in de schil. Dus dan heeft het wassen met baking soda wel zin. Je wast de eventuele gifstoffen er dan af alvorens het fruit op te eten. Zo kun je bijvoorbeeld een citroenschil na het reinigen raspen en prima eten.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 47. Ruud zegt

  Hallo, ik heb 2 mandarijnen van de Lidl, waar de ‘nodige’ gif-en was stoffen op gespoten zijn, in een bakje water met daarin 1eetlepel zuiveringszout(opgelost) gedaan. En wel zo dat 1 helft boven en 1 helft onder water was, dus de bovenste helft was niet met de oplossing in aanraking gekomen. Na ca 1 uur eruit gehaald, de oplossing eraf gespoeld. Er was geen verschil tussen de twee helften te zien, van beide mandarijnen niet. Alles glanste het zelfde. Hoe kan ik merken dat er iets af is gegaan?

 48. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Ruud,

  Je kunt het fruit het beste even laten weken in de oplossing met zuiveringszout (ca 15 minuten), schrobben met een schone afwasborstel of vaatdoek en vervolgens onder de kraan nog even afspoelen. Je ziet het verschil niet maar je spoelt zo wel de gifstoffen van de schil. Helaas zullen er altijd wel wat gifstoffen tijdens de groei door de wortels worden opgenomen. Deze kun je er niet afwassen. Maar het wassen van de schil scheelt zeker wel.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 49. Huub zegt

  Hallo..mijn.vraag is, ik heb bij het bukken altijd hevige pijn in de onderrug …kan zuiveringszout daar iets aan veranderen. ????

 50. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Huub,

  Daar helpt zuiveringszout waarschijnlijk niet bij. Misschien kun je er mee naar de fysio zodat die kan onderzoeken wat de pijn veroorzaakt. Er zijn best een aantal oefeningen die kunnen helpen bij pijn in de onderrug (Google bijvoorbeeld op ‘cat cow pose’) maar daarvoor is het wel belangrijk te weten wat de pijn precies veroorzaakt.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 51. Paula zegt

  Ik heb al jaren vreselijke last van kramp in mijn scheenbenen en voeten. Het is altijd op de achtergrond aanwezig en in drukke periodes is de pijn bijna niet te houden. Autorijden gaat dan ook niet. Onderzoek in diverse zoekenhuizen heeft niets opgeleverd. Nu gebruik ik sinds een jaar of 2 magnesium en had de indruk dat dit hielp. Tot op heden. Het heeft weer in alle hevigheid toegeslagen. Ik was al veel aan het drinken om afvalstoffen kwijt te raken, totdat ik gisteren ging googlelen op verzuring. Er gaat een wereld voor me open. Ik wil graag beginnen met zuiveringszout. Kun je gewoon zuiveringszout gebruiken, ik lees dat behoorlijk wat mensen last krijgen van hun maag of kan ik beter pillen of druppels gaan gebruiken (welke moet ik dan nemen). Ik ben zeer benieuwd.

 52. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Paula,

  Wat jammer dat je zo veel last aan je scheenbenen en voeten hebt. Zoveel pijn is geen pretje.

  Zuiveringszout helpt regelmatig tegen maagklachten. Echter, sommige mensen krijgen juist last van hun maag bij het innemen van zuiveringszout. Dit is niet van te voren te zeggen.

  Als je zuiveringszout wilt proberen dan kun je het gewoon met water innemen. Er bestaan ook tabletten met een maagsap-resistente coating (Alka Tabs). Die lossen pas op in de darmen. Hiermee voorkom je mogelijke maagklachten. Helaas zijn deze tabletten wel enorm veel duurder dan de baking soda in poedervorm.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 53. Bianca zegt

  Op dit moment ben ik bijna aan het einde van mijn zwangerschap, 38 weken. Ik heb nu in de nacht enorm veel last van maagzuur branden. Het is zo erg dat ik er niet meer van slaap. Niets helpt en zelfs de enige medicatie van de huisarts werkt niet meer. Kan ik veilig het zout gebruiken tijdens zwangerschap?

  Tevens wil ik opmerken dat ik zelf een zeer goede ervaring heb met het zout wat ik wel eens gebruik in een voetenbadje voor zachte voeten. aanrader!!!

 54. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Bianca,

  Wat jammer dat je zo veel last hebt van brandend maagzuur en daar slecht van slaapt.

  Ik raad je aan om het gebruik van baking soda tijdens de zwangerschap te overleggen met je huisarts.

  Heel veel sterkte nog de laatste periode van je zwangerschap. En bedankt voor het delen van je ervaring!

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 55. Anne Rademaker zegt

  Ik wil graag zuiveringszout gaan gebruiken om neusdruppels te maken! Wat voor een verhouding raadt u mij aan? Alvast bedankt!

 56. Anne Rademaker zegt

  HOI, zou je mij de verhouding kunnen vertalen om met zuiveringszout oftewel natiumbicarbonaat zelf neusdruppels te maken aub, ik heb slaapapneu en slaap met een MRA maar door mijn verstopte neus moet ik toch door mij. Neus ademen wat niet goed gaat net een constante verstopte neus. Ik wacht graag je antwoord af, Alvast bedankt.

 57. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Anne,

  Je maakt de neusspray met baking soda als volgt:

  Kook 250 ml water en laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Mix hier een halve theelepel (2,5 gram) zuiveringszout door heen.

  Sommige mensen gebruiken deze oplossing in combinatie met (jodiumvrij) zout.

  Groetjes,
  Roos

 58. Danielle zegt

  Ik vraag mij af of ik aan mijn zoontje van 8 jaar een oplossing met zuiveringszout mag geven om zijn ‘onverklaarbare’ buikpijnen te bestrijden.

 59. Agnes zegt

  Het lijkt me niet heel kwalijk om een kind 2 grote glazen water te laten drinken waarbij in elk glas een halve theelepel natriumbicarbonaat is opgelost. (koop een maatschepjes (Hema en Dille&Kamille verkopen dat) dan weet je wat de juiste hoeveelheid is) Maar een kind met (hevige) buikpijn moet natuurlijk wel door een arts worden onderzocht. De oorzaak van de pijn kan natuurlijk een oorzaak hebben die je niet met natriumbicarbonaat weg krijgt. Zorg ook dat je bij het nemen van natriumbicarbonaat verder heel weinig zout eet. Let daar goed op want teveel zout kan schade aan de nieren opleveren. Veel drinken is daarom belangrijk.

 60. Henk zegt

  Ik heb tijdens de winter maanden altijd vreselijke hoest buien vooral na dat ik op de tocht gezeten heb. Ik gebruik ook zuiveringszoet wat ik beperk tot 2/3 keer per week. Mijn hoest buien zijn niet weg maar ik merk wel dat het minder heftig is dan voorheen. Een vraagje is het verstandig om een thee lepel zuiveringszout in mijn mond te laten smelten zodat het in mijn keel holte blijft zitten tijdens de nachtelijke uren.

 61. Patrick zegt

  Hallo,

  Kan Baking Soda samen met medicatie? Heeft deze geen invloed op de medicatie, bijvoorbeeld verminderde werking van de medicatie?

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Patrick

 62. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Patrick,

  Op de meeste medicatie heeft zuiveringszout geen invloed. Maar we raden altijd aan om even met je huisarts te overleggen.

  Groetjes,
  Roos

 63. Ton zegt

  Een tip van mijn schoonmoeder, het werkt.
  Als het vlees niet helemaal gaar is, daar een beetje zuiveringszout over heen strooien, deksel op de pan en een paar minuutjes laten doorbakken.
  Het vlees is gaar.

 64. Marleen zegt

  Ik gebruik het om aangebrande potten weer proper te maken, de pot lichtjes bevochtigen, bakingsoda in strooien, halfuurtje wachten en dan lichtjes uitschuren. Ook het gasfornuis en inox-oppervlakten worden er terug glanzend door.

 65. Andrea zegt

  Hallo,

  Kan het zo zijn dat natriumbicarbonaat, wanneer ik dat als poeder uitstrooi op bijvoorbeeld kleden, kieren, enz dit behoorlijk wat vocht onttrekt uit zijn omgeving?
  Ik had namelijk natriumbicarbonaat gestrooid op de onderkant van een oud, muf bankstel, om de geur op te slorpen (het ruikt inderdaad opvallend minder muf na twee behandelingen!) Het oude doek vertoont nu wel wat barstjes. Ik vermoed dat het uitgedroogd is door het zuiveringszout?

  Als dat zo zou zijn, dan kan ik het toepassen om vocht op te slorpen uit een aantal laatjes en kieren, waar steeds papiervisjes inzitten, die ik maar niet wegkrijg.

  heel benieuwd.

 66. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Andrea,

  Dat zou kunnen kloppen. Natriumbicarbonaat onttrekt vocht en luchtjes uit zijn omgeving.

  Ik ben ook benieuwd of je er de papiervisjes er mee weg krijgt. Zijn hardnekkige beestjes.

  Groetjes,
  Roos

 67. Jan zegt

  Wij hebben vandaag baking soda gehaald van het merk arm&hammer. Op de achertkant staat Sodium Bicarbonaat. Ik denk dat dit hetzelfde is wat jullie bedoelen?

  We zijn benieuwd naar het resultaat.

  Groeten,
  Jan

 68. Monique zegt

  Ik gebruik medicijnen voor hoge bloeddruk. Is het dan verstandig om dagelijks baking soda te nemen (1 glas met halve theelepel) of raadt u dat af? Alvast dank!

 69. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Monique,

  Wanneer je een hoge bloeddruk dien je voorzichtig te zijn met het nemen van baking soda. Het kan namelijk je bloeddruk verhogen. Overleg bij twijfel met je huisarts. En als je besluit zuiveringszout te gaan gebruiken houd je bloeddruk dan goed in de gaten.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 70. Esther zegt

  @Chanti, Goed nieuws! Inderdaad zoals het team van GezondeTips zegt, een poosje proberen zonder geraffineerde suiker en zuivel. Voeg daar voor een tijdje tarwe en E-nummers aan toe. Eet veel rauw (fruit & groen in allerlei kleuren en geuren) en kijk dan eens wat het doet! Ik ben een van de ervaringsdeskundigen. Uiteindelijk heb ik geen Thyrax meer nodig. En ik heb meer smaken ontdekt dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. BTW- w.c.-bezoek is geen probleem. Als ik eerder van zuiveringszout geweten had, had ik dat wellicht ook toegepast.

 71. Chrissy zegt

  Hallo team,
  Sinds afgelopen vrijdag gebruik ik zuiveringszout. ’s Ochtends en ’s avonds een 1/2 theelepeltje opgelost in warm water (250cc). Vanmorgen ben ik opgestaan met huiduitslag (kleine rode bultjes) vooral rond de wangen. Kan dit te maken hebben met het detoxerende effect van dit middel?
  Gezonde groet, Chrissy

 72. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Chrissy,

  Hier hebben we nog niet eerder van gehoord. Theoretisch kan het te maken hebben met detoxen of een lichte allergische reactie.

  Je zou kunnen testen of bultjes veroorzaakt worden door de zuiveringszout. Stop bijvoorbeeld een week en begin dan opnieuw met dezelfde dosering.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 73. Monique Pijl zegt

  Hallo, is het mogelijk baking soda te gebruiken, samen met pillen voor hoge bloeddruk, ik heb het boek over water drinken gelezen, 2 liter water drinken met zout, dat dit juiste hoge bloeddruk verhelpt, omdat we zout nodig hebben.soms weet ik het gewoon niet meer, wel zout geen zout. Ik gebruik nu al een tijdje baking soda, omdat mijn bloeddruk te hoog is moet ik nu toch aan de pillen, wat mij erg tegen staat, mijn leeftijd is 60 jaar.

 74. Joyce zegt

  Ik heb een keer gelezen dat je voorzichtig moet zijn met het innemen van zuiveringszout.
  Het zou namelijk de beschermlaag van kankercellen verwijderen waardoor de kanker dus vrijkomt.
  Zuiveringszout zou wel helpen op het moment dat je echt kanker hebt.
  Ik weet niet meer precies hoe het zit maar dit is wel erg belangenrijk om te weten voordat je zuiveringszout gaat gebruiken om in te nemen, dus zoek t even op.

 75. Peter zegt

  Als je baking soda koopt om in te nemen, dan moet je toch de aluminiumvrije soda kopen? Want dat lees ik hier nergens. De Amerikaanse (Arm & Hammer) is toch niet geschikt voor menselijke consumptie? Of ben ik verkeerd?

 76. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Peter,

  Baking soda is – indien je je houdt aan de gebruiksaanwijzing – geschikt voor menselijke consumptie. Er zit geen aluminium in. Er gaat al een tijdje een fabel te ronde dat er aluminium in baking soda zou zitten. Dit is onjuist. De baking soda van Arm & Hammer is aluminium vrij en kun je gewoon consumeren.

  Groetjes,
  Roos

 77. Jacqueline zegt

  Vorige week kocht ik bij een Marokkaanse winkel een pakje baking soda. Nu staat er als fabricatiedatum 08 en als houdbaarheidsdatum 07. Gaat dat over jaartal? Hebben ze dan de data omgedraaid?
  Is het aan bederving onderhevig?

 78. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Jacqueline,

  Als je de baking soda verpakking niet opent is deze grofweg 2 jaar houdbaar. Je kunt de baking soda nog iets langer goed houden door deze in een luchtdichte verpakking op een donkere, koele plek te bewaren.

  Ik kan helaas zo niet zeggen waar die 08 en 07 voor staan (zou de maand en het jaar kunnen zijn). Je kunt hier het beste even bij de winkel of fabrikant informeren.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 79. Anja zegt

  Zou het kunnen dat mijn ‘oedeem’ arm dikker wordt na het gebruik van baking soda? Ik dacht juist dat het vochtafdrijvend zou werken…

  Gr Anja

 80. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Anja,

  Het is goed dat je dit hier even meldt. Bij oedeem-klachten is het af te raden baking soda te gebruiken. De klachten kunnen hierdoor verergeren. Ik zal deze informatie toevoegen aan het artikel.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

 81. Gerard zegt

  Ik las in een artikel dat zuiveringszout de pijn bij het plassen – ik heb een blaasontsteking – kan verminderen. Door het zuiveringszout wordt de urine minder zuur, waardoor het branderige gevoel tijdens het plassen minder wordt.
  Weet u hiervan en/of heeft iemand hiermee ervaring?
  Alvast dank voor de reactie.

 82. Lilian zegt

  Dag roos, ik heb artrose en wil zuiveringszout gaan gebruiken. Ik wil graag weten hoe lang ik het mag gebruiken. Een week of langer of niet.

  Hoop erg dat je me kan antwoorden, het staat nergens te lezen.

  Ook heb ik een middenrifbreuk dus maagzuur.

  Is het verantwoord?

  Dank je

 83. Truus zegt

  Hoi Roos,
  M’n partner (50) heeft al 30 jaar allerlei irritaties, pukkeltjes en allergieën in zijn gezicht. De laatste 4 jaar Rosacea. Anderhalve week terug plotseling acute reuma aanvallen. Hij werkt met oude archiefstukken waar ook schimmel in voorkomt en is ook allergisch voor pollen en grassen en tobt al ‘eeuwen’ met schimmelnagels. Hij reinigt nu op mijn advies zijn gezicht en haar met een oplossing van water en zuiveringszout (ik was mijn haar na een afbouwkuurtje met natriumbicarbonaat al maanden alleen nog maar met gefilterd kraanwater). Na een weekje begint zijn gezicht wat te kalmeren, maar ik weet nog niet of het omslagpunt is bereikt….
  Beiden (om te kunnen vergelijken) zijn we ook gestart met het innemen van natriumbicarbonaat in een glaasje water met een beetje esdoornsiroop voor het slapen. Na 3 dagen lag bij ons beiden de spijsvertering stil en daarop ook de darmwerking. We zijn er dus weer mee gestopt. Het kost behoorlijk moeite om onze darmen weer op gang te krijgen. Mijn buik zit een week later nog vol. Hebben meer mensen dit? Komt het door het stilleggen van het maagzuur? Hoe kan het dan dat mensen dit maanden gebruiken?
  Bij voorbaat dank voor je reactie…
  Truus

 84. Chida zegt

  Hallo,

  Ik heb veel last van kalknagels.
  Zou dit helpen…?
  Ik heb van die dure pennen gebruikt en ben nu maanden verder en helaas geen resultaat!
  Ik heb thuis van die witte poederachtige zakjes bakingsoda is dat de juiste soda?

  • Aafke zegt

   Hallo Chida,

   Wat bij mij heel goed werkt is tea trea nagelolie van De Tuinen, klein flesje, je doet er makkelijk een jaar mee. 1 of, liefst, 2x per dag je teennagels (alle) er mee “lakken”, laten intrekken (dit kan wel twee uren duren). Je moet wel geduld hebben, want het kan maanden duren voor alle schimmel uit je nagels is verdwenen, maar het werkt écht. Mijn kalknagels zijn na ruim een jaar bijna schoon.

 85. Henrie zegt

  Hallo,
  Ik heb al enkele jaren diabetes. Het gevolg is dat ik al jaren met moeite kan plassen en zo ook de ontlasting. Ook heb ik sinds vorig jaar erge jeuk op mijn armen en rug. Sindsdien nu alweer een jaar of 6 geleden, ben ik ook impotent geraakt door de diabetes. Onderzoeken hebben op niets uitgewezen. Viagra e.d. hebben geen enkele werking. Zou de bakingsoda een uitkomst voor mij kunnen betekenen.
  Groet, Henrie

 86. Anny Beijers zegt

  hallo…..
  Ik wilde vragen waar ik het beste de baking soda kan kopen?
  In de supermarkt heb ik het niet gevonden!
  Alvast bedankt.
  Greetz Anny.

 87. Annemie Janssens zegt

  Fijn om dit allemaal te weten .
  Ik gebruik dit zuivering zout voor namelijk om thermos flessen mee te reinigen of aanslag in mokken van thee bv.

 88. Ricky zegt

  Hallo.
  Ik begrijp iets niet ! is Baking soda en Natriumbicarbonaat het zelfde.
  Kan dat allebei met een halve citroen opgedronken worden?
  Graag een reactie.
  groet Ricky

 89. Alice zegt

  Kalknagels kan je behandelen met pure azijn. 1week dagelijks 5 minuten in azijn. Bij mijn schoonvader waren de kalknagels weg. Hij was al jaren de pennen en spuitbussen, zonder resultaat aan het gebruiken.
  Veel succes.

 90. Paulien zegt

  Werkt bij mij prima als ik buikkrampen heb, door stress/lucht in mijn buik. Ik gebruik het ongeveer 2x per jaar.

 91. Marianne zegt

  Ik had begrepen dat bakingsoda met citroen goed is voor de nierfunctie. Als je last hebt van niercysten en je bloeddruk is goed met behulp van medicatie mag je dan bakingsoda gebruiken. De nierfunctie is dusdanig slecht dat de arts alleen nog wil dialyseren of transplanteren.

 92. Jorieke zegt

  Ik heb het vandaag ook maar eens opgehaald nadat ik er zoveel over had gelezen.
  Gekocht bij de jumbo voor maar 1,29.
  Ik zweet altijd best wel veel en heb al zoveel geprobeerd om dat te minderen of in elk geval dat je die zweetgeur niet bij je hebt hangen.
  Anti-perspirant Deo gebruikt, al geprobeerd met azijn dat je dat in laat trekken en na een tijdje afspoelt, echt van alles geprobeerd maar niks hielp.
  Dus vanmiddag bij de winkel maar eens gekocht in de hoop dat het zou helpen.
  Vanmiddag rond half 3 heb ik een beetje onder mijn oksels gedaan en ik ben nog steeds lekker fris!
  Terwijl dit normaal niet zo is.
  Ben echt zo blij hiermee en ga dit ook zeker vaker gebruiken!
  Dus voor alle mensen die hetzelfde probleem hebben als ik zou ik dit echt aanraden.

 93. Addy zegt

  Jorieke, ik lees dat je baking soda onder je oksels hebt gebruikt, mag ik vragen hoe? Doe je het er puur op of meng je het met water? Zo ja hoeveel op hoeveel? Mijn man heeft nl erg veel last van zweten onder de oksels en zweet luchten en we hebben alles al geprobeerd maar het blijft maar, heel vervelend ook weer met de zomer in aantocht.

  Dan heb ik nog een vraag, onze kleindochter van 2 jaar zit al een jaar onder de water wratten zo zielig, de HA geeft aan dat het na twee jaar vanzelf weer weg gaat. Ze ziet er uit als een krentenbol. Zou Baking Soda daar ook goed voor zijn en hoe zou het dan gebruikt moeten worden? Ik hoop dat iemand me daar een antwoord op kan geven..

 94. Jorieke zegt

  Addy, ik heb het zelf alleen nog maar puur gebruikt.
  Ik maak dan een watje nat en doe daar dan wat baking soda op en dit doe ik dan onder mijn oksel.
  Wil het ook nog een keer proberen door het te mengen maar weet niet wat ik daar allemaal voor nodig heb en hoe ik dat dan moet doen.
  Hoop voor je man dat het ook helpt bij hem als hij besluit het ook te proberen!
  Ik ben er wel super blij mee want hierdoor blijf ik echt de hele dag lekker fris.

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Peggy,

   Meestal neemt hoofdpijn juist af door gebruik van zuiveringszout. Heb je je gehouden aan de aanbevolen dosis?

   Groetjes,
   Roos

 95. Lieve zegt

  Hoi,

  Zuiveringszout gebruik ik als “droogshampoo” en naspoelmiddel bij het haar wassen:

  Na het inzepen en uitspoelen neem ik een bekertje water waarin ik al een eetlepel zuiveringszout heb gedaan en spoel ik dit door mijn haren.
  Dan droog ik (spoel niet na met water).
  Als mijn haar na een 2 tal dagen op bepaalde plaatsen vet wordt heb ik een spuitfles gemaakt met dezelfde verhouding en spray ik dit op mijn haar. Gewoon nog even drogen en klaar. Het geeft nog eens het voordeel dat je haar geen haarversteviger meer nodig heeft!

  Groetjes,
  Lieve

 96. Barbara Vegers zegt

  Hi Roos,

  Ik heb momenteel chemo therapie TAC. Ik ben begonnen met een klein theelepeltje per dag omdat ik begrepen had dat het prima samen gaat met de chemo. Wil het toch graag even bij jou checken of dit ook daadwerkelijk zo is. Ik gebruik ook regelmatig Alka Greens, kan dit samen? Als je nog tips hebt in relatie tot het gebruik van Baking Soda en kanker/chemo dan zijn die meer dan welkom. Alvast hartelijk dank!
  Groetjes Barbara

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Barbara,

   Naar mijn weten gaan baking soda en Alka Greens prima samen met de chemo. Ik weet dat veel mensen op internet spreken over baking soda in combinatie met citroen als alternatieve (aanvullende) behandeling voor bepaalde vormen van kanker. Ik heb zelf echter weinig kennis in huis over dit onderwerp en wil voorzichtig zijn met uitspraken over dit onderwerp. Overleg in ieder geval met je behandelend arts.

   Ik wens je heel veel sterkte en vechtlust toe!

   Groetjes,
   Roos

 97. Jeanette zegt

  Je kunt er ook super je frituurpan mee schoonmaken. Gister gedaan en wist niet wat me overkwam. Normaal moet ik veel boenen met ontvettend van HG, en nu leek het gewoon op te lossen door de baking soda. Wel even laten inweken en dan gewoon met schuursponsje licht boenen. Mijn handen waren erna wel erg droog, dus het werkt ook ontvettend op de huid.

 98. Lydia zegt

  Ik gebruik zeoliet om mijn lichaam te ontgiften. Na een week ben ik baksoda gaan gebruiken en kreeg enorme huiduitslag op armen en benen. Nu ben ik wel een enorme wijndrinker dus weet iemand of het de combinatie ik van alcohol en bakingsoda die slecht is?

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Lydia,

   Ik hoor regelmatig dan mensen tijdens het ontgiften tijdelijk huiduitslag ervaren. Dit gaat meestal vanzelf weer weg wanneer de afvalstoffen uit het lichaam zijn afgevoerd. Veel water drinken kan helpen bij dit proces. Het is raadzaam om te minderen met de alcoholinname. Alcohol werkt het ontgiftingsproces tegen. Natuurlijk kun je prima één wijntje per dag drinken (liefst rood). Ik denk niet dat de huiduitslag door de baking soda komt.

   Groetjes,
   Roos

 99. Ria Timmermans zegt

  Ik heb een vraag. Kan baking soda helpen bij fibromyalgie? Wie kan mij helpen? Heel graag een berichtje. B.v.d.

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Ria,

   Baking soda kan helpen bij het in balans brengen van de zuurtegraad van het lichaam. Misschien dat het de fibromyalgie klachten iets kan verlichten. Je kunt het proberen, baking soda is erg goedkoop dus uittesten kost weinig.

   Wil je het me laten weten of je er baad bij hebt?

   Groetjes,
   Roos

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Susan,

   Hier kan ik je helaas geen antwoord op geven omdat ik het niet weet. Zolang deze nare ziekte nog bestaat lijkt het me erg belangrijk dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt. Onderzoek naar betere reguliere behandelmethoden en daarnaast ook onderzoek naar alternatieve behandelmethoden.

   Groetjes,
   Roos

 100. Monique zegt

  Hoi,

  Ik wil graag baking soda gaan gebruiken maar ik krijg nu bij de therapeut manuele lymfedrainage, nu is mijn vraag of ik het wel of beter niet kan gebruiken. Slik geen medicijnen hiervoor. Gebruik wel een puffer voor de longen.

  Groetjes Monique

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi Monique,

   Zo lang je er op let dat je niet teveel natrium binnenkrijgt lijkt me dat geen probleem. Dus gebruik niet teveel en let op je overige zoutgebruik.

   Groetjes,
   Roos

 101. Annechien zegt

  Ik heb ongeveer een week geleden het boek “natriumbicarbonaat” van Dr. Mark Sircus gekocht. Dit gaat helemaal over baking soda en alles wat je er mee kan doen en waar het goed voor is. Het is voor mij een hele openbaring. Erg interessant.

  • GezondeTips.nl zegt

   Hoi A de Boer,

   Dat weet ik niet zeker. Ik lees daar tegenstrijdige berichten over. Je kunt die vraag het beste even voorleggen aan een dierenarts.

   Groetjes,
   Roos

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *