Aandoeningen A-Z

Helicobacter pylori infectie

helicobacter pylori infectie

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast de maag aan, waardoor serieuze gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk tijdig hulp te zoeken bij een arts.

Hoe loop je een besmetting op en is dit gemakkelijk te herkennen?

Is een behandeling vaak succesvol?

En hoe zorg je ervoor dat dit leed je bespaard blijft?

Lees hier alles over een besmetting met Helicobacter pylori.

Wat is een infectie met Helicobacter pylori?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori. Dit is een spiraalvormig micro organisme dat ons lichaam is binnengedrongen. Hierna vestigt deze zich in de maagwand, waar het voor zwakte en schade zorgt.

Deze bacterie is relatief bekend en wordt dan ook wijdverspreid gevonden. In West Europa komt een infectie hiermee niet ontzettend veel voor. Men schat dat zo’n 10 tot 20% van de bevolking hiermee besmet is.

Maar dit is een ander verhaal voor ontwikkelingslanden. Hier kan tot wel 90% van de bevolking de bacterie bij zich dragen. Daarom gaan men uit van een besmettingspercentage van 50 tot wel 60% voor de gehele wereldbevolking.

Dat is enorm!

Maar wat veroorzaakt deze hardnekkige bacterie eigenlijk?

De Helicobacter pylori loopt men doorgaans op als kind, meestal voor het vijfde levensjaar. De bacterie trekt in het slijmvlies dat de maagwand bedekt tegen het scherpe maagzuur. Hier zal hij zonder behandeling een heel mensenleven blijven zitten.

Heb je erge buikpijn, zwarte ontlasting, zwart braaksel of moeite met slikken? Bezoek dan zo snel mogelijk een arts.

Deze bacterie weet op een heel slimme manier te overleven in de zure, gevaarlijke omgeving van je maag.

Ze tasten het maagzuur aan, waardoor dit minder scherp wordt en de bacterie niet beschadigt. Ook kunnen ze door een spiraalachtige vorm gemakkelijk in het slijmvlies boren. Het slijm aldaar beschermt hen tegen de ingrijpende cellen van het immuunsysteem.

Maar onze maag heeft deze hoge zuurgraad nodig, om het voedsel te kunnen verteren en ons te beschermen tegen ingeslikte bacteriën. En het boren in het slijmvlies brengt schade met zich mee, waardoor er verstoring van ons weefsel ontstaat.

Wat kan er hierdoor misgaan? En hoe herken je dit?

Symptomen van een Helicobacter pylori infectie

Het bijzondere aan een Helicobacter pylori infectie, is dat deze geregeld symptoomloos verloopt. Men draagt de bacterie, maar heeft geen klachten.

Is de aangerichte schade echter te groot, dan kan dit secundaire problemen opleveren.

Maagontsteking

Het slijmvlies waarin de bacterie zich geboord heeft, kan door de schade gaan ontsteken. Dit wordt ook wel gastritis genoemd en wordt niet altijd opgemerkt. Heb je wel symptomen? Dan merk je meestal het volgende:

 • Brandend maagzuur
 • Lichte of zeurende pijn in de maagstreek
 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel in buik
 • Oprispingen of boeren
 • Overgeven (soms)
 • Verminderde eetlust

Soms ontstaat bij deze ontsteking een maagzweer. Dit ontwikkelt zich echter niet bij iedereen, de reden hiervoor is medisch gezien nog onbekend. Ook kan er een ontsteking of zweer ontstaan in het duodenum, het eerste deel van de dunne darm.

Maagkanker

Duurt de infectie van het slijmvlies te lang? Dan kan het weefsel aangetast worden. Dit kan tot een zeer dun slijmvlies leiden, maar ook tot gestoorde stukken weefsel.

In dit laatste geval kan er maagkanker ontstaan. De cellen zijn zodanig aangetast dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. De celdeling verloopt hierdoor verkeerd, wat kankergroei in het weefsel kan veroorzaken.

Dit is echter zeldzaam.

We zien hier doorgaans de volgende symptomen, al verloopt een vroeg stadium meestal klachtenloos.

 • Afkeer van specifieke voeding, zoals gekruid of sterk ruikend eten
 • Duizeligheid
 • Gewichtsverlies
 • Indigestie (passageklachten, eten wil niet zakken)
 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Pijn in de maagstreek
 • Verminderde energie
 • Zwarte ontlasting (bij bloedverlies)

Ziekte van Ménétrier

Ook kan een chronische ontsteking leiden tot de vorming van dikke plooien in de maagwand. Deze raakt verdraaid en vergroot, wat ook wel ‘reuzenplooimaag’ genoemd wordt. Hierbij treedt eiwitverlies op en krijgt men last van oedeem (zwelling).

Bij deze aandoening zien we de volgende symptomen:

 • Braken
 • Gewichtsverlies
 • Maagpijn
 • Misselijkheid
 • Waterzucht (oedeem, zwelling over het hele lichaam)

Helaas bestaat er voor deze aandoening nog geen genezing. Het is daarom belangrijk op tijd contact te zoeken met een arts.

Maar hoe loopt men een Helicobacter pylori infectie eigenlijk op?

Oorzaken van een Helicobacter pylori infectie

Eigenlijk is er nog best veel onbekend over hoe je een Helicobacter pylori infectie oploopt. Men denk wel dat dit van persoon op persoon doorgegeven wordt.

Toch is de bacterie niet heel besmettelijk. Wanneer men eerder besmet was maar behandeld is, keert de bacterie maar zelden (succesvol) terug.

Het doorgeven van de Helicobacter pylori bacterie heeft vaak te maken met hygiëne. Het wordt doorgegeven van mond op mond (speeksel), maar ook wanneer men de handen niet goed reinigt na een toiletbezoek (ontlasting of braaksel).

Hierdoor kan ook voedsel of water besmet zijn.

Diagnose van Helicobacter pylori infectie

Het stellen van een juiste diagnose kan lastig zijn, vooral als een patiënt (nog) geen of weinig symptomen heeft. Gelukkig kan een arts het lichaam op meerdere manieren voor deze bacterie onderzoeken.

Ontstekingen gaan vaak gepaard met koorts. Daarom kun je aan het lichaam merken dat er iets mis is, wanneer een verhoogde lichaamstemperatuur ontstaat. Hier zal de dokter dus op controleren, net als op pijnsignalen, buikgeluiden en zwelling.

Vervolgens kunnen er bloed-en ontlastingstesten gedaan worden. In het bloedbeeld zoekt men naar verhoogde antistoffen tegen de Helicobacter pylori. Zijn deze aanwezig, dan is besmetting zeer aannemelijk.

Hetzelfde geldt voor sporen van Helicobacter pylori tijdens het ontlastingsonderzoek.

Hiernaast kan er een ademtest gedaan worden. Je krijgt hierbij een mengsel te drinken dat ureum bevat. De Helicobacter pylori bacterie zal deze stof gaan afbreken met specifieke enzymen, waardoor kooldioxide ontstaat. Vervolgens kan de arts dit met een apparaatje in de adem detecteren.

Een laatste manier om een goede diagnose te stellen, is een gastroscopie. Hierbij gaat de arts met een slang via de keel de maag binnen. De binnenkant van de maag kan bekeken worden en men neemt een hapje weefsel weg, een biopt genaamd.

Dit weefsel wordt vervolgens onderzocht op aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie.

Om de uitslagen van de testen zo goed mogelijk te interpreteren is het soms belangrijk om tijdig te stoppen met het nemen van medicatie. Overleg dit dus van tevoren met de arts.

Behandeling van Helicobacter pylori infectie

Is de Helicobacter pylori aanwezig in je lichaam, maar heb je geen klachten? En loop je volgens de arts geen risico op het ontwikkelen van maagkanker? Dan is een behandeling vaak niet nodig.

Mensen met (lichte) maagklachten vinden echter vaak verlichting bij maagzuurremmers, pijnstillers of het nemen van een lichte maaltijd. Toch is het in dit geval ook belangrijk om je te laten controleren door een arts, om chronische of ernstige klachten te voorkomen.

Is er een ontsteking aanwezig? Dan wordt men doorgaans behandeld met een antibioticakuur. Vaak wordt dit gecombineerd met een maagzuurremmer om het maagslijmvlies te laten helen.

Ook maagzweren worden op deze manier behandeld.

Bij maagkanker wordt meestal het verstoorde weefsel operatief weggehaald. De aandoening wordt vervolgens verder behandeld met chemotherapie of bestraling.

Bij een normale Helicobacter pylori infectie, kan men na vier weken gecontroleerd worden op effectiviteit van de behandeling. Een bloedtest geeft pas 6 maanden na de behandeling een goed beeld weer, omdat de antistoffen tijd nodig hebben om te verminderen.

Heeft de eerste antibioticakuur niet aangeslagen, dan kan er een tweede, andere kuur ingezet worden.

Helicobacter pylori infectie voorkomen

Een Helicobacter pylori infectie wordt doorgaans opgelopen in de kindertijd. Om besmetting te voorkomen, zal men dus alert moeten zijn op het naleven van een goede hygiëne.

Men loopt verhoogt risico in ontwikkelingslanden en op plekken waar een groot deel van de bevolking besmet is. Hoge bevolkingsdichtheid is hierbij een belangrijke factor. Hoe meer mensen op een kluitje, hoe makkelijker de bacterie zich verspreidt.

Hierbij is de beschikking over heet water van belang voor een schone omgeving. Zo kan de ophoping van bacteriën voorkomen worden en is de infectiedruk lager.

Heb je al maagklachten of een maagzweer? Onderzoek wijst uit dat alcoholgebruik, roken en kruidig, scherp of vet voedsel dit kan verergeren.