Gezonde Recepten Gezonde Voeding

Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recept)

gezonde broodvervangers zonder tarwe

Waarom broodvervangers? Steeds vaker hoor je in het nieuws negatieve berichten over brood.

Een steeds groter wordende groep onderzoekers denkt dat brood eigenlijk helemaal niet zo gezond is als altijd werd beweerd.

En dat gaat verder dan mensen die last krijgen van een tarwe-intolerantie of een glutenintolerantie (coeliakie).

Zo is er in 2011 het boek Wheat Belly van Dr. William Davis verschenen.

Dit boek gaat over de schadelijke effecten van tarwe op je gezondheid zoals darmproblemen, suikerziekte, hartklachten, verouderingsverschijnselen en huidaandoeningen.

Ook schrijft Dr. Davis over de negatieve effecten van tarwe op je gewicht. Hij schrijft dat de gevolgen serieus zijn.

Misschien twijfel je al langer aan brood en ben je net als vele op zoek naar gezonde broodvervangers.

Lees dan verder want hieronder vind je 3 gezonde broodvervangers zonder tarwe…

Gezonde broodvervanger zonder tarwe 1: Boekweitpannenkoeken (Glutenvrij)

boekweitpannenkoeken

Ingrediënten

  • 250 gram Boekweitmeel
  • 750 ml sojamelk
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • Doosje bosbessen
  • 2 appel
  • Kokosvet of roomboter

Bereidingswijze

  1. Doe het boekweitmeel samen met de eieren, het zout en bakpoeder en de helft van de sojamelk in een kom.
  2. Mix het geheel goed door elkaar tot er geen klonters meer in zitten.
  3. Doe een klontje kokosvet of roomboter in een koekenpan en zet deze op een middelhoog vuur. Verdeel het vet over de pan.
  4. Doe een soeplepel / pollepel beslag in de pan en verdeel dit over de hele bodem. Wacht tot de randjes van de pannenkoek loslaten van de bodem en keer deze dan om en wacht nog even. De pannenkoek is klaar als deze droog en heel lichtbruin is. Herhaal stap 3 en 4 totdat het beslag op is.
  5. Garneer de boekweitpannenkoekjes met bosbessen en plakjes appel.

Gezonde broodvervanger zonder tarwe 2: Quinoa (Glutenvrij)

Quinoa is geen graansoort maar een pseudograan; de zaden, het meel en alle andere afgeleide producten van quinoa bevatten geen gluten.

De quinoa plant werd lang geleden door de Inca’s al verbouwd vanwege de hoge voedingswaarde.

Het bevat bijvoorbeeld een zeer hoge hoeveelheid plantaardig eiwit, iets wat zeer zeldzaam is voor een pseudograan.

De smaak van quinoa wordt het vaakst omschreven als nootachtig en je kunt het prima eten in plaats van brood. Ook worden er van quinoa rijstwafels en pap gemaakt.

En het is dus vrij van gluten.

Gezonde broodvervanger zonder tarwe 3: Groente omelet (Glutenvrij)

Deze gezonde broodvervanger zonder tarwe kun je eten in plaats van je ochtend of lunch-boterham.

Maak een heerlijke groente omelet met 2 a 3 eieren en voeg hier (voor)gesneden groente aan toe. Denk hierbij bv aan paprika, tomaat, rucola, shiitake paddenstoeltjes (goed voor je immuunsysteem) of uien.

Je kunt eindeloos variëren met groente maar ook met vlees of vis. Wat dacht je van bijvoorbeeld wat lekkere stukjes zalm of spek door je omelet? Hmmmm!

Wees wel voorzichtig met kaas (van koemelk), kies liever voor gefermenteerd kazen. Een stukje geitenkaas smaakt ook heerlijk bij een groente omelet.

Je kunt dit gerecht afmaken met een beetje zeezout, peper en kerrie.

Tot slot

We hopen dat we je met deze 3 gezonde broodvervangers zonder tarwe weer een stapje verder hebben geholpen in de wereld van de gezonde lifestyle.

Eet gezond en smakelijk!