Geklaarde Boter – Is Ghee Gezond?

GheeGeklaarde boter is een boter waarbij de eiwitten, zouten en een groot gedeelte van het vocht zijn verwijderd door verwarming.

Bij Ghee (ghi) is het proces van verwarming nog een stapje langer doorgevoerd waardoor het vocht volledig verdampt.

Door het verlies van de eiwitten, zouten en het vocht heeft de geklaarde boter extra eigenschappen gekregen. Wil jij weten wat dat is?

De eigenschap van geklaarde boter

Door het verwijderen van de eiwitten, zouten en een groot gedeelte van het vocht krijgt de geklaarde boter de eigenschap dat je het beter kunt verhitten. Bij normale boter verbranden de eiwitten als de temperatuur oploopt tijdens het

bakken. Je ziet het aan het donkerbruinworden van de boter tijdenshet bakken en aan een zwarte walm die vrijkomt. Niet echt gezond dus.

Er wordt tijdens het bakken in gewone boter ook weleens olijfolie toegevoegd om de temperatuur iets hoger te kunnen maken. Toch kan de olie ook te heet worden en verbranden. Je krijgt op die manier ook kankerverwekkende stoffen die vrijkomen.

De geklaarde boter heeft daar minder last van door het hogere kookpunt en is dus veel gezonder om mee te braden, bakken of te frituren. Een gezonde eigenschap die je goed kunt gebruiken in de keuken als je gezonder wilt koken. Je kan het natuurlijk ook gewoon op je broodje smeren als vervanger van de margarine of roomboter. De smaak van geklaarde boter is voller als normale boter.

Een extra eigenschap van geklaarde boter is dat het cholesterol verlagend is volgens de kenners. Het zou ook goed moeten zijn voor je huid en voor je darmstelsel. Veel mensen die niet tegen boter kunnen hebben last van de eiwitten die in normale boter zitten en schijnen wel tegen ghee of geklaarde boter te kunnen.

Ontgiften met Ghee

Gifstoffen in je lichaam zouden zich binden aan het vet en op die manier door je darmkanaal heen geloodst worden zonder opgenomen te worden. Daarom wordt ghee ook wel gebruikt bij ontgiftingskuren. Ghee kan dus een heilzame werking hebben.

Het verschil tussen Ghee en geklaarde boter

Ghee (ghi) is geklaarde boter die een langer verhittingsproces heeft ondergaan waardoor nog meer vocht verdampt is. Bij geklaarde boter wordt de boter van van het vocht afgeschept en gefilterd met een zeef of doek. Door daarna de geklaarde boter verder te verwarmen verdampt het laatste restje vocht. Ghee krijgt daardoor een beetje nootachtige smaak en het spat niet tijdens het bakken omdat het vocht eruit verdampt is.

Je kan ghee gebruiken om in braden, mee te bakken of in te frituren. Het is ook nog eens lang houdbaar buiten de koelkast. Je kan de ghi zelfs beter buiten de koelkast bewaren!

Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Ghee smaakt anders dan geklaarde boter. Het heeft een rijke en nootachtige smaak.

Waar is Ghee te koop?

Ghee is te koop in toko’s of in gespecialiseerde gezondheidswinkels. Je kunt het beste kiezen voor een 100% biologische versie van Ghee want dan weet je dat je echt gezond bezig bent. Deze ghee wordt dan meestal gemaakt van rauwe biologische ongezouten boter.

Ghee en geklaarde boter zijn nagenoeg niet in de supermarkt te verkrijgen omdat het productie proces te duur is om er voor de consument een grote hoeveelheid van te maken. Een beetje vreemd als het wel zo gezond is natuurlijk!

Zelf geklaarde boter maken

Je kan zelf geklaarde boter maken door een aantal simpele handelingen te volgen. Wat heb je nodig?

  • Een steelpannetje
  • sudderplaatje
  • boter
  • een lepel
  • een kom
  • een wekpotje om de boter in te bewaren

Doe de boter in een pannetje en zet het op een zeer laag vuur. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Laat de boter langzaam smelten zodat er uiteindelijk een soort wit schuim boven komt drijven. Dit kun je er vanaf scheppen met een lepel. Zorg ervoor dat je alle witte vlokken er rustig vanaf schept zonder te roeren.

Als alle witte schuim weg geschept is kun je de langzaam de vettige boter over gieten in een kom. Onderin de pan zit nog wat dikkere substantie die je niet mee laat gaan in de kom. Laat de gesmolten boter weer afkoelen tot het stolt en je hebt je eigen gemaakte geklaarde boter. Als je de dikke boterachtige substantie in een wekpotje stopt kun je die gewoon op de aanrecht bewaren. Laat de geklaarde boter regelmatig ademen door de deksel op een kiertje te zetten.

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *