Aandoeningen A-Z

Galstenen behandeling en verwijderen

galstenen behandeling

Moet jij een galstenen behandeling ondergaan en ben je benieuwd hoe dit in z’n werk gaat?

Hoe komt een arts tot de diagnose galstenen of galblaasontsteking en hoe worden deze, indien nodig, verwijderd?

In dit artikel lees je alles over galstenen behandeling maar ook hoe je galstenen voorkomen kunt.

Lees voor meer informatie over galstenen klachten, symptomen en oorzaken dit artikel.

Lees ook: pijn in onderbuik

Galstenen diagnose

Galstenen worden soms bij toeval gevonden, bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat dat de patiënt nierstenen heeft.

Wanneer je bij de huisarts komt met klachten doet de arts vaak een lichamelijk onderzoek.

De arts bekijkt bijvoorbeeld de kleur van je huid en ogen (geelzucht kan wijzen op galstenen) en voelt of je buik gevoelig is.

De arts kan kiezen voor verschillende tests.

Hij of zij kan een bloedtest doen om te kijken of er sprake is van infecties, obstructies of andere aandoeningen.

Een echo of CT-scan zijn snelle, pijnloze procedures.

De arts kan gebruik maken van hoge frequentie geluidsgolven om een beeld te krijgen van je ingewanden.

Een cholecystografie kan het aantal en de grootte van de galstenen bepalen. Door middel van deze test kan gemeten worden of de galblaas zich op de juiste manier samentrekt. De arts injecteert een (onschadelijk) radio-actief middel dat vervolgens gevolgd kan worden wanneer het door het lichaam beweegt.

Een endoscopische echografie combineert een echo en een endoscopie (onderzoek door middel van het oraal inbrengen van een klein, lang, flexibel buisje met glasvezel en aan het uiteinde een lens) om galstenen te traceren.

Endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP; soort kijkoperatie) is een methode waarbij de keel van de patiënt licht verdoofd wordt en vervolgens door de arts een endoscoop door de mond richting de dunne darm naar binnen wordt gebracht. Vervolgens wordt er een kleurstof geïnjecteerd die ervoor zorgt dat de galgangen zichtbaar worden middels röntgenstralen.

Magnetische resonantie cholangiopancreaticografie (MRCP) is een MRI-scan waarbij gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld en radiogolven om een beeld te krijgen van onder andere je lever en galblaas.

Na de diagnose kan er overgegaan worden op een galstenen behandeling indien er sprake is van klachten.

Galstenen behandeling en genezing zonder operatie

Misschien wil of kun je geen operatie ondergaan. Er zijn dan alternatieve galstenen behandelingen.

Galstenen kunnen ten eerste uit zichzelf na enige tijd oplossen. Ze vallen dan uit elkaar in kleine steentjes (vergruizen) en kunnen via de galgang en de darmen worden afgevoerd, waarna de klachten vanzelf zouden kunnen verdwijnen.

Het kan dus gebeuren dat een arts een operatie uitstelt totdat deze echt onvermijdbaar is, bijvoorbeeld als een operatie niet verstandig is door overgewicht of andere gezondheidsaandoeningen. Je zult dan onder toezicht blijven staan van de arts om te zien of de klachten inderdaad afnemen.

Je kunt met bepaalde middelen de symptomen en klachten bij galstenen verminderen. Hiermee voorkom je echter niet dat galstenen zich opnieuw kunnen vormen. Op lange termijn werken deze methodes voor de meeste patiënten niet.

Ursodeoxycholzuur tabletten kunnen jeuk verminderen en galstenen oplossen. Deze galstenen behandeling kan echter maanden of jaren duren en werkt niet altijd omdat de galstenen vaak verkalkt zijn.

Je kunt je lever en galblaas reinigen door iedere dag zo’n liter appelsap te drinken. Ook tarwegrassap met appel en wortel is een goede detox-kuur. Galstenen worden door het appelzuur zachter en zijn makkelijker af te voeren.

Taurine supplementen en magnesium supplementen kunnen ook helpen bij een natuurlijke galstenen behandeling.

Je kunt ook eens een homeopaat bezoeken voor een natuurlijke galstenen behandeling.

Galstenen verwijderen

Galstenen en ook de galblaas worden alleen verwijderd als er klachten zijn of als de galblaas ontstoken is.

Bij een endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) kunnen galstenen ook direct verwijderd worden. Dit gebeurt dan vaak vòòr of tijdens het verwijderen van de galblaas.

Galstenen behandeling: galblaas verwijderen

Alhoewel de galblaas een belangrijke functie heeft, is deze niet essentieel om een normaal, gezond leven te leiden.

Het verwijderen van de galblaas is één van de meest veilige operaties.

De operatie duurt gemiddeld 1 uur. Je mag de uren voor de operatie niet roken. De luchtwegen kunnen extra gevoelig zijn voor ontstekingen.

Er zijn twee soorten operaties.

De meest gebruikte manier is die van laparoscopische cholecystectomie. Dit gaat via sneetjes in de buik. Er wordt tijdens de operatie gebruik gemaakt van een videomonitor waarop de verrichtingen worden gevolgd. Je hoeft na de operatie meestal maar één nacht in het ziekenhuis te blijven.

De andere methode is die van de open cholecystectomie. Hierbij wordt door de chirurg een grotere incisie gemaakt in de buik. Je verblijft vervolgens nog enkele dagen in het ziekenhuis en moet enkele weken thuis herstellen.

Er kunnen tijdens of na de verwijdering van de galblaas soms complicaties ontstaan, bijvoorbeeld gal lekkage.

Na de operatie geeft de arts vaak aanbevelingen over welke voeding wel of niet gepast is nu de galblaas niet meer aanwezig is; je zult uit moeten kijken met vet en pikant eten. Soms kun je dan last krijgen van diarree omdat de gal direct vanuit de lever in de dunne darm stroomt.

Na de verwijdering van de galblaas zijn bij ongeveer 90% van de patiënten de klachten verdwenen.

Galstenen komen niet meer voor.

Galstenen voorkomen

Je lichaam heeft gal nodig, maar een teveel aan gal kan voor problemen zorgen.

Let op je voeding om galstenen te voorkomen. Een teveel aan geharde vetten (transvetten), zoals die in snoep, koekjes en andere snacks, veroorzaakt vaak galstenen. Houd je cholesterol gehalte in de gaten en blijf op een voor jou gezond lichaamsgewicht.

Pas op dat je geen magnesium tekort krijgt om zo het risico op galstenen te beperken.

Houd je hormoonhuishouding op orde door gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen en door een teveel aan stress te vermijden.

Stop met roken.