Gezonde Voeding

Hoe zie je of een ei nog goed is? Doe de drijf test!

ei nog goed water test

Zijn je rauwe eieren over de THT-datum? Gooi ze nog niet weg, test eerst of ze nog goed zijn of niet.

Hoe doe je dat?

Met deze eenvoudige eieren in water drijftest. Daarmee controleer je of het ei nog eetbaar is of niet, zonder het te breken. Je hoeft dus nooit meer een goed ei weg te gooien.

Test of je ei drijft of zinkt in een glas water

Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei er voorzichtig in (deze test werkt niet met een gekookt ei). Als je meerdere eieren tegelijk wilt testen kun je een doorzichtige kom gebruiken. Blijft het ei helemaal plat op de bodem liggen? Dan is het vers. Drijft het ei aan de oppervlakte? Dan is het bedorven.

Blijft het ei op de bodem liggen met de bolle kant een klein beetje schuin omhoog? Dan is het ongeveer 1 week oud. Blijft het ei op de bodem rechtop blijft staan, is het ongeveer 2 à 3 weken oud.

Een vers rauw ei zinkt in een glas water. Een bedorven rauw ei blijft aan de oppervlakte drijven.

Waarom drijft een oud ei in water?

Naarmate een rauw ei ouder wordt komt er steeds meer lucht in de luchtkamer van het ei. Hierdoor krijgt het ei meer drijfvermogen en blijft het drijven in water.

Hoe betrouwbaar is deze test?

Deze test geeft een goede indicatie over de houdbaarheid van eieren. De test is echter niet 100% betrouwbaar. Een drijvend ei is oud maar niet gegarandeerd bedorven. Omgekeerd geldt ook; wanneer een ei in water zinkt kan het toch bedorven zijn.

Je kunt eieren altijd het beste na deze test extra controleren. Verwijder hiervoor de schil van het ei en ruik of er een onaangename geur vanaf komt. Is het ei bedorven? Dan zul je dit duidelijk ruiken (bron).

De stank van bedorven eieren

Wanneer je een rot ei openbreekt ruik je een overweldigende stank. Het is direct duidelijk dat dit ei niet meer eetbaar is. De eierdooier kan verkleurd zijn en het eiwit troebel in plaats van helder. Waarschijnlijk zul je dit niet opmerken aangezien de stank je doet kokhalzen.

De sterke geur komt van het gas waterstofsulfide. Dit gas is ontvlambaar en giftig.

Een andere manier om te testen of een ei nog goed is

Heb je geen glas water bij de hand? Dan kun je het ei testen door het naast je oor te schudden en te luisteren. Een vers ei maakt weinig geluid.

Is het ei echter bedorven, hoor je het meer klotsen. Dit komt omdat bij een bedorven ei de luchtzak groter is. Er is dus meer bewegingsruimte voor het eiwit en de eierdooier.