Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen?

We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge handen af te komen.

Soms dien je eerst achter de oorzaak te komen voordat je er een oplossing voor kunt vinden.

Het is natuurlijk erg vervelend en pijnlijk als je last hebt van kloven en barstjes in je handen.

Je wilt er graag vanaf en ook van die zachte, soepele handjes hebben. Dat kan! Lees er alles over in dit artikel.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

De handen

Je denkt er niet dagelijks bij na, maar je handen zijn cruciaal voor je functioneren.

De Latijnse naam voor 'hand' is 'manus'. Niet voor niets luidt het spreekwoord dan ook: 'manusje van alles'. Je handen zijn je belangrijkste tastzintuig en zijn zeer gevoelig.

Wij hebben wel 17.000 'voellichaampjes' waardoor we allerlei sensaties kunnen ervaren met onze handen, zoals druk, trillingen en streling.

We hebben vanaf onze geboorte drie handlijnen (die eventueel gelezen kunnen worden..) in de handpalm. De handen zijn volgens Darwin heel belangrijk geweest in onze evolutie.

Nu nog wordt handwerk zeer gewaardeerd. Alleen willen we wel graag dat ze er goed uit blijven zien!

De oorzaak van droge handen

Veel mensen hebben last van ruwe, schrale en droge handen. Om er vanaf te komen kun je eerst onderzoeken wat de oorzaak is. Soms is het vrij duidelijk.

Als je bijvoorbeeld met sterk reinigende middelen in aanraking bent gekomen kan je huidvet sterk verminderd zijn.

Als je regelmatig met chemische of bijtende stoffen in aanraking komt, bijvoorbeeld in het werkveld, kun je bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van handschoenen en andere bescherming.

Bij werken in de tuin zonder handschoenen kun je ook ruwe handen krijgen. Andere fysieke arbeid waarbij er veel ruwe materialen langs je handen schuren leveren natuurlijk dezelfde problemen op.

Veel mensen hebben van nature droge handen. Bij sommige mensen is dit genetisch bepaald. De voeding kan echter ook een rol spelen.

Naarmate je ouder wordt, word je huid dunner en kun je ook meer last hebben van ruwe, droge handen.

Uitdroging door een tekort aan vochtinname kan eveneens een oorzaak zijn. Je lichaam bestaat ten slotte voor 55 tot 60% uit water. De huid bestaat zelfs voor ongeveer uit 80% water.

Als je handen langdurig met heet water in aanraking komen kan er ook droogheid ontstaan. Als je graag lang en heet doucht (wat natuurlijk heerlijk kan zijn), houdt er dan wel rekening mee dat je huid sneller uitdroogt.

Dit geldt ook voor het drogen van je handen met een droogautomaat. Bij koud winterweer kunnen je handen droger, schraler en ruwer worden. Het fenomeen "winterhanden" speelt dan op.

Als je thuis een lage luchtvochtigheid hebt kun je last krijgen van droge handen. Het is verstandig om je huis goed te ventileren en op een juist vochtgehalte te houden. Een vochtgehalte tussen de 50 en 70% is vrij normaal.

's Winters kan dit weleens veel lager zijn. Airconditioning kan ook voor uitdroging van de handen zorgen. Spendeer je veel tijd in een omgeving met airco (werk, thuis, in de auto) dan is dit misschien de oorzaak.

Een onderliggende oorzaak van droge en ruwe handen zou bijvoorbeeld eczeem kunnen zijn. Dan is het wat lastiger want de oorzaak van de eczeem kan niet altijd gemakkelijk en snel gevonden worden.

Een dermatoloog kan onderzoeken om welke vorm van eczeem het gaat. Ruwe, droge handen door eczeem wordt soms veroorzaakt door stress. Wanneer je dit aanpakt bij de bron kan de eczeem de kiem in worden gesmoord.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Droge handen bij zwangerschap

Vroeger werd wel gezegd dat als de aanstaande moeder last had van droge handen, het een jongetje zou worden.

Het geslacht kun je er niet mee bepalen, maar wel is bekend dat zwangere vrouwen vaak last hebben van droge handen, sneetjes in je handen (bijvoorbeeld op de knokkels) en soms ook tintelende vingers of jeuk.

Op een blog las ik dat de Hennepcrème in tube van The Body Shop goed zou werken. Ruikt niet lekker, maar geeft wel het gewenste resultaat.

Ook kun je gebruik maken van stressballetjes om de bloedcirculatie te stimuleren. De handen een tijdje onder ijskoud water houden heeft hetzelfde effect.

De aderen vernauwen zich eerst en verwijden daarna weer zodat de bloedcirculatie weer goed op gang komt.

Last van droge handen

Je kunt er veel hinder aan ondervinden als je handen zo droog zijn. Ze voelen ruw, zitten vol rimpeltjes of zien er grauw uit zodat je misschien moeite hebt om iemand een hand te geven.

Je kunt zelfs last hebben van losse velletjes en kloven. Deze kunnen zelfs 'springen' en gaan bloeden.

Bij bepaalde vormen van eczeem zijn je handen zo droog dat ze gaan vervellen. Het is dan van belang om niet te gaan peuteren aan de losse velletjes. Het kan dan gaan ontsteken.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Oplossing voor droge en ruwe handen

Elke huidsoort reageert anders, dus het is goed om uit te zoeken wat past bij jouw klachten en leefstijl.

Tip 1:

Was je handen altijd met lauw water en gebruik hierbij niet teveel zeep, ofwel zeep die mild is voor je handen (pH neutraal en/of alkali vrij (alkali is een metaal).

Droog je handen goed af met een schone handdoek. Daarna kun je een handcrème gebruiken.

Tip 2:

Als je last hebt van extreem droge handen kun je ze insmeren met uierzalf of vaseline. Een oud recept, maar het werkt.

Als je dit 's avonds doet voor je gaat slapen smeer ze dan goed dik in en trek katoenen handschoentjes aan. Dan geeft het geen smeerboel in je bed en kan het lekker intrekken.

Latexhandschoenen kun je ook gebruiken maar die hebben vaak een soort poeder aan de binnenkant wat vast gaat plakken, en je handen gaan er meer van zweten.

Tip 3:

Let op je voeding! Blijf gedurende de dag voldoende (water) drinken en eet voldoende groenten en fruit. Een tekort aan vitamine A en vitamine B2 kan een droge huid veroorzaken.

Eet minimaal twee keer per week vette vis in combinatie met verse groenten. Vitamine D opname is heel belangrijk als je last hebt van winterhanden. En dat zit in vette vis.

Lust je geen vis? Neem dan een supplement van visolie en andere producten die vitamine D bevatten, zoals eieren of vlees. Tegenwoordig worden aan veel producten extra vitamine D toegevoegd.

Roken, alcohol en cafeïne kunnen ook zorgen voor een droge huid. Beperk het gebruik hiervan.

Tip 4:

Neem af en toe een (hand)badje in amandelolie. Verwarm de amandelolie iets om het beter in te kunnen laten trekken.

Was je handen als het ware met de amandelolie en hou ze ongeveer vijf minuten in de olie. Daarna afdeppen met een tissue. Je handen worden er een stuk zachter van.

Tip 5:

Handcrèmes zijn er in diverse soorten en maten. Ze variëren van prijs, tussen de 3 euro bij de Kruidvat tot aan meer dan 100 euro voor bijvoorbeeld 30 ml 'Crème de la Mer'.

Of dit ook echt een verschil maakt in het effect dat valt nog te bezien.

Met verleidende teksten als 'Nu verrijkt met Q10', 'speciaal voor de rijpere huid; pro age', 'voor sterke nagels' zie je wellicht geen hand meer voor ogen in de wondere wereld van de handcrèmes.

Er zijn crèmes met keratine, aloë vera, L-Bifidus, tea tree, granaatappel, olijfolie, en kamille.

Er zijn erbij die niet vet zijn maar toch hydraterend, die zichzelf s.o.s. crème of handtherapie noemen of beweren 24 uur per dag werkzaam te blijven.

Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en wat voor jou werkt. Let wel op bij droge handen met wondjes die open zijn. Sommige smeersels kunnen prikken

Tip 6:

Ga eens langs bij een salon. Het is lekker om je handen eens te laten verwennen. Een handmassage bijvoorbeeld is goed voor de doorbloeding en je handen bevatten veel zenuwen waardoor ze gevoelig zijn voor aanraking.

Je kunt ook kiezen voor een handreflex behandeling. Reflexologie is een 5000 jaar oude manier van massage die zorgt dat je bepaalde klachten in het lijf kunt oplossen.

Door druk uit te oefenen op bepaalde punten in je handen en polsen kun je invloed uitoefenen op bijna alle delen van het lichaam, inclusief de organen.

Tip 7:

Draag wat vaker handschoenen bij schoonmaakwerk en tuinieren. Alle stoffen waarmee je handen in aanraking komen hebben invloed op je huid.

Je handen zijn een kostbaar bezit en erg gevoelig voor schade van buitenaf. Ga er dus zorgvuldig mee om.

Tip 8:

Draag in de winter handschoenen om je handen te beschermen. Zorg met name in de winter ook voor een juiste luchtvochtigheid in huis.

Door centrale verwarming kan de luchtvochtigheid in huis gemakkelijk te laag worden. Bakjes water aan de kachel hangen geeft al snel een beter resultaat. Een luchtbevochtiger is natuurlijk helemaal ideaal.

Tip 9:

Zomers kan de airco ook voor uitdroging zorgen. Als je die thuis of in de auto hebt kan dit zomaar de oorzaak van een droge huid zijn. Let er dus op.

Tip 10:

Als je last hebt van extreem droge handen met roodheid, jeuk of pijn en niets helpt, dan kun je beter even langs de huisarts gaan. Een doorverwijzing naar een dermatoloog gebeurt vaak in extreme situaties.

Door middel van onderzoek kan ontdekt worden of je bijvoorbeeld last hebt van eczeem of ichthyosis (verzamelnaam van erfelijke huidaandoeningen met rode vlakjes, schilfering van de hoornhuid en eventueel eelt en nagelafwijkingen).

Er kan soms met een ureum bevattende crème voor een oplossing gezorgd worden.

Medicatie zoals acitretine wordt ook voorgeschreven maar moet met mate worden gebruikt in verband met eventuele blaarvorming.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wondroos - oorzaak en behandeling van belroos

Wondroos: Oorzaak en Behandeling

Wondroos, ook wel wel belroos of erysipelas genoemd, is een erg vervelende infectieziekte. De huid rond de geïnfecteerde...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewi...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps om va...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ooit gedacht dat ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem, roos en andere huidklachten zou kunnen helpen? Ik hoor je den...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13548 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'