Aandoeningen A-Z

Diarree stoppen en behandelen

diarree stoppen

Wil jij weten hoe je diarree stoppen en behandelen kan?

Last hebben van diarree is geen pretje.

Je zult plekken en situaties willen vermijden waarbij je geen onmiddellijke toegang hebt tot een toilet.

En natuurlijk wil je dan ook liefst een schoon toilet waar je een beetje privacy hebt…

Ook kun je door krampen en frequent toiletbezoek uit je slaap gehouden worden.

Acute diarree ontstaat meestal door een (virus)infectie, bacterie, parasiet of schimmel (zoals Candida) in de darmen.

Buikgriep, voedselvergiftiging, voedselallergieën zoals koemelkallergie, voedselintolerantie zoals lactose intolerantie of coeliakie, prikkelbare darm syndroom of de ziekte van Crohn zijn eveneens veroorzakers van diarree.

Ook alcoholmisbruik, misbruik van laxeermiddelen (bijvoorbeeld bij eetstoornissen), een teveel aan stress, diabetes, schildklierproblemen, bepaalde medicatie zoals antibiotica en chemotherapie leveren een bijdrage aan de ontregeling van je stoelgang.

Diarree is een reactie van het afweermechanisme van het lichaam om schadelijke bacteriën uit het lichaam te verdrijven. Het is een verstoring van het normale ontlastingspatroon.

Wanneer je last hebt van diarree is je ontlasting zeker 4 keer per dag dun en waterig of brij-achtig. Je hebt vaker aandrang dan in een normale situatie.

Bij diarree kun je je erg slap voelen, kramp in je buik hebben, een opgeblazen gevoel hebben en bijvoorbeeld ook misselijk zijn en overgeven. Ook kun je jeuk of een branderig gevoel hebben in de anus.

Je kan veel last hebben van een droge mond en huid, veel dorst hebben en weinig moeten plassen.

Diarree is niet schadelijk voor je gezondheid maar natuurlijk wel vervelend.

De meeste mensen krijgen zo’n 1 tot 2 keer per jaar last van diarree. Heb je gevoelige darmen of een darmaandoening dan zul je vaker last hebben van diarree.

Kinderen hebben meer last van diarree dan volwassenen.

Je wilt de diarree stoppen voordat het je dag verpest.

In dit artikel informeren we je hoe je op diverse manieren diarree stoppen kunt en hoe je diarree behandelen kunt.

Diarree stoppen met natuurlijke middelen

Diarree gaat meestal binnen 2 tot 3 dagen vanzelf weer over. Het kan ook na een dag al over zijn maar zou in ieder geval na 7 dagen helemaal gestopt moeten zijn.

Vaak wil je er natuurlijk liever gelijk vanaf zijn en de diarree stoppen.

In principe hoef je niet in bed te blijven liggen als je diarree hebt.

Sterker nog: met beweging stimuleer je een gezonde darmbeweging en dat is in z’n algemeenheid beter voor je dan veel zitten of liggen.

Je hoeft niet heftig te gaan sporten, maar even een wandelingetje maken in de buitenlucht (warm aankleden bij koud weer) is aan te raden.

Heb je naast de diarree echter verhoging of koorts en voel je je ziek, dan is het wel goed om rust te nemen.

Probeer stress te verminderen als je daar last van hebt. Door stress raken je darmen ontregeld (het bloed trekt uit je maag) en ligt diarree op de loer.

Roken kan ook bijdragen aan diarree. Nicotine in het bloed stimuleert de aanmaak van stofjes als dopamine en adrenaline. Deze zorgen voor een ontspanning van de sluitspier.

Was je handen heel regelmatig zodat je diarree stoppen kunt en verdere verspreiding kunt voorkomen. Probeer je handen 20 seconden grondig te wassen met zeep.

Koude voeten werken op de darmen; zorg dus voor dikke sokken en sloffen.

Een warm bad of warme kruik werkt krampstillend.

Verzacht het gebied van je anus eventueel met vaseline.

Neem je medicijngebruik eens onder de loep. Zware medicijnen en met name antibiotica, verstoren de darmflora. Kijk bijvoorbeeld eens naar homeopathische middelen als alternatief.

Diarree stoppen met medicijnen

Je kunt medicijnen zonder recept verkrijgen bij de apotheek of drogist en je kunt ze ook online bestellen.

Anti-diarree middelen worden ook wel stopmiddelen genoemd. Ze reguleren de darminhoud en darmwerking.

Bekende diarree stoppende medicijnen zijn bijvoorbeeld imodium (loperamide), norit en doxycicline.

Sommige medicijnen worden minder goed opgenomen door de darmen dan andere medicijnen en zullen daardoor minder effectief zijn.

Bedenk je dat als je direct de diarree stoppen wilt, je het lichaam niet zelf de kans geeft om zich te ontdoen van de schadelijke stoffen. Medicijnen hebben bovendien ook bijwerkingen.

Kijk of je je leefstijl kunt veranderen en natuurlijke middelen kunt gebruiken voordat je naar zwaardere medicijnen grijpt.

Antibiotica helpen je bij een bacterie of parasiet, maar niet tegen een virus.

Niet alle medicijnen zijn veilig voor kinderen. Voor kinderen geldt overigens altijd een lagere dosering.

Het medicijn Tasectan kan wel al vanaf 0 jaar veilig worden ingenomen.

Diarree stoppen met voeding

Vocht

Wanneer je last hebt van diarree kun je veel vocht verliezen. De wand van de dikke darm onttrekt normaal gesproken vocht uit de ontlasting, maar dit gebeurt niet bij diarree. De darmen scheiden zelfs lichaamsvocht af.

Het is daarom erg belangrijk dat je heel veel water blijft drinken zodat je niet uitdroogt (dehydratie); op z’n minst 6 volle glazen per dag.

Je kunt ook thee maken met citroen, gember, pepermunt of weegbree. Of drink bouillon, puur kokoswater of bosbessensap.

Vermijd alcohol, melk, koffie of energiedrankjes. Drink ook liever geen frisdranken met zoetstoffen; deze werken laxerend.

Je kunt wel zelf je eigen hydraterende, mineraalrijke (sport)drank maken.

Vast voedsel

Anders dan vroeger werd gedacht, kun je gewoon gelijk vast voedsel eten.

Kies voor een gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon.

Gezonde vetten, zoals kokosvet en olijfolie passen eveneens in dit voedingspatroon. Te vet eten, bijvoorbeeld gefrituurde voeding kan het spijsverteringskanaal echter juist irriteren.

Houd je maaltijden dus licht maar wel voedzaam. Neem rustig de tijd om te eten.

Misschien heb je bij diarree niet altijd veel trek, maar het is toch belangrijk om goed en gezond te blijven eten.

Een bekend ‘dieet’ bij diarree is het BRAT dieet, dat bestaat uit bananen, rijst, appelmoes en toast.

Wij adviseren je om dit BRAT dieet misschien een dag of 2 te volgen maar daarna wel zo spoedig mogelijk weer terug te gaan naar een meer gevarieerd voedingspatroon.

Wil je de diarree stoppen, neem dan haverzemelen of tarwezemelen; deze werken goed voor de spijsvertering, evenals geraspte appel met Ceylon kaneel. De appel mag je even laten liggen; de bacteriën die zorgen voor de bruine verkleuring werken juist heel goed voor je maag en darmen.

Behalve kaneel werkt ook nootmuskaat goed tegen diarree.

Zuivel kan verkeerd vallen als je last hebt van diarree. Je kunt wel kefir eten. Kefir bevat goede bacteriën (probiotica) die gunstig zijn voor de darmflora. Probiotica kun je overigens ook in de vorm van een voedingssupplement innemen.

Wanneer je de schil van een granaatappel 5 minuten kookt en het sap hiervan drinkt, blijk je diarree ook te kunnen verminderen.

Cola, witbrood en ontbijtkoek worden regelmatig genoemd als diarree-stoppende voedingsmiddelen. Wij raden dit af, hier is geen bewijs voor en deze voedingsproducten zijn ongezond. Het werkt misschien voor sommige mensen maar is geen gezonde oplossing, omdat deze producten veel suiker bevatten en weinig voedingstoffen.

Diarree stoppen op vakantie

Reizigersdiarree (turista) kan je vakantie of lange reis flink verpesten, zeker als je tripjes maakt en veel in de auto, bus of trein zit.

Ongeveer een kwart tot de helft van de reizigers krijgt last van reizigersdiarree, met name in (sub)tropische gebieden. Meestal gebeurt dat in de eerste twee weken van de vakantie / reis.

De voeding in het land is anders dan je thuis gewend bent. Er wordt soms andere olie of veel meer olie gebruikt en het eten kan erg scherp zijn.

De hygiëne is in veel gevallen minder goed dan in Nederland.

De normen rondom het bewaren van eten liggen in veel landen bovendien lager dan bij ons.

Zeker wanneer de temperatuur hoog is en water uit de kraan niet geschikt is als drinkwater maar wel wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het afwassen van groenten, is de kans aanwezig dat je door bedorven of besmet eten of drinken een bacterie of virus oploopt.

Om dit te voorkomen en de duur van de diarree te verkorten is het belangrijk om je handen regelmatig en grondig te wassen.

Drink water en andere dranken uit een flesje of blikje. Kijk uit met ijsklontjes!

Neem altijd een goed medicijn mee tegen diarree. Je moet de tabletjes in de verpakking laten zodat je geen problemen krijgt bij de douane.

Voor bepaalde gebieden in de wereld geldt dat je eventueel van tevoren een antibiotica kuur of vaccinatie kunt krijgen tegen plaatselijke uitbraken van diarree.

Wanneer een arts waarschuwen om diarree te behandelen?

Zit er bloed en / of slijm in je ontlasting, heb je hoge koorts (boven de 39 graden), uitdrogingsverschijnselen, abnormaal veel buikpijn of pijn in de anus, donkere urine, hartkloppingen en / of duizeligheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Ook wanneer de diarree blijft aanhouden is het belangrijk om je huisarts te bezoeken om de diarree te behandelen.

Wanneer je echt uitgedroogd bent zal je wellicht via een infuus vocht toegediend moeten krijgen.

Je huisarts kan je laten testen op een voedselintolerantie of -allergie door een bloedtest te laten doen en je ontlasting te laten onderzoeken.

Je wordt dan wellicht doorverwezen naar een specialist; een gastro-enteroloog.