Gezonde Voeding

De gezonde werking van knoflook

knoflook

Knoflook kan een gezonde werking hebben op het menselijk lichaam.

Knoflook werkt namelijk antibacterieel en bloeddrukverlagend.

Volgens recent onderzoek zou knoflook effectiever zijn dan antibiotica bij bestrijding van bepaalde darmbacteriën.

Het zou zelfs libido verhogend kunnen zijn, waarschijnlijk vanwege de vaatverwijdende eigenschappen.

Wondermiddel?

Hart- en vaatziekte

Knoflook is een natuurlijk middel om de bloedstollingstijd te verminderen en om afzetting van stolsels tegen de vaatwand te voorkomen.

Knoflook heeft een positief effect op vaatverwijding. Dit geeft een bloeddrukverlagende uitwerking. Het werkt ook nog eens een beetje mee om je cholesterol gehalte naar beneden te krijgen.

Dat de stollingstijd zo’n 20 tot 30% afneemt kan een voordeel zijn maar ook een nadeel als je last krijgt van een bloeding. Je bloed stolt dan minder snel waardoor de wond minder snel dicht gaat uit zichzelf.

Bij mensen met hart- en vaatziekte is het juist gunstig dat het bloed iets dunner is. De doorstroming naar zelfs de kleinste bloedvaten gaat dan gemakkelijker en er is minder snel kans op een bloedprop of stolsel.

Griep

Door de antibacteriële werking van knoflook kun je het gebruiken bij griep, keelontsteking en verkoudheid.

Door de inname van knoflook ben je beter beschermt tegen virussen. Maar of je dan helemaal niet meer ziek wordt als je veel knoflook eet kan ik je niet beloven.

Knoflook bevordert het ophoesten van slijm uit de luchtwegen. Bij luchtweginfecties zou knoflook de helpende hand kunnen bieden.

Negatieve uitwerking van knoflook

In knoflook zitten vele zwavelverbindingen waarvan er één niet wordt gebruikt door het lichaam. Dit komt via je bloed in de huid en wordt ook wel uitgeademd via de longen.

Dit is die penetrante geur die je dan kan waarnemen bij mensen die veel knoflook eten. Door het kauwen op peterselieblaadjes kun je zelf in ieder geval je adem verbeteren als je knoflook hebt gegeten.

Nog een tip tegen de geur: Snij bij verse knoflook het hart eruit en je hebt minder last de sterke geur na het nuttigen. De kern van de knoflook bevat

We horen van onze lezers ook wel dat de nachtrust verstoord is na het eten van veel knoflook. Moeilijk de slaap kunnen vatten en onrustig slapen zijn dan de termen die gebruikt worden.

In knoflook zit sulfiet. Er zijn mensen die lichamelijke klachten krijgen na het nemen van sulfiet houdende producten. Dan wordt het nemen van knoflook of knoflook preparaten zoals knoflookolie afgeraden.

Knoflook zou een goede werking hebben op de bacteriën in de darmen. Toch hebben diverse mensen ook veel last van darmklachten na het eten van knoflook.

Misschien is het maar net wat je gewend bent of waar je tegen kan. De knoflook gaat tenslotte het gevecht aan met je darmbacteriën, waarschijnlijk ook met de goede bacteriën!

Voor zwangere vrouwen wordt het innemen van knoflook ook afgeraden. Een zwangere vrouw heeft al snel last van bloedarmoede vanwege de natuurlijke verandering van het hemoglobine gehalte.

Het aantal rode bloedlichaampjes neemt namelijk minder snel toe dan het bloedplasma. Je bloed is daardoor van nature dunner bij een zwangerschap om de foetus te voeden. Het innemen van veel knoflook zou je dit kunnen versterken waardoor de  bloedarmoede erger wordt.

De meeste dieren kunnen vergiftigd raken door knoflook en andere ui soorten. Snoept jouw hond of kat mee met de pot? Pas dan wel even op dat je niet je trouwe viervoeter ziek maakt.

Knoflook is gewoon lekker

Knoflook is over het algemeen een lekkere smaakmaker bij het bereiden van voedsel. Vind jij het lekker en kun je er tegen neem dan gerust knoflook in je eten.

Maar eet geen knoflook alleen maar omdat het zo gezond is behalve als jij je er goed bij voelt en het een gezonde uitwerking op jou heeft.