Darmparasieten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Darmparasieten: het is een infectie die meer voorkomt dan je denkt. Vaak dragen mensen jarenlang darmparasieten met zich mee zonder zich ervan bewust te zijn.

Ze hebben wel vage klachten als vermoeidheid en een onregelmatige stoelgang maar laten zich niet op parasieten testen.

Wil je meer weten over parasieten in je darmen? In dit artikel bespreken wij zaken als: hoe vindt besmetting plaats? Wat zijn de symptomen en oorzaken van darmparasieten? En natuurlijk: waaruit bestaat de diagnose en behandeling?

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Wat is een darmparasiet

Wat is een darmparasiet?

Een darmparasiet is een eencellig micro-organisme. Een organisme is een levend wezen of levend deeltje, met een eigen stofwisseling. Een parasiet wordt ook wel een amoebe genoemd; een eencellig diertje.

Een darmparasiet hecht zich aan het darmslijmvlies in het lichaam van de drager (de 'gastheer') en richt daar schade aan. De darmparasiet neemt voeding en bacteriën op uit je darm.

Afhankelijk van de soort kiest de parasiet de dikke of dunne darm uit als verblijfplaats. 

Wist je dat...

...een darmparasiet buiten het lichaam maar één uur kan overleven?

Om langer te overleven kunnen parasieten zich inkapselen; ze worden dan cysten genoemd. Cysten zijn een soort holtes / blaasjes met een eigen schilletje waarin de parasieten overleven.

De cysten komen via de handen en de mond, de slokdarm en de maag in de darmen terecht, barsten daar open en de parasiet komt vrij.

Het woord parasiet komt van het woord para-sitos. Para betekent 'naast' en sitos betekent 'voeding'. Vrij vertaald betekent het dus zoiets als 'mee-eter'. En mee-eten dat doen de parasieten.

Een darmparasiet is wat anders dan een gist, zoals candida albicans, maar er zijn wel gelijkenissen. Parasieten worden gelinkt aan schimmelinfecties. Darmparasieten komen regelmatig tegelijkertijd voor met candidaschimmels (gisten).

Wist je dat...

...gemiddeld meer dan 30% van de wereldbevolking besmet met een parasiet? Dit gaat niet alleen over de bevolking van ontwikkelingslanden, ook in Nederland is een besmetting snel geschied.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Soorten parasieten in de darmen

Er zijn veel verschillende soorten parasieten.

  • cryptosporidium Deze parasiet kan hevige diarree veroorzaken en vaak bij aidspatiënten voorkomt.
  • Dientamoeba fragilis Deze variant is een zeer besmettelijke, eencellige dikke darmparasiet die in Nederland voor de meeste besmettingen verantwoordelijk is.
  • Giardia lamblia Een ander voorbeeld van een darmparasiet is de soort giardia lamblia, die wordt overgedragen door water.
  • Entamoeba hystolytica Dit is de meest schadelijke darmparasiet. Zo'n 5% van de Nederlandse kinderen is hier drager van.
  • Andere parasieten Ook lintwormen, spoelwormen, aarsmaden en trichinen (rondwormen) zijn parasieten.
Wist je dat...

...medicijngebruik zoals antibiotica of alcoholmisbruik kunnen je vatbaarder maken voor parasieten?

Symptomen darmparasieten

Symptomen darmparasieten

De symptomen kunnen per persoon erg verschillen. Ook de ernst van de klachten kan verschillen.

Sommige mensen hebben nauwelijks klachten, terwijl anderen nauwelijks hun dagelijkse activiteiten nog kunnen opbrengen.

Darmklachten komen uiteraard vaak voor bij darmparasieten. Denk dan aan rommelende darmen, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...wanneer je besmet raakt met wormen, dat je die vaak terug in je ontlasting kan vinden?

Ook misselijkheid, veel trek hebben, vermoeidheid, een neerslachtig gevoel en huidklachten zoals eczeem behoren tot de symptomen.

De meeste mensen, zeker kinderen, die besmet zijn met darmparasieten hebben sowieso last van buikpijn.

Darmparasieten kunnen chronische ontstekingsreacties en darmklachten veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom worden veroorzaakt door parasieten.

Oorzaken darmparasieten

Oorzaken darmparasieten

Darmparasieten komen vooral veel voor in gebieden waar de sanitaire voorzieningen slecht zijn en waar het water niet voldoende gefilterd en behandeld wordt. Water, vlees en andere voeding kan dan besmet zijn.

Door subtiel contact met ontlasting van een ander loop je risico op het krijgen van parasieten in je darmen. Als je in besmet water zwemt kun je daardoor ook besmetting met parasieten oplopen.

Vooral kinderen zijn erg kwetsbaar omdat ze met hun handjes overal aanzitten, nauw contact hebben met elkaar en hun toiletgewoonten niet altijd hygiënisch zijn.

Kinderen lopen vaak wormen op als ze bijvoorbeeld spelen in een zandbak waar ontlasting van honden of katten in terecht is gekomen.

Zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar.

Tip

Zorg voor een gezonde darmflora. Dit is belangrijk voor een goedwerkend immuunsysteem. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gezond en gevarieerd te eten en je stress te verminderen (of zelfs vermijden).

Diagnose en behandeling darmparasieten

Diagnose en behandeling darmparasieten

Met een feces onderzoek kan worden uitgewezen of er zich darmparasieten bevinden. Je moet daarvoor bij het laboratorium een monster afgeven met je ontlasting.

Veel symptomen die horen bij het hebben van parasieten in je darmen, horen ook bij andere darmaandoeningen zoals prikkelbare darm syndroom. Bij het PDS worden in de ontlasting echter ook vaak slijm en bloed gevonden.

Het is uiteraard uitermate belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld om een gepaste behandeling te starten.

Parasieten in je darmen worden doorgaans bestreden met antibiotica. Daarnaast kun je ontslakken, ontgiften, detoxen, ontzuren; hoe je het maar wilt noemen.

Er bestaan diverse kuren, zoals een hoge darmspoeling, om je darmen te reinigen en ook om parasieten in de toekomst te voorkomen.

Parasieten in de darmen zijn echter behoorlijk hardnekkig en niet zo gemakkelijk weg te krijgen. Je kunt het beste overleggen met je huisarts voordat je vele euro's neertelt voor een dure kuur.

Tip

Nacontrole door een arts is belangrijk om ervan verzekerd te zijn dat de parasieten uit je systeem zijn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voorkomen van darmparasieten

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zodat de kans een stuk kleiner is om last te krijgen van parasieten.

Tip 1: Eet gezond

Gezonde, pure voeding is uitermate belangrijk als het gaat om het voorkomen van parasieten in je darmen.

Tip 2: Drink schoon drinkwater

Het is verstandig om nooit water uit de kraan te drinken als dit in een land afgeraden wordt. Spoel ook liever je mond met bronwater na het tandenpoetsen in plaats van met kraanwater.

Tip 3: Let op je hygiëne

Zorg voor voldoende hygiëne en was je handen geregeld met zeep, met name voor het eten, na een toiletbezoek en na het verschonen van de kattenbak.

Tip 4: Was je handen

Wanneer je zelf jonge kinderen hebt of veel met jonge kinderen werkt is het al helemaal belangrijk om regelmatig je handen te wassen, met name na het verschonen van luiers. Let ook goed op de hygiëne als je in een zwembad bent.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom is het één van de meest voorkomende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Er wordt mome...

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Ooit weleens in het toilet gekeken? Veel mensen zouden het niet toegeven, maar ik denk dat iedereen weleens een nacontro...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom

De aandoening 'lekkende darm syndroom' is nog niet bij veel mensen bekend. Wij besteden er daarom in dit artikel aandach...

Diarree stoppen en behandelen

Diarree stoppen en behandelen

Last hebben van diarree is geen pretje. Je zult plekken en situaties willen vermijden waarbij je geen onmiddellijke toeg...

Buikpijn bij ijs

5 Tips die buikpijn na het eten van ijs voorkomen

Herken je dat? Op een zomerse dag heb je zin in een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan ...

lintworm

Lintworm: Voorkomen, Symptomen en Behandelen

Dankzij goede hygiënische maatregelen en strenge vleeskeuring komt besmetting met lintwormen in Nederland steeds minder ...

Lees wat je gemist hebt

13551 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'