Gezonde Recepten

Boekweitpannenkoeken met gerookte zalm, mozzarella en dille

boekweitpannenkoeken met zalm

Om gezond te smullen: boekweitpannenkoeken met zalm, mozzarella en dille.

Ik kan er geen genoeg van krijgen.

En tegelijkertijd maak ik me geen zorgen om mijn gewicht; deze pannenkoeken bevatten langzame koolhydraten.

De zalm en eieren voorzien je lichaam daarnaast van gezonde vetten en eiwitten.

En zeg nou zelf, pannenkoeken bakken toch ook gewoon leuk om te doen?

Boekweit is trouwens geen graag en is dus glutenvrij. En in dit recept zit geen koemelk.

Wil je weten hoe je deze overheerlijke boekweitpannenkoeken met zalm, mozzarella en dille maakt?

We geven je hier het recept met stap-voor-stap bereidingswijze.

Boekweit is een gezonde keuze

Boekweit is een gezonde keuze om je pannenkoeken mee te maken. Het is geen graan maar het lijkt er wel op en kan dus ook prima vermalen worden tot meel.

Ten opzichte van tarwemeel is boekweitmeel veel gezonder omdat het een lagere glycemische index heeft. Dat houdt in dat de koolhydraten langzamer worden omgezet in glucose. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor stabieler.

De smaak van deze pannenkoeken met boekweitmeel is wel wat meer uitgesproken dan normale pannenkoeken.

Je kunt er nog voor kiezen om je boekweitmeel te vermengen met bijvoorbeeld amandelmeel voor een andere smaak. Gebruik dan ook eens kokosolie. Krijg je weer een andere smaak.

Benodigdheden voor boekwijtpannenkoeken met zalm

Om pannenkoeken te bakken heb je niet zo veel ingrediënten nodig. Alleen het beleg komt er nog bij.

Je boodschappenlijstje ziet er als volgt uit:

  • 250 mg boekweitmeel
  • 750 ml amandelmelk
  • 2 eitjes
  • een snufje zout
  • arachideolie

Voor de pannenkoeken met gerookte zalm heb je daarbij ook nog het volgende nodig:

  • 100 gram gerookte zalm in plakjes
  • 100 gram mozzarella
  • takje verse dille
  • verse bieslook
  • pijnboompitjes

Beslag maken voor pannenkoeken met boekweitmeel

Nu gaan we het beslag maken voor de pannenkoeken met boekweitmeel. Doe het boekweitmeel via een fijne zeef (dit voorkomt klontjes) in een ruime kom en doe de eitjes erbij. Roer het mengsel goed door. Voeg hier beetje voor beetje de amandelmelk aan toe terwijl je blijft mixen.

Voeg nu een snufje zout toe en een klein scheutje arachideolie. Meng het geheel goed door met een mixer totdat er een glad beslag verkregen is.

Pannenkoeken bakken met boekweitmeel

Verwarm een koekenpan tot hij goed heet is maar niet met een heel hoog vuur. Doe dan een scheutje arachideolie in de pan en als de olie heet is voeg je met een grote pollepel jouw boekweitmeel beslag toe. Verdeel het beslag meteen over de bodem door de pan wat rond te laten draaien. Wanneer de pannenkoek aan de onderkant een mooie bruine kleur heeft en de randjes wat los beginnen te komen kun je de pannenkoek omdraaien en de andere kant nog even bakken totdat deze ook mooi gekleurd is.

De boekweitpannenkoek is nu gaar en klaar om belegd te worden. Wil je er eerst nog meer bakken? Hou dan je pannenkoeken warm op een groot bord die je bovenop een pan met warm water zet. Deksel erop en je pannenkoeken blijven warm.

Boekweitpannenkoek met gerookte zalm

boekweitpannenkoeken met gerookte zalm-en dille

De boekweitpannenkoek met gerookte zalm is een favoriet van mij. Verwarm de pijnboompitjes even in een pannetje om ze te bruinen en de smaak vrij te laten komen. Wanneer de pannenkoeken met boekweitmeel klaar zijn kun je die bedekken met een paar plakjes gerookte zalm. Doe hier een paar dunne plakken mozzarella op en strooi er wat verse dille over. Voeg een paar pijnboompitjes toe en je heerlijke boekweitpannenkoek met gerookte zalm is klaar.

Eet smakelijk.