Aandoeningen A-Z

Blindedarmontsteking symptomen herkennen

blindedarmontsteking symptomen herkennen

Wil je blindedarmontsteking symptomen herkennen?

Heb jij of heeft een dierbare van jou een onverklaarbare pijn in de buik?

En vermoed je dat het een blindedarmontsteking zou kunnen zijn?

Lees dan snel dit artikel zodat je weet welke stappen je kunt ondernemen!

Allereerst is het belangrijk dat je de blindedarmontsteking symptomen herkennen kunt.

En daarnaast is het handig om je te laten informeren over de eventuele behandeling, oorzaak van de ontsteking en het herstel.

Een blindedarmontsteking is een gevaarlijke aandoening wanneer deze niet (snel) behandeld wordt.

Waarschuw bij hevige pijn gelijk een arts!

Lees ook: pijn in onderbuik

Klachten en symptomen van blindedarmontsteking herkennen

De blindedarmontsteking symptomen herkennen is niet altijd makkelijk. De symptomen kunnen sterk uitéénlopen en soms zijn bepaalde symptomen wel aanwezig terwijl andere ontbreken. Dit kan nog weleens verwarring opleveren, ook bij artsen.

Blindedarmontsteking heeft bijvoorbeeld soortgelijke klachten als die bij buikgriep, voedselvergiftiging, menstruatiepijn en zelfs een blaasontsteking.

Een blindedarmontsteking (appendicitis) kan zowel acuut zijn als chronisch. Bij een plotselinge, ernstige ontsteking spreekt men van een acute blindedarmontsteking.

Is er sprake van een lichte ontsteking die al meer dan drie weken aanhoudt, dan spreekt men over een chronische, ook wel sluimerende blindedarmontsteking. Deze vorm is minder bekend en vaak lastiger te diagnosticeren.

Bij een acute blindedarmontsteking ontstaan de klachten vrij plotseling en ontwikkelen ze zich in rap tempo, vaak binnen enkele uren. De pijn wordt dus over het algemeen steeds erger, zeker wanneer je beweegt.

Het begint met een hevige, zeurende pijn in het midden van de buik of maagstreek en verplaatst zich vervolgens rechtsonder in de buik, waar de blindedarm zich bevindt. Soms kun je ook rondom of onder de navel pijn hebben.

Wanneer je rechts onderin op je buik drukt en een scherpe pijn voelt als je de plek weer loslaat, dan kan er sprake zijn van een blindedarmontsteking.

Naast buikpijn is er een aantal klachten die je in de gaten kunt houden wanneer je de blindedarmontsteking symptomen herkennen wilt:

  • Een aanhoudende (meestal lichte) koorts en bij complicaties (scheuren van de blindedarm) vaak hoge koorts
  • Een verminderde eetlust en uiteindelijk gewichtsverlies
  • Misselijkheid
  • Braken met aansluitend pijn
  • Vermoeidheid
  • Pijn in je rug
  • Pijn bij het plassen (de ontstoken blindedarm ligt tegen de blaas aan) met eventueel bloed in de urine
  • Hoofdpijn

Wanneer je op je tenen gaat staan en vervolgens je hakken hard in de grond zet, zal dit bij een blindedarmontsteking vaak veel pijn doen. Met dit testje kun je dus nog iets meer zekerheid krijgen.

Wat is een blinde darm?

De blinde darm (caecum in het Latijn) is een orgaan. Het is een doodlopend, wormvormig aanhangsel (de appendix) tussen de dunne darm en de dikke darm. Daarom heet het ook de blinde darm; er zit geen uitgang aan de dunne darm vast maar het loopt dood.

Het aanhangsel is zo’n 2 tot 20 centimeter lang. Zowel de grootte als de exacte locatie van de appendix verschilt per persoon.

De blinde darm is onderdeel van de dikke darm maar neemt geen deel meer uit van het spijsverteringsproces, omdat wij als mensen minder rauw voedsel zijn gaan eten.

Lange tijd werd gedacht dat de blinde darm voor de moderne mens geen functie meer zou hebben. Het zou een evolutionair overblijfsel zijn.

Wat dat betreft lijkt de blinde darm op de keel- en neusamandelen, die ook geen functie meer lijken te hebben en uit hetzelfde lymfeweefsel bestaan. Ook de amandelen kunnen ontstoken raken en verwijderd worden.

Toch zijn wetenschappers erop terug gekomen dat de blinde darm geen functie zou hebben. De functie van de blinde darm is het faciliteren / opvangen van goede bacteriën (darmflora) en hangt zo samen met het immuunsysteem.

De blinde darm is eigenlijk de poortwachter van de dikke darm, die verantwoordelijk is voor het opnemen van water en zouten uit onze voeding.

Bij een bacteriële ontsteking van de blindedarm zwelt deze op en vult de holte zich met pus.

Diagnose blindedarmontsteking

Wanneer een arts de symptomen van een blindedarmontsteking onderzoekt om tot een diagnose te komen, zal deze eerst een onderzoek van de buik doen (palpatie), en daarnaast eventueel een intern onderzoek via de anus en bij vrouwen ook wel via de vagina.

Verder kan er een urineonderzoek en een bloedonderzoek worden gedaan.

Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een echo(grafie) of CT-scan.

Hierbij is het belangrijk dat een arts andere aandoeningen kan uitsluiten, zoals bijvoorbeeld buikgriep, voedselvergiftiging, maag- en darminfecties en ontstekingen, urineweginfectie, galblaasontsteking, gynaecologische aandoeningen of een vetinfarct (ontstoken darmvet).

Er is echter niet altijd genoeg tijd om op alle uitslagen van tests te wachten omdat er vaak sprake is van een spoedgeval.

Bij twijfel kan de arts overgaan tot de verwijdering van (het aanhangsel van) de blinde darm.

Tegenwoordig worden er echter ook vaak enkel antibiotica toegediend.

Kun jij de blindedarmontsteking symptomen herkennen en vermoed je dat je hiermee te maken hebt?

Neem dan contact op met een arts.