Blaasontsteking En Urineweginfectie – Symptomen En Behandeling

blaasontsteking of urineweginfectieEen blaasontsteking of urineweginfectie komt vaak voor bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen er last van hebben. Je kan een blaasontsteking herkennen aan de geur en kleur van de urine maar ook aan de pijn tijdens het plassen. Het voelt branderig aan en soms zit er wat bloed in de urine. Bijna altijd is je plas troebel en moet je vaak naar de wc waarbij je steeds maar hele kleine beetjes urine kan uitplassen.

Een blaasontsteking of urineweginfectie kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er goede tips die je kunt opvolgen om je blaas gezond te houden en om een infectie te voorkomen.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Een blaasontsteking ontstaat vaak door bacteriën van het darmkanaal (meestal de E.coli bacterie). Door verkeerd afvegen

van ontlasting komt de bacterie in aanraking met de plasbuis. Veeg je billen altijd af van voor naar achter om te zorgen dat er geen poepbacteriën bij je plasbuis komen.

Het zijn meestal de bacteriën die via de plasbuis naar binnen gaan die de ontsteking veroorzaken. De bacteriën hechten zich vast aan het slijmvlies van de blaaswand en gaan daar ontsteken. De plasbuis is bij een man langer dan bij een vrouw en daarom heeft een vrouw eerder last van een blaasontsteking. De ingang van de plasbuis zit bij een vrouw ook dichter bij de anus.

Wanneer is er sprake van een urineweginfectie?

blaasontstekingJe blaas is een onderdeel van je urinewegen en de infectie kan dus ook op andere plaatsen ontstaan. Personen waarbij ooit een katheter is ingebracht hebben een grotere kans op een urineweginfectie vanwege beschadigingen van de urineweg. Een verzakte blaas kan ook leiden tot ontstekingen omdat je niet alle urine uit plast.

Bij mannen is een vergrote prostaat vaak het probleem. Je nieren zijn ook gevoelig voor infectie. Dit wordt een nierbekkenontsteking genoemd. Een urineweginfectie kan ook ontstaan door nierstenen die de doorgang van de urine geheel of gedeeltelijk blokkeert.

Waar herken je een blaasontsteking aan?

 • De urine die je uitplast is troebel
 • Je plas heeft een onaangename geur
 • De aandrang om te plassen is er bijna continu
 • Je hebt mogelijk bloed in je urine
 • Het plassen geeft een branderig gevoel
 • Er komt steeds maar weinig urine uit, soms maar een paar druppels
 • Je kan koorts of verhoging hebben
 • De pijn onderin je buik is zeurend en/of stekend

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

 • Plotselinge koorts
 • Pijn in de zij of rug, soms aan 1 kant, soms beide kanten
 • De urine is troebel en kan bloed bevatten
 • Het plassen geeft een branderig gevoel
 • Kleine beetjes plassen
 • Veel aandrang om te plassen
 • De geur van de urine is onaangenaam
 • Je hebt een zeurende of stekende pijn in je onderbuik

Behandeling van een urineweginfectie

De behandeling gebeurd meestal met antibiotica wat voorgeschreven wordt door een arts. Je krijgt dan vaak een kuur van 1 tot 7 dagen. Bij sommige mensen gaat een lichte blaasontsteking binnen 3 weken vanzelf over, maar meestal is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Zeker als de ontsteking heftiger is.

Veel water drinken tijdens je blaasontsteking is het beste advies. Je spoelt dan als het ware de urinewegen schoon. Loop niet door met een blaasontsteking want het kan zich uitbreiden naar diepere plekken in je urinewegen waardoor een zwaardere behandeling met medicatie noodzakelijk is.

Zijn regelmatige blaasontstekingen gevaarlijk?

Als je vaak last hebt van een blaasontsteking is het verstandig om dit te laten onderzoeken door je huisarts. Het is niet gezond voor je dat je blaas elke keer ontstoken is. Op latere leeftijd loop je dan een verhoogt risico dat je daardoor een stoma nodig hebt (omdat je blaas niet meer goed functioneert of te slap is geworden).

Als de ontsteking steeds weer terug keert na behandeling is verder onderzoek zeer aan te raden. Soms is een langdurige behandeling met antibiotica dé oplossing, zeker bij mannen. De bacteriën zitten vaak in de prostaat waardoor de blaas steeds opnieuw gevoed wordt met deze kleine micro-organismes die dan weer voor een ontsteking zorgen. Een kuur van 30 dagen helpt dan vaak wel.

Tips om een blaasontsteking of urineweginfectie te voorkomen

 • Drink gedurende de dag voldoende water.
 • Met een simpele test kan de assistente van de huisarts controleren of je een urineweginfectie hebt. Door een controle stripje in een beetje urine te plaatsen zien ze vrijwel direct wat er aan de hand is door naar de verkleuring op deze strip te kijken. Je moet hiervoor wel een beetje urine in een potje plassen. Het kan zijn dat een plasje op kweek gezet wordt voor verder onderzoek.
 • Er zijn aanwijsbare redenen dat cranberrysap drinken helpt om een blaasontsteking te voorkomen.
 • Gezonde voeding kan ook bijdragen aan het voorkomen van een urineweginfectie. Als je lichaam in topconditie is ben je minder vatbaar voor ontstekingen.
 • Je loopt meer kans op een urineweginfectie als je de schaamstreek wast met shampoo of zeep. Dit verandert namelijk de zuurtegraad in dit gebied. Er bestaat speciale zeep voor de intieme delen van je lichaam (vaginale crème of douche).
 • Nog beter is om de intieme delen alleen te wassen met water. Je vaginale vochtafscheiding is in staat om de boel zelf schoon te houden.
 • Draag katoenen ondergoed. Met synthetisch ondergoed creëer je een soort broeikas waarin de bacteriën zich eenvoudig kunnen vermenigvuldigen.
 • Probeer je urine zuur te houden door karnemelk te drinken of vitamine C te nuttigen. De zure urine spoelt de bacteriën gemakkelijk weg.
 • Een voedingssupplement van natuurlijke suiker zoals D Mannose is een goed product om een blaasontsteking te behandelen. Een relatief grote hoeveelheid van ongeveer 3 gram zorgt voor moeilijke aanhechting van de E.coli bacteriën op de blaaswand. D Mannose zit trouwens van nature ook in fruit zoals appels, perziken, sinaasappels, cranberry’s en bosbessen.
 • Het voedingssupplement Cantheris biocomplex van Bonusan zou ook een gunstige werking kunnen hebben voor mensen met een gevoelig urinewegstelsel. Let op eventuele bijwerkingen.
 • Probeer na de sex direct te plassen. Zo worden de bacteriën die na de vrijpartij verspreid zijn weer uit de plasbuis gespoeld.
 • Probeer altijd zittend te plassen met je benen uit elkaar en je bovenlichaam rechtop met een lichte holle rug. Dit geldt ook voor de man. Na het plassen kan de man even net achter de balzak duwen om het laatste beetje urine naar de plasbuis te sturen. Even uit laten druppelen en klaar is Kees.

Heb jij wel eens last van een blaasontsteking? of urineweginfectie? Deel je ervaring hieronder met de andere lezers door een reactie achter te laten. Een optimale gezondheid behalen doe je niet alleen, we doen dit samen.

Reacties

 1. GezondeTips.nl zegt

  Hoi Anoniem,

  Dat is mogelijk. Je kunt het beste even telefonisch contact opnemen met je huisarts en om advies vragen.

  Groetjes,
  Roos – Team GezondeTips.nl

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *