Aandoeningen A-Z

Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

Bindvliesontsteking conjunctivitis

Bindvliesontsteking, in het Engels ook bekend als ‘Pink Eye‘, is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.

Artsen zien gemiddeld drie keer per week een patiënt met een rood oog en in veel gevallen gaat het dan om bindvliesontsteking.

Heb jij last van een pijnlijk, rood doorlopen oog?

Je kunt daar best even van schrikken.

Gelukkig is de aandoening niet gevaarlijk, maar het is zeker aan te raden om er even voor langs je huisarts te gaan.

Lees hieronder eerst alles over de symptomen, oorzaken en behandeling van deze conjunctivitis.

Zo ben je goed op de hoogte en kun je de arts de juiste informatie verschaffen om eventueel tot behandeling over te gaan.

Wat is bindvliesontsteking?

Bindvlies helpt bij het beschermen en bevochtigen van het oog. Het verbindt het oog met de oogleden.

Bij een bindvliesontsteking is dit doorzichtige dunne slijmvlies aan de binnenkant van je oogleden en de buitenkant van je oogbol (conjunctiva) ontstoken.

De bloedvaatjes in het oog zetten uit door de ontsteking en het oog wordt rood.

Trachoom

Een ernstige vorm van bindvliesontsteking is trachoom. Dit is een chronische bindvliesontsteking die veel voorkomt in Zuid Europa, het Midden Oosten en het Verre Oosten.

Trachoom wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis.

Armoedige levensomstandigheden en een vervuilde omgeving zorgen voor een snelle verspreiding van deze aandoening. Het komt dus ook veel voor in arme landen.

Er ontstaan korrels op het bindvlies die later kunnen uitgroeien tot littekens. Dit kan leiden tot blindheid.

Lees ook: oogirritatie: wat te doen bij droge, rode geïrriteerde ogen

Symptomen bindvliesontsteking

Conjunctivitis kan één oog of beide ogen betreffen.

Het bindvlies bevat veel bloedvaatjes en deze zwellen op waardoor er gesprongen adertjes kunnen ontstaan; een bloeduitstorting in het oog. Ook kunnen de ooglid-randen rood worden.

We noemen dit verhoogde bloedgehalte van bepaalde weefsels hyperemie. Het oogwit en de binnenkant van het ooglid worden bloeddoorlopen rood.

Vaak heb je daarbij last van jeuk, een branderig, prikkend gevoel en het gevoel alsof er een zandkorrel in je oog zit die er maar niet uit gaat.

Soms zijn je ogen als het ware dichtgeplakt op het moment dat je ’s morgens wakker wordt.

Ook hebben patiënten wel last van een wazig zicht, gevoeligheid voor licht, droge ogen en / of tranende ogen en een waterige afscheiding of pus wat uit het oog komt.

Conjunctivitis kan pijn doen, met name als ook het hoornvlies geïrriteerd is.

Het is een vervelende aandoening maar in wezen onschadelijk. Dat wil zeggen dat er over het algemeen geen complicaties zijn.

Ook je huisdieren kunnen last hebben van bindvliesontsteking, zoals je konijn (traanoog), je hond en je kat.

Oorzaken bindvliesontsteking

In de meeste gevallen is de oorzaak een bacteriële of virale infectie. Deze vorm wordt wel infectieuze conjunctivitis genoemd.

Het betreft meestal een virus van de groep adenovirussen.

Ook het herpes virus (herpes simplex (koortsblaasjes) en herpes zoster) kan bindvliesontsteking veroorzaken. Het herpes virus kennen wij vooral van de koortslip, maar deze kan dus ook tot uiting komen in het oog.

In zeldzame gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een gist of schimmel.

Regelmatig gaat het om dezelfde bacteriën die ook een verkoudheid kunnen veroorzaken.

Verder kan onhygiënisch gebruik van contactlenzen of het te lang achter elkaar dragen van de contactlenzen de ontsteking veroorzaken.

Ook blootstelling aan chemicaliën of een verontreinigd filter van de airconditioning kan de boosdoener zijn.

Een andere oorzaak van bindvliesontsteking is een allergische reactie op een allergeen (een stof die zorgt voor een allergische reactie). Dit wordt zodoende ‘allergie-conjunctivitis’ genoemd.

Bijvoorbeeld een reactie op oogdruppels, lenzenvloeistof of lenzen. Maar ook bijvoorbeeld stuifmeel (hooikoorts) of cosmetica.

Vaatverwijdende stoffen zoals histamine (stof die vrijkomt bij een allergische reactie) zorgen voor de gesprongen adertjes in je ogen.

Ten slotte kunnen grote drukverschillen, bijvoorbeeld door hoogte, ook de ontsteking veroorzaken.

De ernstige vorm van bindvliesontsteking, ‘trachoom’, kan overgebracht worden door chlamydia.

De chlamydia bacterie is eveneens verantwoordelijk voor een ontsteking aan de geslachtsorganen, bekend als de seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia. Deze aandoeningen van ogen en geslachtsorganen kunnen soms dus tegelijkertijd voorkomen.

Lees ook: zelf oogdruppels maken

Diagnose en behandeling bindvliesontsteking

Het is belangrijk om met conjunctivitis of een vermoeden hiervan snel een arts te bezoeken.

Bindvliesontsteking is zeer besmettelijk en kan makkelijk van de ene op de andere persoon worden overgedragen.

Je kunt jezelf zelfs opnieuw infecteren, al zijn de klachten al grotendeels voorbij.

Je huisarts of oogarts kan door middel van microscopisch onderzoek van de afscheiding van het oog (een kweek) uitsluitsel geven over de aandoening. Dit kweekje wordt weggehaald met een klein wattenstaafje.

Het is erg belangrijk om je handen goed te wassen als je contact met je ogen hebt gehad of met iemand anders die conjunctivitis heeft.

Geef liever andere mensen geen hand als je besmet bent.

Ga niet in je ogen wrijven. Je kunt ook beter even geen contactlenzen dragen.

Houd je washandjes, handdoeken, kussenslopen en zakdoeken gescheiden van die van een huisgenoot.

Bindvliesontsteking gaat meestal binnen een week vanzelf weer over en na behandeling zou het na maximaal twee weken over moeten zijn.

Het is niet altijd nodig of zelfs mogelijk om de ontsteking te behandelen. Het hangt af van de oorzaak ervan en de klachten die een patiënt ervaart.

Virale bindvliesontsteking kan bijvoorbeeld al niet behandeld worden. Je kunt er hooguit ontstekingsremmende oogdruppels voor krijgen om de klachten te verlichten.

Medicijnen in de vorm van topische (plaatselijk toegediende) antibiotica kunnen in het geval van bacteriële infectie worden voorgeschreven. Er bestaan druppels, zalf en gel van.

Bacteriële bindvliesontsteking wordt vaak behandeld met chlooramfenicol of met fusidinezuur, dat de groei van bacteriën remt. Veel bacteriën zijn echter resistent voor fusidinezuur.

In bepaalde gevallen kan homeopathie uitkomst bieden.

Om conjunctivitis te voorkomen, is het goed om oogdruppels en / of lenzenvloeistof te kopen die zacht is voor je ogen, bijvoorbeeld een zoutoplossing. Schaf ook lenzen aan die langdurig draagcomfort leveren om irritatie te voorkomen. Houd desondanks je contactlenzen niet te lang in.