Bekkenbodemoefeningen: train je bekkenbodemspieren

Bekkenbodemoefeningen kunnen bijdragen aan versteviging van je bekkenbodem. Door je bekkenbodemspieren en de sluitspieren van je blaas te trainen kun je onder andere urineverlies helpen voorkomen, bijdragen aan een meer ontspannen seksleven en je houding verbeteren.

Je bekken en bekkenbodem vormen de basis van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. In dit artikel geven je uitleg en een paar simpele bekkenbodemoefeningen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

De bekkenbodem ondersteunt organen

De bekkenbodem

Je bekkenbodem ondersteunt belangrijke organen, namelijk je blaas, je darm en (bij vrouwen) je baarmoeder.

De spieren van je bekkenbodem geven je controle over het legen van je blaas en darmen.

Tip

Je bekkenbodemspieren zien eruit als een soort hangmatje tussen je schaambot en je stuitje.

Bekkenbodemoefeningen tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Tijdens je zwangerschap en bevalling staat er veel druk op je bekkenbodem. Je spierweefsel en gewrichten worden daarbij zwakker en kunnen zelfs beschadigd raken onder invloed van hormonen. 

Na de bevalling kun je een zwaar gevoel ervaren in je bekkenbodem en niet meer goed aanvoelen wanneer je naar het toilet moet.

Wist je dat...

...vijftig tot zestig procent van de vrouwen krijgt door de zwangerschap en bevalling last van bekkeninstabiliteit.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Bekkenbodemoefeningen bij verzakking

Een beschadiging - of verzwakking van je bekkenbodem kan ervoor zorgen dat deze gaat verzakken. Meestal wordt dit veroorzaakt door hormonale factoren, maar het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld op een verkeerde manier tillen.

Niet alleen je bekkenbodem kan verzakken, er kan tegelijkertijd ook een baarmoederverzakking plaatsvinden. Je kunt hierbij een vervelende druk en pijn ervaren in je onderbuik.

Bekkenbodemoefeningen bij urineverlies

Het is natuurlijk heel vervelend als je last hebt van urineverlies. Bijvoorbeeld tijdens een lachbui, een nies, een hoest of bij lichamelijke inspanning. Dit heet inspannings-incontinentie. Soms voel je dat je moet plassen maar gaat het al mis nog voor je het toilet bereikt hebt. 

Als je bekkenbodem verzakt is kan er ook sprake zijn van een vaginawandverzakking en/of een urineblaasverzakking. Daardoor kun je moeite hebben met het ophouden van je behoefte en/of last krijgen van een blaasontsteking.

Je kunt in extremere gevallen ook last hebben van een overactieve bekkenbodem of het spastische bekkenbodemsyndroom. In deze gevallen is de bekkenbodem té gespannen, met klachten als blaasontsteking, obstipatie en moeite hebben bij het plassen en poepen.

Wist je dat...

...één op de vier vrouwen en één op de vijf mannen krijgt in haar/zijn leven te maken met ongewenst urineverlies.

Bekkenbodemoefeningen voor een beter seksleven

Je kunt tijdens of na het vrijen ook pijn hebben in je onderbuik. Je gebruikt je bekkenbodem namelijk volop op dat moment. Seks kan pijnlijk zijn als je je bekkenbodem niet goed ontspant.

Pijn die je voelt na het vrijen heet dispareunie. Je hebt dan bijvoorbeeld na het vrijen pijn bij het plassen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Bekkenbodemoefeningen zijn bevorderlijk voor je seksleven

Bekkenbodemoefeningen zorgen er niet alleen voor dat je geen pijn meer hebt, maar zorgen er ook voor dat je veel meer kunt genieten.

Deze oefeningen kunnen je seksleven verbeteren, ook als je geen last van pijn hebt. Mannen krijgen meer controle over erecties en vrouwen krijgen intensere orgasmes.

Bekkenbodemoefeningen na een operatie in de onderbuik

Na een operatie kunnen spieren, weefsels en gewrichten verzwakt zijn. Dan worden bekkenbodemoefeningen vaak aangeraden.

Bekkenbodemoefeningen voor mannen

Ook als man kun je last krijgen van je bekkenbodem. Bijvoorbeeld na een prostaatoperatie. Bij mannen komt pijn in de bekkenbodem minder voor, maar het is zeker raadzaam om ook bekkenbodemoefeningen te doen.

Voorbereiding bekkenbodemoefeningen

Het is belangrijk om, indien mogelijk, voordat je de oefeningen gaat doen ervoor te zorgen dat je eerst 5 minuten je bekken helemaal ontlast van spanning.

Dat doe je bijvoorbeeld door op je rug te gaan liggen en je onderbenen in een hoek van 90 graden op een stoel te leggen. Eventueel leg je een kussen onder je bekken. Blijf 5 minuten in deze houding liggen en ontspan je.

Aan de slag !

Nu kun je beginnen met de bekkenbodemoefeningen. Let hierbij op het volgende.

Blijf tijdens de oefeningen goed ademhalen. Bij het inademen ontspan je je spieren en bij het uitademen span je je spieren juist aan.

Probeer elke oefening 10 seconden vast te houden om daarna weer even helemaal los te laten. Herhaal een oefening ongeveer 10 keer.

Oefening 1

Deze oefening kun je overal doen. Je kunt erbij staan, zitten of liggen. Zitten is meestal het handigst omdat je dan contact maakt met je bekken. Ga goed rechtop zitten en trek je rug een beetje hol zodat je je bekkenbodemspieren goed voelt.

Tijdens de uitademing span je je bekkenbodemspieren aan door net te doen alsof je je plas ophoudt. Trek je anus voor je gevoel naar binnen. Houd dit 10 seconden vast en ontspan daarna weer. Herhaal dit ongeveer 10 keer.

Houd je plas op

Oefening 2

Je kunt ook tijdens het plassen je plas 10 seconden ophouden. Je kunt het ook wel 'afknijpen' noemen.

Probeer hierbij niet je bilspieren en bovenbeenspieren te gebruiken maar focus je op je bekkenbodemspieren.

Je kunt zo het plassen een paar keer onderbreken door het steeds 10 seconden op te houden.

Oefening 3

Ga wijdbeens zitten op een stevige stoel en leg eventueel een opgerolde handdoek tussen je benen. Kruis nu je onderbenen over elkaar.

Tijdens de uitademing druk je nu de buitenkant van je voeten tegen elkaar. Houd dit 10 seconden vast en ontspan weer. Herhaal dit ongeveer 10 keer.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Oefening 4

Hiervoor ga je op de grond zitten, trek je je knieën op en houd je je voeten een beetje uit elkaar. Nu duw je met je handen je knieën tegen elkaar maar probeer je tegelijkertijd je bovenbenen te spreiden.

Elke keer als je druk geeft adem je uit. Houd de spanning steeds ongeveer 10 seconden vast. Herhaal dit 10 keer.

Trampolinespringen als oefening

Oefening 5

Een heel goede én leuke manier om je bekkenbodem te trainen is trampoline springen. Probeer je bekkenbodemspieren aan te spannen tijdens het springen.

Je kunt een kleintje aanschaffen die je gewoon in huis kunt neerzetten, of een grotere voor als je een tuin hebt. Je kinderen kunnen dit waarschijnlijk ook enorm waarderen. 

Hoe vaak doe je de bekkenbodemoefeningen?

Het is belangrijk dat je bovenstaande oefeningen regelmatig doet. Het liefst doe je dagelijks 3 maal een sessie. Probeer de oefeningen op te nemen in je dagelijkse routine.

Na enkele weken zul je merken dat de oefeningen echt helpen. Je kunt eventueel een dagboekje bijhouden om te zien of bepaalde klachten verdwijnen.

Geen verbetering?

Is er na 8 weken nog geen verbetering opgetreden? Dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen en eventueel een afspraak te maken met een bekkenbodemfysiotherapeut.

Deze specialist biedt je intensieve begeleiding bij bekkenbodemproblemen en kan met een apparaatje je bekkenbodemspierspanning meten of stimuleren. 

Tegen urineverlies

Daarnaast kun je indien nodig urine-absorberend verband kopen. Dit voorkomt geurtjes en irritatie, jeuk en infecties. Deze verbandjes bestaan tegenwoordig in zeer dunne varianten die onzichtbaar zijn onder je kleding. Er bestaat ook speciaal verband voor mannen.

Eventueel kan er een ring-pessarium worden geplaatst; dit is een kunststof kapje dat in de vagina wordt geplaatst en zo de verzakking 'terugduwt'. Een kunststof bandje om de plasbuis heeft een soortgelijk effect.

Tip

Er bestaan ook diverse medicijnen tegen ongewenst urineverlies

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Onderarmspieren trainen met een simpele oefening

Onderarmspieren trainen met een simpele oefening

Je kunt je onderarmspieren trainen met een simpele oefening. Er zijn geen dure apparaten voor nodig. Het enige wat je n...

Schuine buikspieren trainen thuis

Schuine buikspieren trainen thuis

Wil jij je schuine buikspieren trainen (thuis) om de zwembandjes wat te verkleinen? Top, je bent gezond bezig want tevee...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewi...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps om va...

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie is nog steeds een taboe voor veel mensen. Wanneer mensen er last van hebben zullen ze in veel gevall...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Heb jij last van pijn bij het plassen? Ervaar je steken of een branderig gevoel bij het plassen en wil je erachter komen...

Lees wat je gemist hebt

13551 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'