Aandoeningen A-Z

Artritis oorzaken en symptomen

symptomen van artritis

Wat zijn duidelijke artritis symptomen?

Hoe herken je deze aandoening aan je gewrichten?

In dit artikel leggen wij je haarfijn uit wat artritis met je doet en wat het precies inhoudt.

Ook bespreken we de verschillende vormen en natuurlijk de oorzaken van de ziekte.

Lees verder over artritis symptomen en wees er op tijd bij als het om jouw gezondheid gaat, of die van één van je dierbaren!

Lees ook: Artritis behandelen

Lees ook: Fibromyalgie

Wat is artritis?

Artritis wordt ook wel reumatoïde artritis genoemd. Het is dan ook een vorm van reuma en wel één van de meest voorkomende vormen van reuma.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen die als overéénkomst hebben dat er sprake is van pijn en stijfheid in de gewrichten, spieren en pezen.

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma.

Artritis is een vorm van reuma waarbij één of meerdere gewrichten ontstoken zijn.

Ontstoken gewricht

Een gewricht is een verbinding, een soort ‘scharnier’ tussen 2 botten, die beweging mede mogelijk maakt. Er zit kraakbeen aan de uiteinden van die botten.

Bij artritis wordt met name de binnenkant van het gewrichtskapsel aangetast; het slijmvlies (synovium). Deze laag van bindweefsel is als het ware het ‘smeermiddel’ van het gewricht.

Artritis wordt wel een chronische ontstekingsziekte genoemd.

Auto-immuunziekte

Het is een zogenoemde ‘auto-immuunziekte’. Dat betekent dat het afweersysteem (immuunsysteem) zich tegen het eigen lichaam keert omdat het denkt dat het aangevallen wordt door indringers van buitenaf.

Het afweersysteem slaat als het ware ‘op hol’. De reden dat het immuunsysteem dit alles verkeerd interpreteert is nog niet (voldoende) duidelijk voor medici.

Het afweersysteem raakt in elk geval flink ontregelt en maakt eiwitten aan die de ontsteking veroorzaken. Het gewricht raakt geïrriteerd.

Artritis komt bij 1 tot 2% van de bevolking voor. Bij vrouwen komt het 2 tot 3 keer zoveel voor dan bij mannen.

Artritis symptomen en klachten

De aandoening kan heel abrupt (acuut) optreden maar de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan en chronisch worden. Acute artritis treedt binnen een dag op.

Artritis kan uitéénlopende klachten geven maar de voornaamste is pijn aan het gewricht bij het geven van druk en bij beweging.

Er is sprake van stijfheid en zwelling van de gewrichten, verlies van kracht, tintelingen, vocht vasthouden en roodheid en branderigheid van de huid.

Je voelt je grieperig en kunt koorts krijgen.

Artritis maakt je erg vermoeid.

Bij artritis is de pijn ’s ochtends bij het opstaan en na het rusten / stilzitten meestal het ergst. Ook ’s nachts kan de pijn hels zijn.

Artritis symptomen bij een aanval

Je kunt last hebben van aanvallen. Bij de acute vorm kan de pijn heel scherp zijn.

De ergste pijn verdwijnt dan meestal weer binnen enkele dagen tot een week.

Ongeveer de helft van de mensen die een aanval heeft krijgt ook last van hartafwijkingen.

Daarnaast kun je te maken krijgen met onregelmatige bewegingen en huidklachten als een droge en geïrriteerde huid, rode droge ogen en prikkelhoest.

Je bloeddruk wordt veelal hoger.

Artritis symptomen lokaliseren

Om welke gewrichten gaat het eigenlijk bij artritis?

Dit kan verschillen. Bij sommige patiënten betreft het maar een enkel gewricht (mono), bij een ander 2 tot 4 gewrichten (oligo) en bij weer een ander meer dan 4 gewrichten (poly).

Vaak beginnen de artritis symptomen bij de vingers en tenen en loopt dan uit naar de handen, polsen, voeten en enkels.

Ook knieën, heupen en schouders zijn vaak ontstoken.

Artritis symptomen uiten zich meestal symmetrisch. dat wil zeggen dat ze een bepaald gewricht zowel aan de linker- als de rechterkant van je lichaam treffen. Bij sommige vormen van artritis uiten de klachten zich juist asymmetrisch.

De ontstekingen kunnen lang aanhouden.

Iedereen kan artritis krijgen, ook al op jonge leeftijd. Toch is het ook een echte ouderdomskwaal.

De artritis symptomen kunnen worden verergerd door kou en kan eveneens getriggerd worden door een stressvolle periode.

Vormen van artritis

De meest voorkomende vorm van artritis is reumatische artritis ofwel reumatoïde artritis, een vorm van reuma.

Reumatische artritis komt ook voor in combinatie met de huidaandoening psoriasis. Deze vorm wordt artritis psoriatica genoemd.

Bij psoriasis vindt een te snelle celdeling plaats waardoor de huid zich sneller vernieuwd dan dat deze dode huidcellen kan loslaten en afvoeren. Hierdoor ontstaan dode hoorncellen die schub-achtig op de huid blijven liggen. Je huid wordt rood, schilferig en het jeukt. Ook je nagels raken aangedaan.

Artritis kan ook veroorzaakt worden door een bacteriële infectie of virus. Dit wordt bacteriële artritis of septische artritis genoemd.

De ziekte van Lyme door een tekenbeet van een besmette teek kan eveneens artritis teweeg brengen, soms zelfs jaren na de tekenbeet.

Er is ook een vorm van artritis die reactieve artritis wordt genoemd. Deze vorm wordt veroorzaakt door een ontsteking / infectie ergens anders in het lichaam, zoals in de darmen, de urinewegen, de keel of de geslachtsorganen. Een vorm van reactieve artritis is bijvoorbeeld het syndroom van Reiter.

Oorzaken van artritis

Bij artritis spelen erfelijk factoren een rol maar in welke mate daar zijn onderzoekers het niet over eens.

De exacte oorzaak van reumatische aandoeningen is niet duidelijk, behalve dat het immuunsysteem ontregelt is.

Er wordt door bepaalde onderzoekers beweerd dat een ongezonde leefstijl aan de grondslag ligt van dit ontregelde immuunsysteem en daarmee de gewrichtsaandoeningen.

Ongezonde voeding, een teveel aan stress en met name roken zou zo funest zijn voor het immuunsysteem dat het auto-immuunziekten kan veroorzaken zoals reumatische artritis.

Verschil tussen artritis en artrose

Artritis en artrose worden (begrijpelijkerwijs) vaak door elkaar gehaald. Het zijn echter twee verschillende reumatische aandoeningen.

Bij artritis is er sprake van pijnlijke gewrichten door een ontsteking van de slijmvlieslaag van het gewrichtskapsel.

Bij artrose (of osteo-artrose) is er sprake van pijnlijke gewrichten door slijtage van het kraakbeen.