Gezonde Recepten

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

zelf amandelmelk maken

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is?

In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat.

Amandelmelk is ideaal voor mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie.

Zo kun je toch een soort melk drinken zonder last te krijgen van je maag of darmen.

Je kunt heel eenvoudig zelf amandelmelk maken met water, amandelen en eventueel wat kleine toevoegingen.

Wil jij weten hoe je het precies maakt? Je vindt de bereidingswijze en het amandelmelk recept hier!

Zelf amandelmelk maken – benodigdheden

Veel mensen maken amandelmelk met behulp van een kaasdoek. We lezen echter regelmatig dat het werken met een kaasdoek best lastig kan zijn.

Wij adviseren om een notenmelk zeefzak aan te schaffen. Voor minder dan 10 euro kun je die kopen bij een gezondheidswinkel of online.

Wil je zelf amandelmelk maken, gebruik dan ongebrande / rauwe, ongezouten, liefst biologisch amandelen.

Amandelen kun je eventueel bewaren in de vriezer. Wanneer je dus een grotere hoeveelheid goedkoop kunt inkopen dan is dat een slim idee.

Verder heb je een blender of eventueel keukenmachine nodig, een maatbeker en een diepe kom.

Bereidingswijze amandelmelk recept

bereidingswijze amandelmelk maken

Bereidingstijd van dit amandelmelk recept: ongeveer 10 minuten.

1. Gebruik ongeveer 160 gram amandelen. De amandelmelk blijft een paar dagen houdbaar in de koelkast, dus bepaal zelf hoeveel je denkt op te kunnen in die paar dagen.

Verder kun je na het proeven van je eerste zelfgemaakte amandelmelk bepalen of je deze de volgende keer dikker wilt hebben of juist dunner. Je verandert dan simpelweg de verhouding tussen amandelen en water.

2. Laat de noten weken in een kom of in de blender. Als je weinig geduld hebt kun je ze minimaal 1 uur laten weken in gekookt (niet kokend) water.

Maar het gewenste effect bereik je eerder wanneer je ze zo ongeveer 8 uur of langer (bijvoorbeeld een nachtje) laat weken in ongekookt water.

Hoe langer je de amandelen weekt, hoe romiger de substantie wordt. 2 dagen laten weken is ook prima! De amandelen zwellen op wanneer ze water absorberen.

3. Na het weken giet je de amandelen af in een vergiet en spoel je de noten schoon met koud water.

Dit is belangrijk omdat in het water waarin je de amandelen hebt geweekt fytinezuur overblijft. Fytinezuur remt de opname van veel voedingsstoffen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

4. Je stopt vervolgens de amandelen (weer terug) in de blender. Voeg 750 tot 1000 milliliter water toe.

Gebruik een paar keer de pulse functie om de geweekte noten te breken en blend de noten vervolgens ongeveer 1-2 minuten op de hoogste stand.

5. Plaats de notenmelk zeefzak in een grote kom. Giet de amandelmelk langzaam in de notenmelk zeefzak. Een groot deel van de amandelmelk stroomt gelijk door in de kom.

6. Om de overige amandelmelk uit de pulp te krijgen, knijp je in de zeefzak met pulp net zolang totdat er geen amandelmelk meer uitkomt. Als je een beetje geduld hebt houd je dit een paar minuutjes vol.

Gooi de amandelpulp niet weg! Je kunt deze gebruiken als toevoeging aan je havermout of smoothie. Ook kun je de amandelpulp gebruiken in deeg voor bijvoorbeeld muffins.

Wanneer je de pulp uitspreidt over de ovenplaat en 2-3 uur helemaal droog bakt op lage stand, dan kun je het gebruiken als meel voor in diverse baksels.

notenmelk zeefzak

7. Voor meer schenkgemak kun je de amandelmelk vanuit de kom terug gieten in de blender. Spoel de blender wel eerst even schoon. Je kunt de amandelmelk ook in een hoge kan bewaren.

8. Laat de amandelmelk desgewenst even koelen in de koelkast. De amandelmelk is zoals gezegd zo’n 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar deze het liefst afgesloten, op de koudste plek in de koelkast.

9. Voilà; je zelfgemaakte amandelmelk is klaar! Schud de amandelmelk even alvorens je deze gebruikt.

Gerechten met zelfgemaakte amandelmelk

Zelfgemaakte amandelmelk is heerlijk romig en volgens velen beter dan die uit de winkel.

Het is heerlijk in combinatie met havermout, als basis voor een smoothie, of om een cappuccino of chocolademelk mee te maken (met rauwe cacao).

Wil je je amandelmelk gezoet drinken? Dan kun je in plaats van suiker ook fruit gebruiken, zoals dadels. Zijn de dadels wat aan de harde kant dan kun je ze indien gewenst nog even een half uurtje weken in heet water.

Je kunt eventueel ook een druppeltje stevia of een lepeltje Manuka honing toevoegen.

Probeer eens je zelfgemaakte amandelmelk te verrijken met het merg van een vanillestokje of een hele vanilleboon, in stukjes gehakt.

Ook kun je met (Ceylon) kaneel en een snufje zeezout de smaak intensiveren.

Zelf amandelmelk maken – de gezondheidsvoordelen

gezondheidsvoordelen zelfgemaakte amandelmelk

Zelfgemaakte amandelmelk is suikervrij, glutenvrij, sojavrij, 100% plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten, en van nature lactosevrij, dus een gezond alternatief voor koemelk.

De gezonde vetten verlagen het slechte cholesterol LDL en verhogen het goede cholesterol HDL significant.

Zelfgemaakte amandelmelk valt onder raw food omdat het niet verhit is.

Er zitten uiteraard geen E-nummers in zoals emulgatoren en stabilisatoren.

Amandelen zijn zowat de meest gezonde noten die er bestaan. Ze bevatten veel vezels die de spijsvertering verbeteren en je helpen beschermen tegen darmkanker en slokdarmkanker.

Doordat je de noten weekt, is het makkelijker voor je lichaam om ze te verwerken.

Amandelen bevatten veel eiwitten en het aminozuur fenylalanine. Die zorgt voor de opbouw van lichaamseiwit. Eiwitten geven een voldaan gevoel en zijn een goede ondersteuning wanneer je wilt afvallen.

Bovendien zijn ze rijk aan vitaminen en mineralen. Vitaminen zoals vitamine E en mineralen als kalk en kalium. Deze reguleren de bloeddruk, zijn goed voor het hart, de bloedvaten en de hersenen (werking van signaalstoffen).

Amandelen zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten geven bescherming tegen diabetes en kanker. Ze verbeteren de conditie van je huid, zenuwen en spieren.