Hoofdpijn

12 oorzaken van duizeligheid en hoofdpijn

duizeligheid en hoofdpijn

In dit artikel bespreken we de 12 belangrijkste oorzaken van duizeligheid en hoofdpijn.

Hoofdpijn en duizeligheid zijn klachten die veelal gezamenlijk opdoemen.

Soms is er een oorzaak voor te vinden die makkelijk te verklaren is en waarvoor ook een simpele remedie kan worden gevonden.

Het probleem wordt groter als je door de hoofdpijn en duizelingen nog meer vervelende klachten krijgt.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je ook nog eens misselijk wordt, met braken tot gevolg.

Hopelijk geven de volgende 12 veel voorkomende oorzaken je een idee waar jouw hoofdpijn en duizeligheid vandaan komt. En wat je zelf al kunt doen voordat je een arts gaat bezoeken.

1: Je ogen zijn achteruit gegaan

Heel veel mensen lopen rond met een verminderd gezichtsvermogen en zouden eigenlijk een bril of lenzen nodig moeten hebben.

’s Morgens gaat het allemaal nog wel, maar hoe langer de dag duurt hoe meer hoofdpijn je krijgt. Meestal zit de hoofdpijn voor je gevoel achter en boven de ogen.

Je ogen moeten hard werken om toch nog een scherp beeld naar voren te toveren als je gezichtsvermogen achteruit gegaan is.

Het is verstandig om even langs de opticien te gaan voor een oogmeting als je het idee hebt dat je steeds zit te knijpen met je ogen om alles goed te kunnen zien. Of als je armen te kort worden voor de krant.

Vanwege de inspanning om alles scherp te kunnen zien krijg je hoofdpijn en kun je duizelig worden.

2: Tekort aan vocht

te weinig drinken hoofdpijn

Een tekort aan vocht kan diverse oorzaken hebben. Je drinkt in ieder geval te weinig water als je uitdrogingsverschijnselen hebt zoals hoofdpijn en duizeligheid.

Als daarbij de huid omhoog blijft staan na het beetpakken van je vel, dan kun je ervan op aan dat je een vochttekort hebt. De huid hoort namelijk elastisch te zijn en vrijwel direct terug te veren.

Test het op de rug van je hand. Alleen bij oudere mensen is de huid vaak wat dunner en is het moeilijker te controleren.

Als de urine donkergeel gekleurd is geeft dat vaak ook een indicatie dat je te weinig drinkt. Voeding, medicijngebruik, intensief sporten of veel zweten draagt ook bij aan de kleur van de urine. ’s Morgens is de urine sowieso vaak donkerder doordat je ’s nachts veel zweet (zonder het misschien te merken).

Medicijn- en alcoholgebruik kan ook hoofdpijnklachten en duizeligheid veroorzaken. De inname van deze middelen kunnen hoofdpijn en duizeligheid als bijwerking hebben en kunnen zoals gezegd vocht onttrekken uit je lichaam, waardoor de klachten ontstaan.

Let in ieder geval op als je plastabletten of slaapmedicatie gebruikt. Deze medicijnen staan hierom bekend. Als je een alcoholische versnapering neemt kan het verstandig zijn om daarbij een extra glaasje water te nuttigen.

Waarom is het belangrijk om voldoende te drinken?

Vocht zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed in de darm worden opgenomen, dat afvalstoffen goed worden afgevoerd door het bloed, en dat je lichaamstemperatuur goed geregeld wordt.

Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam omdat ze over het algemeen meer vetweefsel hebben (wat geen vocht bevat).

Hoeveel je dagelijks zou moeten drinken hangt af van verschillende omstandigheden, maar 1,5 tot 2 liter vocht is aan te raden.

Probeer dit met name te halen uit: (sprankelend-/mineraal)water, groene thee, kokoswater (niet geconcentreerd en zonder toegevoegde suikers) en vers geperst vruchtensap met vruchtvlees.

3: Hoge bloeddruk

Bij mensen met een hoge bloeddruk komt hoofdpijn en duizeligheid veelvuldig voor. Meestal wordt er gekozen voor een zoutarm dieet in combinatie met medicatie om de bloeddruk drastisch te verlagen.

Hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn omdat je bloedvaten en de klepjes in de aders niet bestand zijn tegen de druk.

Onder huisartsen is er veel discussie over de vraag of hoogte van de onderdruk of juist de hoogte van de bovendruk het meest gevaarlijk is. Op het moment van schrijven is de hoge bovendruk de indicatie om eventueel met medicijnen te beginnen.

Met een 24 uurs- bloeddrukmeting krijg je de beste indruk van je bloeddruk over de hele dag.

Andere mogelijkheden om je bloeddruk te verlagen zijn: gezonder eten, meer bewegen, minder stress en niet roken.

Veel mensen hebben bij het plotseling opstaan last van duizeligheid. Als je wakker wordt probeer dan rustig overeind te komen en ga even op de bedrand zitten.

4: Migraine

Migraine is één van de oorzaken voor scherpe, stekende hoofdpijn. Het is een verstoring van de synergie (samenwerking) tussen bloedvaten en zenuwbanen in je hoofd.

Duizeligheid, overgevoeligheid, misselijkheid en braken zal bij de meeste mensen optreden, vaak voorafgaand door waarnemingen van lichtflitsen en golvende bewegingen bij het kijken.

Migraine duurt in veel gevallen een paar uur tot een paar dagen en gaat vanzelf weer over. Er is medicatie via de huisarts verkrijgbaar om de pijn en de klachten te verlichten. Liggen in een stille, donkere ruimte kan ook al helpen.

5: Suikerziekte

Hoofdpijn en duizeligheid kunnen voorkomen wanneer je suikerziekte (diabetes type 1 of 2) hebt.

Je lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer onder controle houden omdat er te weinig insuline wordt aangemaakt of wordt verwerkt. Diverse lichaamsfuncties kunnen hier schade van oplopen.

Bij het vermoeden van suikerziekte kun je jezelf het beste – op een nuchtere maag – laten testen bij de huisarts met de bekende vingerprik.

Heb je veel dorst en moet je vaak plassen? Dit kunnen symptomen zijn voor diabetes, net als vermoeidheid en problemen met het zicht.

6: Hypoglykemie en hyperglykemie

Een diabetes patiënt moet elke dag insuline inspuiten om te zorgen dat zijn of haar bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Soms is het moeilijk in te schatten hoeveel insuline je dan nodig hebt. Je kunt dan een ‘hypo’ of ‘hyper’ krijgen.

Er zit dan tijdelijk te weinig of teveel glucose (suiker) in je bloed. Dit voelt heel naar aan en als het te vaak voorkomt kan het schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam.

Bij een hypo kun je klachten ervaren als: hoofdpijn en duizelingen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, veel honger hebben, zweten, ongeconcentreerd zijn en trillerigheid.

Misschien herken je dit zelf wel, als je na een inspanning merkt dat je niet genoeg brandstof hebt, en je flauw voelt.

Bij gezonde mensen is dit makkelijk te verhelpen door snelle suikers te nuttigen (wat niet echt gezond is overigens). Bij mensen met diabetes is de reactie van het lichaam bij een hypo veel extremer.

Bij een hyper kun je klachten ervaren als: hoofdpijn en duizelingen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, veel dorst hebben, vaak moeten plassen, misselijkheid en soms braken. Dit zijn dus deels dezelfde klachten.

Veel drinken en bewegen helpt dan om de te hoge hoeveelheid glucose af te voeren in het lichaam.

7: Crash dieet – snel afvallen

Als je met een crash dieet snel wilt afvallen kun je hoofdpijnklachten krijgen en duizelig zijn. Je krijgt het vaak door een tekort aan belangrijke energiebronnen, vitaminen en mineralen.

Ook komen de gifstoffen uit je lichaamscellen vrij, omdat je lichaam door het afvallen het opgeslagen vet probeert te verbranden.

Wanneer je voldoende water drinkt zouden de hoofdpijnklachten minder kunnen worden omdat de slechte stoffen beter afgevoerd worden.

De keuze voor een langzame variant om af te vallen is veel verstandiger. Het allerbeste is om je levensstijl in z’n geheel te veranderen. Van het jojo-effect kan je lijf enorm van slag raken.

Een blijvende verandering van je eet- en bewegingspatroon veroorzaakt een stuk minder klachten. Je zult er wel aan moeten wennen, maar dit is vooral een mentaal proces van motivatie.

8: Bloedarmoede

Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof in het bloed vervoerd, door een tekort aan hemoglobine. Dit ijzerhoudende eiwit zit in de rode bloedlichaampjes. Als die rode bloedcellen minder worden aangemaakt of niet goed werken kunnen hoofdpijn en duizeligheid ontstaan.

Bij bloedarmoede kun je ook klachten hebben als: hartkloppingen, vermoeidheid, kortademigheid, snel zweten en oorsuizen.

Door gezonde voeding kun je je lichaam aanzetten tot voldoende aanmaak van rode bloedcellen. Eet veel ijzerrijk voedsel zoals groene groenten, vis en bijvoorbeeld lever. Of slik voedingssupplementen met ijzer en vitamine B12.

Vooral zwangere vrouwen kunnen last krijgen van bloedarmoede. Uiteraard kan het ook voorkomen als je last hebt van veel bloedverlies.

Je kunt dan denken aan een operatie of maagzweer, maar ook bij de menstruatie kunnen sommige vrouwen te maken hebben met overmatig bloedverlies.

Bij personen met maag- of darmaandoeningen kan een verminderde ijzer-opname ook voorkomen.

9: Verkeerde ademhaling

goede ademhaling helpt tegen hoofdpijn en duizeligheid

Wanneer je verkeerd ademhaalt kunnen er ook klachten van hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Het kan zijn dat je je buik bijvoorbeeld niet genoeg uitzet of onbewust je adem vaak inhoudt. Je kunt dan bij een therapeut leren hoe je beter kunt ademhalen.

Ongewenst teveel ademhalen wordt hyperventilatie genoemd. De afwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in je bloed raakt dan verstoort. Als je intensief hebt gesport is het logisch dat je ademhaling anders is. Een astma-aanval kan je natuurlijk ook naar adem doen snakken.

Helaas is hyperventilatie echter vaak een gevolg van (chronische) stress, angsten, oververmoeidheid en overbelasting. Een paniekaanval gaat vaak samen met hyperventilatie. Veel en vaak de behoefte hebben om te gapen kan ook een vorm van hyperventilatie zijn.

De hyperventilatie kan vele klachten geven zoals pijn op de borst, duizeligheid, tintelingen in de handen, voeten en lippen, een ijl gevoel in het hoofd en hoofdpijn.

Door een plastic zakje voor je mond te houden en daar rustig door te ademen kan je de hyperventilatie stoppen.

Maar voordat de hyperventilatie chronisch wordt kun je beter hulp zoeken bij een therapeut. Deze kan jou leren hoe je je ademhaling onder controle kan krijgen en hoe je met spanningen om kan gaan.

10: Tekort aan vitamine B12

Bij vegetariërs en veganisten komt het voor dat er een tekort aan vitamine B12 is.

Vitamine B12 komt namelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk. Ook de oudere medemens heeft soms een tekort aan vitamine B12. Dit kan klachten geven als duizeligheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn.

Een vitamine B12 tekort kan komen door dunne darm problemen, waardoor er minder B12 in het bloed opgenomen wordt.

Een bloedonderzoek en eventueel een maag- of darmonderzoek zou kunnen uitwijzen of er aanwijzingen zijn waardoor de opname vermindert is. Afhankelijk van de uitslag wordt het behandelplan gemaakt.

11: (over)vermoeidheid

Maak je korte nachten dan kan dat de oorzaak zijn van je hoofdpijn en duizeligheid. Misschien ben je oververmoeid en ook gestrest. Probeer je rust te pakken en indien mogelijk voldoende te slapen.

Eet op gezette tijden en probeer genoeg te bewegen. Te weinig slaap kan leiden tot meer klachten zoals maag- en darmproblemen, slechte concentratie, een slechte huid, slechte korte termijn-geheugen en een slechte weerstand.

Stress is een factor die veel klachten kan geven. Door te ontspannen kun je veel klachten wegnemen. Door te bewegen kun je jouw lichaam moe maken maar dan op een gezonde manier.

Hierdoor zul je beter slapen. Je hebt ook rust nodig om je weer op te laden voor de nieuwe dag.

Als je steeds maar weer oververmoeid raakt door stress kan een burn-out op de loer liggen; neem je lichaam dus in acht.

12: Verkeerde houding

Hoofdpijnklachten ontstaan ook vaak door een verkeerde houding, bijvoorbeeld op de werkplek. Door lang achter de computer te zitten kun je last krijgen van je rug, schouders en nek.

Dit kan direct of indirect leiden tot hoofdpijnklachten en ook nog duizeligheid veroorzaken.

Je zit misschien in een verkeerde houding of niet op de juiste werkhoogte. Probeer daarbij ook regelmatig te ontspannen, een stukje te wandelen of frisse lucht te pakken.

Te lang in een niet goed geventileerde ruimte zitten kan hoofdpijn veroorzaken. Ga ook niet te lang in de airco zitten want dat onttrekt vocht uit je lichaam.

Als je lang televisie kijkt, hangend op de bank, kan dit hoofdpijnklachten geven. Vaak komt dit door de houding die je aanneemt waardoor je scheef ligt met je hoofd. Probeer ondersteuning te geven aan je hoofd voor meer ontspanning.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden waardoor je hoofdpijn of duizeligheid zou kunnen krijgen en we hebben de 12 meest voorkomende oorzaken in willekeurige volgorde voor je opgeschreven.

Verder kun je je af en toe laten masseren of jezelf masseren, altijd zorgen voor voldoende ventilatie (ook ’s nachts), ’s winters de verwarming niet de hele tijd op volle kracht laten loeien en ’s zomers uit de felle zon blijven.

Het is altijd verstandig om bij aanhoudende duizeligheid of hoofdpijn niet te lang pijnstillers te slikken, maar naar een arts te gaan.